آنچه در پی می آید مجموعه گفتگوهای خبرگزاری مهر با مسئولان، صاحبنظران و کارشناسان است.
گزارش البرادعی حیثیت آژانس را احیاء کرد
مشاور ارشد رئیس جمهور، گزارش اخیر البرادعی را هوشمندانه و مثبت ارزیابی کرد و گفت: این گزارش در حقیقت آبرو و حیثیت اصلی آژانس را در جهان احیا کرد.
سید مجتبی ثمره هاشمی، مشاور ارشد رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بیان این مطلب اظهارداشت: در دو سه ساله اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی تحت فشارهای سیاسی نتوانست تصمیمات درستی را در خصوص پرونده هسته ای کشورمان اتخاذ کند و از گردونه اصلی فعالیت خود خارج شد.
وی افزود: با برگشت آژانس به میسر اصلی خود، شخصیت حقوقی این نهاد بین المللی کم کم اعتبار خود را در سطح جهان پیدا خواهد کرد.
مشاور ارشد رئیس جمهور، اقدام اخیر البرادعی را هوشمندانه ارزیابی کرد و گفت: درتعاملات بین ایران و آژانس و در یک معادله کلی همه و بویژه آژانس سود خواهند برد.
ثمره هاشمی درادامه با اشاره به موضوعات مطرح بین ایران و آژانس برای حل پرونده هسته ای کشورمان گفت: اساس بحث هایی که مربوط به پرونده هسته ای ایران می شود، از ابتدای امر مبتنی بر اتهامات و ابهامات دولت ایالات متحده آمریکا بود.
وی افزود: سئوالاتی که در خصوص پرونده هسته ای ایران مطرح می شد در سطح رسانه ای بین المللی ، بیشتر سئوالات مربوط به آمریکا بود و اساسی ترین این سئوالات مربوط به پلوتونیوم و سانتریفیوژهای P1 و P2 بود.
مشاور ارشد رئیس جمهور خاطرنشان کرد: شیوه رفتاری اخیری که بین ایران و آژانس شکل گرفته، در حقیقت توافقنامه و نحوه پاسخگویی اساسی ایران به سئوالات مطرح شده در خصوص فعالیت های هسته ای کشورمان بود و لذا در چارچوب این توافقنامه به اصلی ترین سئوالات پاسخ داده شد.
وی تاکید کرد: گزارش البرادعی پایه و اساس اقدامات و موضع گیری های آمریکایی ها را فرو ریخت و دیگر هیچ گزارش و منطقی تصمیمات گذشته در شورای امنیت را تائید نمی کند.
ثمره هاشمی تصریح کرد: آمریکا و متحدانشان با این گزارش باید خلع سلاح شوند، چرا که دلیلی باقی نمی ماند که موضوع هسته ای ایران در مجامع بالاتر تحت فشار مجدد قرار بگیرد.
مشاور ارشد رئیس جمهور تصریح کرد: اکنون هیچ انگیزه و منطقی وجود ندارد که موضوع هسته ای ایران در شورای امنیت پیگیری شود و هر نوع تلاشی در راستای مقابله با واقعیات و افکار عمومی و زیر پا گذاشتن قوانین و مقررات بین المللی است.
وی همچنین تاکید کرد: بازگشت پرونده هسته ای ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی بازگشت به روند اصلی کار است و لذا همکاری های متقابل ایران و آژانس با این روش می تواند روال طبیعی خود را طی کند.
مشاور ارشد رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اگر مقاصد و فشارهای سیاسی مد نظر نباشد موضوع خاصی برای پاسخگویی در خصوص پرونده هسته ای کشورمان باقی نمی ماند و تا زمانی که آژانس به وظایف خود عمل کند ، ایران نیز به وظایف خود عمل خواهد کرد.
گزارش البرادعی ناکافی و دارای تناقض است
مدیر مسئول روزنامه کیهان گفت: گزارش اخیر البرادعی درباره فعالیتهای هستهای ایران در راستای بازگشت این پرونده به آژانس بین المللی انرژی اتمی مثبت است اما در عین حال ناکافی و دارای تناقض به نظر می رسد.
حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان که در خصوص گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در باره فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی با خبرنگار مهر سخن می گفت، اظهار داشت: گزارش البرادعی حاوی نکات مثبتی است اما همچنان تناقضاتی در آن وجود دارد.
وی افزود: دراین گزارش البرادعی یکی از اصلی ترین موضوعات مورد چالش در سالهای اخیر را سانتریفیوژهای P1 و P2 اعلام و تاکید کرده که اطلاعات داده شده از سوی جمهوری اسلامی با یافته های آژانس در این زمینه منطبق است که موضوع را به طوری کلی منتفی می کند.
شریعتمداری ادامه داد: دراین گزارش همچنین از همکاری های گسترده ایران با بازرسان آژانس نیز سخن به میان آمده که به معنای پیشرفت در مذاکرات مسئولان هسته ای کشورمان با متولیان رسیدگی به پرونده است و نقطه مثبتی در گزارش محسوب می شود.
مدیر مسئول روزنامه کیهان در عین حال به وجود تناقص در گزارش محمد البرادعی مدیر کل آژانس انرژی اتمی اشاره و آن را تاکید بر لزوم اجرای مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر تعلیق غنی سازی در جمهوری اسلامی عنوان کرد.
او تصریح کرد: ایران از ابتدا بر این باور بود و بارها اعلام کرد که رسیدگی به مسئله هسته ای ایران به طور غیر قانونی به شورای امنیت واگذار شده و خوشبختانه گزارش قبلی و گزارش جدید البرادعی صحت این دیدگاه را تایید می کند و تداوم رسیدگی به پرونده در شورای مذکور فاقد وجاهت قانونی است.
شریعتمداری متذکر شد: همانطور که از محتوای گزارش اخیر البرادعی استنباط می شود مسائل جزیی فنی و حقوقی در پرونده هسته ای ایران باقی مانده که اگر قرار است مورد ارزیابی قرار گیرند، باید این کار بر اساس مفاد معاهده NPT و پادمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام شود.
نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان در خصوص علت تناقض در گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز توضیح داد: البرادعی در بخشی از گزارش خود از این که ایران به مصوبه شورای امنیت در خصوص تعلیق غنی سازی توجه نکرده ، ابراز نگرانی کرد.
وی افزود: از آنجا که به اعتقاد ما ادامه رسیدگی به پرونده هسته ای جمهوری اسلامی در شورای امنیت قانونی نیست ، قطعا سخن گفتن از تعهد به قطعنامه های گذشته و اجرای آنها در تناقض با این دیدگاه است.
شریعتمداری ادامه داد: اکنون که گزارش آژانس تا حدودی مثبت به نظر می رسد و نشان می دهد این پرونده در سایه مذاکرات خوب مسئولان هسته ای جمهوری اسلامی و همکاری با بازرسان آژانس پیشرفت های قابل توجه داشته ، دلیلی برای تداوم بررسی آن در شورای امنیت وجود ندارد و باید موضوع در مرجع مخصوص خود نهایی شود.
خبرنگار مهر از مدیر مسئول روزنامه کیهان در خصوص رویکرد آمریکا و انگلیس در خصوص گزارش اخیر البرادعی در باره فعالیتهای هسته ای ایران سئوال کرد و شریعتمداری پاسخ داد: آمریکاییها و انگلیسی ها خیلی سرد با گزارش آژانس برخورد کردند.
او افزود: قطعا نفس گزارش قانونی البرادی که مبنی بر مذاکرات و بازرسی هاست ، از سوی غربی ها قابل رد وانکار نیست، اما این گزارش بخش هایی داشت که با عملیات گسترده تبلیغاتی آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی مغایرت دارد و خوشایند آنها نیست.
شریعتمداری ادامه داد: آمریکایی ها از این پس نیز مطابق گذشته بر صدور قطعنامه جدید علیه ایران توسط شورای امنیت اصرار خواهند کرد اما بدون تردید این کار از دو جنبه برای آنها دشوار است.
" نخست آن که 4 کشور از مجموعه کشورهای 1+5 ( منهای فرانسه که رئیس دولت آن صهیونیست پر سابقه و دنباله روی آمریکاست ) ، با صدور قطعنامه جدید مخالف می کند و در میان این کشورها اختلاف نظر جدی وجود دارد و به همین دلیل اجلاس دو هفته اخیر آنها نیز بدون نتیجه پایان یافت".
این روزنامه نگار برجسته در پایان تصریح کرد: مشکل دیگر آمریکای ها این است که گزارش البرادعی نشان می دهد بازرسی ها و مذاکرات ایران پیشرفت قابل توجهی داشته و این مسئله تا حدود زیادی راه صدور قطعنامه جدید علیه ما را مسدود کرده است.
تائید رویکرد اصولی ایران بهانه صدور قطعنامه جدید را گرفت
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم که علت صدور قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران را گزارش های منفی آژانس عنوان کرد، گفت که دیگر منشاء صدور قطعنامه وجود ندارد و باید ضمن توقف اجرای قطعنامه های گذشته، پرونده ما به آژانس بین المللی انرژی اتمی بازگردد.
علاء الدین بروجردی نماینده بروجرد و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی که درباره گزارش اخیر محمد البرادعی درباره فعالیت هسته ای ایران با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، اظهار داشت: گزارش البرادعی نشان داد که رویکرد ایران و تصمیمات شورایعالی امنیت ملی برای رفع ابهامات آژانس و شفاف سازی در این زمینه، ارزشمند و اصولی بوده است.
او که تلاش های مسئولان هسته ای کشورمان را برای حل و فصل این پرونده کاملا موفقیت آمیز دانست، اضافه کرد: گزارش جدید آزانس مانند گزارش قبلی شورای حکام که منجر شد پرونده پلوتونیوم ایران عملا مختومه شود، باعث می شود موضوع سانتریفیوژهای P1 و P2 و سئوالات موجود در ارتباط با این موضوعات، موفقیت دیگری برای جمهوری اسلامی در عرصه هسته ای رقم بزند.
بروجردی تصریح کرد: گزارش البرادعی نشان داد که همه آنچه ایران در ارتباط با فعالیت های صلح آمیز خود اعلام کرده بود بر خلاف ادعاهای آمریکایی ها منطبق بر موازین بین المللی و مقررات آژانس بوده و جمهوری اسلامی صداقت و شفافیت لازم را در ارتباط با این فعالیت ها به نمایش گذاشته است.
او در ادامه، این نکته را نیز متذکر شد که ایران سیاست های اصولی خود را در آینده نیز ادامه خواهد داد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم گفت: تائید ادعاهای ایران توسط بازرسان آژانس شرایطی را به وجود آورده که اگر آمریکا و برخی کشورهای اروپایی بخواهند از چارچوب مقررات بین المللی خارج شده و از زور سیاسی سوء استفاده کنند و بدون توجه به موازین جهانی عمل نمایند، باید از گزارش البرادعی تمکین و از اقدامات و حسن نیت ایران در عرصه هسته ای تقدیر کنند.
بروجردی افزود: از آنجا که علت صدور قطعنامه های شورای امنیت در گذشته وجود ابهامات و ادعای عدم پاسخ مناسب ایران به درخواست های آژانس و عدم گزارش مثبت نهاد مذکور بود اما اکنون منشاء صدور قطعنامه از میان رفته و آژانس گزارش مثبتی ارائه کرده، در حقیقت بهانه ای برای صدور قطعنامه جدید شورا وجود ندارد.
او خاطر نشان کرد که "شورای امنیت باید یک جلسه فوق العاده جهت رسیدگی به گزارش آژانس با توجه به از بین رفتن خاستگاه صدور قطعنامه برگزار و در مرحله نخست، توقف اجرای 2 قطعنامه این شورا را اعلام کند و در گام بعد، بازگشت پرونده ایران از شورای امنیت به آژانس را تصویب کند تا اعتبار شورای امنیت به عنوان یک مرکز مهم تصمیم گیری جهانی تضمین شود".
نماینده بروجرد در نهاد قانونگذاری متذکر شد که اگر شورای امنیت بخواهد تحت فشارهای بدون منطق سیاسی آمریکا در مسیری دیگر حرکت و مطابق خواست سران کاخ سفید و برخی همراهان آنها در عرصه بین الملل عمل کند، اعتبار این "نهاد مهم سازمان ملل" را مخدوش خواهد کرد.
به اعتقاد بروجردی شرایط موجود هرگز با صدور قطعنامه سوم علیه کشورمان تناسب ندارد و اگر آمریکا بخواهد از قدرت خود برای ارائه قطعنامه جدید سوء استفاده کند، کشورهایی چون روسیه و چین باید از حق وتوی خود استفاده کرده و چنین قطعنامه ای را وتو کنند و سازمان ملل و شورای امنیت نیز توانمندی خود را در جهت عدالت جهانی و پاسداری از مقررات بین المللی به کار گیرند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس که گزارش البرادعی را مهم ترین و تنها مرجع قضاوت درباره فعالیت های هسته ای کشورها از جمله ایران به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی و معاهده NPT دانست و تاکید کرد مسئولان نظام ما مطلبی فراتر از گزارش البرادعی اعلام نمی کنند، تاکید کرد که "هر گونه موضع گیری در چارچوب گزارش البرادعی منطقی است و نباید فراتر از آن اعلام نظر کرد".
بروجردی در خصوص آن بخش از گزارش آژانس که به "عمل نکردن ایران به مصوبه شورای امنیت برای تعلیق غنی سازی" اشاره دارد، گفت: آنچه شورای امنیت در زمینه فعالیت های هسته ای کشورمان تصویب کرد، بر مبنای اطلاعات صحیحی نبوده اما امروز که گزارش آژانس ارائه شد نشان می دهد فعالیت های ایران منطبق با موازین است و اجرای قطعنامه های گذشته عملا منتفی شده اند.
با جدی گرفتن مذاکرات از صدور قطعنامه جدید جلوگیری کنیم
رئیس مرکز پژوهش های مجلس با بیان اینکه گزارش البرادعی ادعای ایران در بعد فنی را ثابت کرد، گفت: اما مطمئن نیستیم فشار غرب برای سیاسی کردن پرونده ایران از بین برود، بنابراین باید مذاکرات کاملا جدی گرفته شود.
احمدتوکلی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به انتشار گزارش البرادعی در مورد فعالیت هسته ای ایران با بیان اینکه پرونده ما دارای یک بعد فنی و یک بعد سیاسی است، اظهار داشت: ما از ابتدا نیز اصرار داشتیم که اقدامات ما در موضوع انرژی هسته ای هم از جهت حقوقی و هم از جهت بازرسی قابل دفاع است.
وی افزود: اما کشورهای غربی به لحاظ خوی سلطه طلبی و استکباری خود پرونده را سیاسی کردند.
عضو فراکسیون اکثریت مجلس با تاکید بر اینکه این گزارش ادعای ما در بعد فنی را بیشتر اثبات کرد ، گفت: اما مطمئن نیستم فشار غرب برای سیاسی کردن پرونده هسته ای ایران از بین برود.
توکلی خاطرنشان کرد: واقع بینانه نباید از جنبه های سیاسی غافل شویم چون از لحاظ سیاسی فشار و برخورد غرب با ما جدی است.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس تاکید کرد: در عرصه سیاسی باید مذاکرات کاملا جدی گرفته شود و مذاکرات با سولانا ادامه یابد.
وی ابراز عقیده کرد که در موضوع هسته ای برای استیفای حق ملت باید بسیار تلاش کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در باره احتمال صدور قطعنامه جدید بر علیه ایران نیز گفت: صدور قطعنامه سوم به ترفند های غرب و تلاش دیپلماتیک ایران بستگی دارد، دولت باید استراتژی قوی و روشنی داشته باشد و نگذارد قطعنامه جدیدی علیه ایران صادر شود.
توکلی صدور قطعنامه جدید علیه ایران را دارای هزینه بسیار برای ملت خواند و خاطرنشان کرد: اگر چه ملت مقاومت بالایی در برابر فشارها دارد اما نباید استیفای حق با هزینه همراه باشد.
گزارش البرادعی دوپهلوست
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با دو پهلو ارزیابی کردن گزارش اخیر البرادعی گفت: این گزارش را به طور کامل منفی ارزیابی نمی کنم اما گزارش در صورت میتوانست مثبت تلقی شود که البرادعی درباره فعالیتهای هستهای ایران صریح تر اظهار نظر می کرد.
محمد هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: فراز پایانی این گزارش تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی را که همان خواست شورای امنیت، آمریکا وهمپیمانان شان است، را تکرار می کند.
وی تاکید کرد: بسیاری از صاحبنظران بین المللی معتقدند هیچ نیازی به ارجاع پرونده هسته ای کشورمان به شورای امنیت سازمان ملل وجود نداشت.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با طرح این پرسش که چرا پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل رفت؟، اظهار داشت: آمریکایی ها با روش خاصی پرونده هسته ای کشورمان را برای اعمال فشار بیشتر به شورای امنیت بردند درحالی که از لحاظ فنی و سیاسی هیچ ضرورتی برای این اقدام وجود نداشت و آژانس می توانست خود به تمامی مسائل رسیدگی کند.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی تاکید کرد: اکنون شرایط بین المللی با توجه به گزارش اخیر البرادعی این اجازه را به آمریکا نمی دهد که اقدامات خصمانه خود را علیه ایران افزایش دهد هر چند ممکن است تحریم ها علیه کشورمان در حوزه های مختلف بیشتر شود.
هاشمی در ادامه این گفتگو به زمان قبل از ارجاع پرونده هسته ای کشورمان به شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد و گفت: در آن هنگام برخی معقتد بودند که پرونده به شورای امنیت نمی رود اما هنگامی که این اتفاق افتاد، باز برخی گفتند، که قطعنامه ای علیه ایران صادر نمی شود اما همگی مشاهده کردیم که تاکنون دو قطعنامه علیه ایران صادر شده است لذا باید به این موضوع توجه کنیم چرا که آنان گام به گام جلو می روند.
وی با اشاره به گزارش اخیر البرادعی تاکید کرد: البرادعی در این گزارش سعی کرده تنش ها را کاهش دهد بنابراین ما نیز باید به روند کنونی کمک کنیم تا در نهایت نتایج بهتری را بدست آوریم .
این فعال سیاسی افزود: حتی کشورهایی که خواهان حل مسالمت آمیز پرونده هسته ای کشورمان بوده و در فضای کنونی بین المللی از ما حمایت می کنند نیز به دلیل برخی نگرانی ها خواستار همکاری ایران با شورای امنیت هستند.
این عضو مجمع نشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: در صورتی می توانیم این گزارش را مثبت قلمداد کنیم که آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایفای نقشی فعال در حل پرونده هسته ای کشورمان آژانس را به جایگاه گذشته خود در سطح بین المللی باز گرداند.
گزارش البرادعی ما را به انتهای پرونده هستهای نزدیک میکند
عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم، گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را پیروزی بزرگ ایران در عرصه فنی انرژی هسته ای و گامی رو به جلو توصیف کرد و متذکر شد: این گزارش که سندی بر حقانیت ایرانیان است، ما را به انتهای پرونده هسته ای کشورمان نزدیک می کند.
حسین نجابت نماینده تهران و عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم که در خصوص گزارش اخیر البرادعی در باره مسئله هسته ای کشورمان با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، اظهارداشت: این گزارش سندی بر حقانیت فعالیت های هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: مهمترین قسمت گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص موضوع سانتریفیوژهای P1 و P2 بود که درستی ادعای ایران در خصوص تولید این سانتریفیوژها در داخل با الگو از قطعات دریافتی از کشورهای دیگر را ثابت کرد.
" آنها از ابتدا قصد داشتند سانتریفیوژها را با شبکه های بین المللی بویژه کشور پاکستان ارتباط دهند و نتیجه گیری کنند که ایران نیز مانند پاکستان دنبال تولید سلاح هسته ای است اما ایران از ابتدا منکر این مسئله شد و توضیح داد اگر قطعه ای از کشور ایران گرفته شده جهت الگو برداری بوده و این سانتریفیوژها در جهت فناوری صلح آمیز هسته ای در داخل تولید و به کار گرفته شده است".
این نماینده ملت خاطرنشان کرد: آنها در طول مدت رسیدگی به مسئله هسته ای جمهوری اسلامی اتهامات زیادی به ایران وارد کردند که از جمله آنها انجام غنی سازی با درصد بالا و تهیه دستگاههای آلوده از خارج بود و ایران تلاش کرد با پاسخ های قانع کننده ، ابهامات موجود را رفع کند.
نجابت گفت: آخرین گزارش آژانس بعد از مسئله پلوتونیوم به تدریج ما را به انتهای پرونده هسته ای می رساند و درستی و سالم بودن فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران ثابت می کند و ددست کسانی که دنبال آن بودند که ایران را متهم به تولید سلاح هسته ای کرده و از این طریق اعمال فشار نمایند ، رو می کند.
او که گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی را گامی رو به جلو توصیف کرد در عین حال خاطرنشان کرد که در این گزارش یک نکته مبهم وجود دارد که ایران را تهدید به صدور قطعنامه ای دیگر از سوی شورای امنیت می کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم ادامه داد: جمهوری اسلامی از ابتدا اعلام کرد که بررسی موضوع هسته ای ایران در شورای امنیت بر خلاف قواعد NPT است و با زور و قلدری و رایزنی آمریکاییها صورت گرفته است و به همین دلیل مصوبه شورا مورد قبول ما قرار نگرفت اما در گزارش البرادعی هنوز جایی برای تصویب قطعنامه جدید در این زمینه وجود دارد.
نجابت همچنین گزارش البرادعی را پیروزی بزرگ ایران در حوزه فنی خواند و افزود: در حوزه فنی پرونده باید گفت که راستی آزمایی و روشن شدن واقعیت مربوط به فعالیتهای هسته ای ایران گام مهمی به سود جمهوری اسلامی بود و چند مسئله کوچک در این زمینه باقی مانده که در چارچوب قانون قابل حل است.
"جنبه سیاسی مسئله احتیاح به رایزنی بیشتر دارد و باید در زمینه مواضع آمریکا و برخی کشورهای اروپایی که دوگانه و بی طرف و غیر منصفانه هستند، از طریق دیپلماسی در تبلیغات افشاگری صورت گیرد".
وی تصریح کرد: آمریکاییها همه توان خود را برای وارد آوردن فشار به جمهوری اسلامی به کار گرفته و می گیرد و این مسئله ارتباطی به فعالیتهای هسته ای ما ندارد و تا زمانی که ایران از مبانی حق خود دست برندارد، راضی نمی شوند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم در عین گفت که ایران هرگز تسلیم خواست غیر منطقی و نامشروع آمریکاییها نمی شود و همه تلاش خود را به کار می گیرد که به تولید سوخت هسته ای و استفاده صلح آمیز از انرژی پاک دست یابد.
نجابت این نکته را نیز متذکر شد : برخی قدرت ها همواره پیشنهاد کردند که ایران غنی سازی را متوقف کند تا آنها سوخت هسته ای را در اختیار کشورما قرار دهند اما این نظریه مبنای قانونی و فنی ندارد.
او با ابراز امیدواری از این که مسائل مختصر فنی باقی مانده موضوع هسته ای ایران به تدریج حل شود و پرونده کشورمان برای بررسی به آژانس بین المللی انرژی اتمی باز گردد تاکید کرد: جمهوری اسلامی خردمندانه و مدبرانه و قاطعانه و ضمن پایبند به اصول تلاش می کند موضوع هسته ای خاتمه یابد.
این نماینده ملت با تاکید بر اینکه حقانیت جمهوری اسلامی در حوزه سیاسی با توجه به دو موضوع ثابت و مستحکم می شود، اظهار داشت:اولین موضوع قانون است که ایران همواره به ضوابط و مقررات NPT پایبند بوده و دومی اصرار واستواری بر اصول است.
نجابت خاطرنشان کرد: دلیلی ندارد ایران که هرگز به غرب اعتماد نداشته و ندارد ، از حق قانونی و مشروع و مسلم خود دست بکشد و به قول آنها در زمینه سوخت هسته ای دل خوش نماید.
گزارش آژانس کمک زیادی به تحول در فضای فشار به ایران خواهد کرد
محبیان با مثبت ارزیابی کردن گزارش البرادعی، گفت: همانطور که پیش بینی می شد حرکت آژانس در خصوص صدور بیانیه ها با گام های کوچک رو به پیش است و این بیانیه کمک زیادی به تحول در فضای فشار به ایران خواهد کرد.
امیر محبیان کارشناس مسائل استراتژیک در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ارائه گزارش البرادعی به آژانس و تائید عدم انحراف فعالیت های هسته ای ایران گفت: تاکنون تلاش آمریکا و هم پیمانانش بر این بود که به بهانههای فنی، ایران را تحت فشار قرار دهند و مقاصد سیاسی خود را پشت بهانههای فنی مخفی می کردند اما با این گزارش انتظار می رود فشارهای سیاسی به ایران بسیار غلیظ تر دنبال شود.
وی ادامه داد: اگر تا به حال ایران به بهانه تخطی کردن از مسائل فنی زیرفشار بود، با این گزارش کشورهای غربی و بخصوص آمریکا به دلیل اینکه بهانه ای برای تحت فشارقرار دادن ایران از نظر فنی ندارند، تلاش خواهند کرد که وجه سیاسی این فشار را آشکارتر کنند.
این فعال سیاسی اصولگرا ، به اولین واکنش رسمی آمریکا به این گزارش که از سوی سخنگوی کاخ سفید مبنی بر اهمیت زیاد گفتگوی سولانا با ایران ابراز شد، اظهار داشت: آمریکایی ها در این اظهارنظر به صراحت آژانس به دیدن نیمه پرلیوان متهم کردند.
محبیان در خصوص احتمال بازگشت پرونده هسته ای ایران از شورای امنیت به آژانس با توجه به این گزارش گفت: این کار به این سادگی نیست چرا که برای بازگشت پرونده ایران به آژانس عدم مخالفت اعضا شرط است و با توجه به اینکه ایالات متحده آمریکا دارای حق وتو است و این کشور فشارهایی زیادی را بر سایر کشورهای عضو همچون فشار اخیر به چین وارد کرده و می کند به نظر می رسد برای خارج شدن پرونده هسته ای ایران از آژانس به فعالیتهای دیپلماتیک بیشتری نیاز داریم.
این کارشناس مسائل سیاسی تاکید کرد: ما همچنان باید مسیر دیپلماتیک خود را دنبال کنیم و از فرصت بدست آمده با توجه به اینکه بسیاری از کشورها به دلائل فنی و این تصور که ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای است با فعالیت های هسته ای ایران مخالفت می کردند و اکنون این بهانه از آنها گرفته شده است بایدبا فعالیتهای شدید دیپلماتیک این کشورها را به سمت ایران کشاند و همچنین نسبت به روشن سازی افکارعمومی در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هسته ای ایران نهایت تلاش را کرد.
امبر محبیان در پایان خاطر نشان کرد: این گزارش می تواند از شدت جنگ روانی آمریکا و اسرائیل در خصوص حمله به ایران بکاهد اما اینکه تاچه حد این فشار کاسته خواهد شد نیاز به گذشت زمان است.
گزارش البرادعی مقدمه خروج شورای امنیت از پرونده هستهای ایران است
یک کارشناس مسائل بینالملل معتقد است که گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با توجه به نکات مثبتی که در بر دارد، می تواند مقدمات خروج شورای امنیت از مسئله هستهای ایران را فراهم کند.
صباح زنگنه کارشناس مسائل بین الملل درگفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به گزارش اخیر محمد البرادعی در باره فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان و روند همکاری های ایران و دیده بان هسته ای سازمان ملل، اظهار داشت: گزارش ا لبرادعی به جهت وجود نکات مثبت فراوان می تواند مقدمه ای برای پایان دادن بررسی مسئله هسته ای ایران در شورای امنیت تلقی گردد.
وی در عین حال یاد آوری کرد: البته نباید فراموش کنیم که گزارش اخیر البرادعی نیز همچون گزارشهای پیشین او همچنان خصوصیات دو پهلو بودن را دارد و به همین جهت از سوی دیگر می تواند از جانب برخی اعضای شورای امنیت مورد سو استفاده قرار گیرد.
کارشناس مسائل بین الملل اشاره البرادعی به عدم پایبندی تهران وقطعنامه های شورای امنیت و تعلیق غنی سازی را از جمله موضوعاتی دانست که می تواند روند سیاسی کاری علیه تهران در جریان مذاکرات هسته ای را توجیه نماید.
زنگنه همچنین با اشاره به پیشرفت چمشگیر مذاکرات فنی و آژانس بین المللی انرژی اتمی که با حمایت های گسترده بین المللی نیز همراه بوده گفت: البته پیشرفت این مذاکرات تا حدود قابل توجهی باعث شده که اکثر اعضای جامعه بین المللی خواستار فرصت دهی به روند مذاکرات شود و لذا زمینه ای برای تداوم مذاکرات هم با َآژانس و هم با نماینده 1+5 فراهم گردد.
وی در خصوص اقدام آتی آمریکا علیه ایران با توجه به وجود نکات مثبت در گزارش البرادعی که به اقناع جامعه بین الملل منجر شده اظهار داشت: نباید از یاد برد که آمریکا حتما فشار خود بر ایران را ادامه خواهد داد و تلاش می کند تا امور مرتبط با صدور قطعنامه جدید علیه ایران ولو ضعیف تر و یا کمر نگ تر را در شورای امنیت ساماندهی کند.
کارشناس مسائل بین الملل پیش بینی کرد قاعدتا در این مسیر بسیاری از کشورها همچون چین و روسیه به مخالفت اصولی با سیاستهای یک جانبه آمریکا علیه ایران برخواهند خواست اما در نهایت همچنان این امکان وجود خواهد داشت که قطعنامه ای علیه ایران صادر شود.
بنابر گزارش البرادعی نباید قطعنامه دیگری صادر شود
مخبر کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به گزارش مثبت البرادعی از روند فعالیتهای هستهای ایران، گفت: بنابر این گزارش که بر پایه بازرسیها، مذاکرات و نظرات کارشناسی تنظیم شده، نباید علیه ایران قطعنامه جدیدی صادر شود.
کاظم جلالی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به گزارش جدید البرادعی درباره پرونده هسته ای ایران، اظهارداشت: در چند ماه گذشته براساس توافقی که بین دکتر لاریجانی و سولانا و البرادعی انجام شده بود تا ایران تمام ابهامات آژانس را برطرف کند، به شکل جدی در رفع ابهامات عمل کردیم.
وی گفت: از بسته ایرادات که شامل 6 مورد بود ابهام در 2 مورد آن ( موضوع پلوتونیوم و سانتریفیوژهای P1 و P2 ) برطرف شد و البرادعی اعلام کرد پرونده آن بسته شده است.
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: در این مدت ایران تمام تلاش خود را کرد تا همه اطلاعات لازم را در اختیار آژانس انرژی اتمی قرار دهد و در این مدت مذاکرات خوبی با آژانس انجام شد.
وی با اشاره به انعکاس همکاری خوب ایران در گزارش البرادعی، گفت: اعضای 1+5 نیز در اجلاس قبلی تصویب کردند چناچه البرادعی بگوید روند مذاکرات ایران با آژانس دارای پیشرفت بوده، نباید علیه ایران قطعنامه جدیدی صادر شود زیرا در گزارش البرادعی همانند گزارش قبلی بر اساس بازرسی ها، مذاکرات و نظرات کارشناسی پیشرفت مذاکرات منعکس شده است.
جلالی خاطرنشان کرد: در هفته های گذشته آمریکایی ها و صهیونیست ها حملات شدیدی به البرادعی داشتند که امیدواریم البرادعی را تحت فشارهای سیاسی قرار دهند که خوشبختانه موفق نشدند.
مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: ما همچنان مانند گذشته همکاری خود را با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه می دهیم.
جلالی اظهارداشت: هیچ انحرافی در پرونده هسته ای وجود ندارد و از ابتدا نیز بردن پرونده به شورای امنیت کاری غیر حقوقی و ظالمانه بود که در مورد ایران انجام شد و اکنون روز به روز بر اثبات حقانیت ایران افزوده می شود.
باید از گزارش مثبت آژانس برای جلوگیری از قطعنامه بعدی و تشدید تحریمها بهره گرفت
سخنگوی حزب اعتماد ملی گفت: باید از گزارش مثبت البرادعی به آژانس نهایت بهره را ببریم و از آن حداقل در راستای جلوگیری از تحریم های بعدی علیه ایران استفاده کنیم.
اسماعیل گرامی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: موضوع اصلی گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه یک گزارش حقوقی، فنی و به حق است و حق کشور ما را درانجام فعالیت در قالب و چارچوب معاهدهNPT تایید کرده است اما اگر قسمت هایی از آن با مشکل مواجه شده به دلیل برخی مشکلات فنی است که آنها خود به خوبی این مسئله را می دانند.
وی افزود: این روند قانونی که با توجه به گزارش های اخیر دبیرکل آژانس بین المللی نشان می دهد مورد تایید آژانس و شخص البرادعی است، یک طرف موضوع هسته ای ایران است.
عضو فراکسیون اقلیت مجلس، بخش دیگر پرونده هسته ای ایران را مربوط به کشورهایی دانست که با دستیابی ایران به انرژی اتمی مخالفند و توانسته اند بر این اساس در دوره دولت نهم یک بیانیه و دو قطعنامه در شورای امنیت بر علیه ایران صادر کنند.
گرامی مقدم تاکید کرد: حال که با توجه به گزارش مثبت آژانس فضای مثبتی برای ادامه فعالیت صلح آمیزهسته ای ایران به وجود آمده است، باید دولت و مسئولان اقداماتی انجام دهند تا بتوانیم از این فضای مثبت نهایت بهره را برای حفظ منافع کشور ببرده و روند صدور قطعنامه علیه ایران را متوقف کنیم.
گزارش البرادعی اهرم تحریمهای شدید علیه ایران را خنثی میکند
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه گزارش البرادعی حاوی نوعی سیر نزولی تقابل به سود ایران است، گفت: چنانچه شرایط مثبت کنونی ادامه یابد، میتوان انتظار داشت که این گزارش به خنثی شدن اهرم تحریمهای شدید علیه ایران منجر شود.
دکتر محمود دهقان استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین المللی در گفتگو با خبرنگار مهر، گزارش اخیر محمد البرادعی درباره فعالیت های هسته ای ایران و روند همکاری های تهران با دیده بان هسته ای سازمان ملل را در مجموع مثبت ارزیابی کرد.
وی افزود: این که در گزارش البرادعی به عدم پایبندی ایران به قطعنامه های شورای امنیت یا عدم تعلیق غنی سازی از سوی تهران ا شاره می شود امری کاملا طبیعی است چرا که مدیر کل آژانس در شرایط کنونی موظف به ارائه گزارش به شورای امنیت نیز می باشد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در کنار مطالب یاد شده بسیاری از مسائل که در گزارش البرادعی وجود دارد به گونه ای برجسته مثبت و قابل اتکا است.
دهقان همچنین گفت: نباید فراموش کرد که در حال حاضر انگیزه های اصلی که عامل انتقال پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت بود به صورت پی در پی و در گزارش های البرادعی در حال رفع شدن است که در این خصوص می توان به دو موضوع اختلاف انگیز پلوتونیوم و P1 و P2 اشاره کرد.
این کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: همانگونه که مشاهده می کنیم بهانه های چند کشور غربی برای انتقال پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت به گونه ای مجاز و قانونی و فنی در حال رفع شدن است و شاید اگر این مسائل مدتی پیش از اجرای پرونده ایران به نیویورک حل و فصل می شد آمریکا دیگر بهانه ای برای این امر نمی داشت.
وی یاد آوری کرد همانطور که می دانید در حال حاضر و در روند مسئله هسته ای ایران شورای امنیت مافوق و البرادعی مادون است و دراین شرایط تشکیلات مادون نمی تواند به مافوق تکلیف کند که پرونده به سوی او باز گردد.
دهقان افزود: علی رغم شرایطی که در بالا ذکر شد در حال حاضر شاهدیم که به واسطه مرتفع شدن یک یک دلایل مافوق برای مخاصمه با ایران از سوی مادون آمریکا و سایر اعضای جبهه تقابل با ایران مواضعی تند و عصبانی را اتخاذ می کند.
این استاد دانشگاه درادامه سخنانش با اشاره به چارچوب های نادعالانه حاکم بر نظام بین الملل ادامه داد: علی رغم این که با توجه به پیشرفت قابل توجه مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی گروه کشورهای موسوم 1+5 به دو بخش طرفدار تداوم مذاکرات و جانب دار تقابل با ایران تقسیم شده اند نباید از قدرت های پس پرده و لابی های پنهان علیه ایران نیز غافل بود.
وی پیش بینی کرد به نظر می رسد فعلا شورای امنیت تا پایان زمان مورد توافق ایران و آژانس یعنی تا ماه دسامبر هر گونه اقدام علیه ایران را در تعلیق نگه دارد اما با پایان این زمان احتمال صدور قطعنامه جدید علیه ایران نیز هر چند ضعیف تر از قبل وجود خواهد داشت.
دهقان روند کنونی مذاکرات هسته ای کشورمان را خوب و مثبت ارزیابی کرد و لازمه تداوم شرایط مثبت در این چارچوب را کنترل نظارت افراطی در هر دو سوی موضوع هسته ای ایران دانست.
گزارش البرادعی ثابت کرد که پرونده ایران ربطی به شورای امنیت ندارد
عضو کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس با بیان اینکه گزارش البرادعی باید سندی برای تنش زدایی مد نظر قرار گیرد ، گفت: با این گزارش بیشتر از گذشته مشخص شد که پرونده ایران مربوط به شورای حکام و نه شورای امنیت است.
حشمت الله فلاحت پیشه در گفتگو با خبرنگارمهر، گزارش البرادعی در مورد موضوع هسته ای ایران را خوب و مثبت توصیف کرد و اظهار داشت: معتقدم این گزارش مخصوصا آن قسمت که در مورد پادمان نظارتی ایران و آژانس بود خوب تنظیم شده است.
وی افزود: گزارش البرادعی نشان می دهد ابهامات و اشکالات مد نظر آژانس در حال مرتفع شدن است و این گزارش بر برآورده شدن نظرات آژانس تا حدود زیادی تاکید دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: در گزارش البرادعی آنچه درمورد غنی سازی ایران و عدم توقف آن آمده طبیعی است، زیرا ایران همواره اعلام کرده که غنی سازی را متوقف نمی کند.
فلاحت پیشه گفت: ما باید از گزارش البرادعی به عنوان سندی برای تنش زدایی استفاده کنیم و مذاکرات نیز باید از این پس در قالب تنش زدایی پیش رود.
وی با بیان اینکه کشورهای غربی می خواهند تنش ها را ادامه دهند ، خاطرنشان کرد: اقدامات غرب تا کنون نیز تظاهر به تنش زدایی بوده اند.
این نماینده مجلس اظهار داشت: باید به این نکته توجه داشت که طرفین مخالف سعی می کنند فضا آلوده بماند و با تکیه بر اقدام ایران در غنی سازی که در گزارش البرادعی نیز آمده است می خواهند قطعنامه سوم را صادر کنند.
نماینده اسلام غرب با تاکید بر اینکه ادامه مذاکرات با سولانا می تواند مثبت باشد گفت: گزارش البرادعی می تواند در تداوم مذاکرات سولانا با ایران مفید باشد ، بنابراین این گزارش باید مبنای مذاکرات قرار گیرد.
فلاحت پیشه افزود: با ا ین گزارش بیشتر از گذشته مشخص شد که پرونده ایران مربوط به شورای حکام و نه شورای امنیت است.
وی تصریح کرد: موضوع غنی سازی ایران هم مشمول فصل 7 منشور سازمان ملل نمی شود ، زیرا غنی سازی ایران یک غنی سازی معمول و مرفوم است و ما در این عرصه از قوانین بین المللی تخطی نکرده ایم .
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید مجدد بر این که باید گزارش البرادعی را مبنای تنش زدایی بگیریم، یاد آور شد: مذاکرات با سولانا باید ادامه یابد ، مخالفان ما به رغم اینکه گزارش البرادعی یک گزارشی است که حقانیت ایران را ثابت می کند اما با برجسته کردن آن قسمت از گزارش که در مورد غنی سازی صحبت شده ، می خواهند آن را چالش جدیدی با ایران قلمداد کنند.
فلاحت پیشه گفت: دولت ایران با دیپلماسی فعال و کارشناسانه خود باید کاری کند تا ما وارد فضای چالش جدید که غرب خواهان است نشویم .
گزارش البرادعی آمریکا را در موضع ضعف قرار داد
دکتر محمدمهدی مظاهری با اشاره به گزارش اخیر البرادعی و همچنین مخالفت اتحادیه اروپا، چین و روسیه با اقدامات قهری در قالب تهدید وگزینه نظامی آمریکا گفت: این گزارش آمریکایی ها را در موضع ضعف قرار داد.
دکتر محمد مهدی مظاهری استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر ، اظهار داشت: وجود اختلاف (1+5) و عدم تمایل چین و روسیه به تصاعد بحران و حل و فصل مسالمت آمیز موضع هسته ای ایران و همچنین گزارش البرادعی باعث شده است که آمریکایی ها در موضع ضعف قرار گیرند از این رو طیف جنگ طلب کاخ سفید با ایجاد جنگ روانی در صددند به چین و روسیه اعلام دارند که در صورت مخالفت با قطعنامه ضد ایرانی بعدی، ممکن است که ایالات متحده همراه با اتحادیه اروپا، تصمیمات سخت گیرانه ای را خارج از مجرای شورای امنیت علی ایران اتخاذ کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: به نظر می رسد که هدف اصلی آمریکا در رویارویی جدید وکوبیدن بر طبل جنگ در منطقه پذیرش کامل تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی ایران باشد. چرا که رایس وزیر امور خارجه آمریکا نیز به رغم لفاظی اخیر اعلام داشت که هدف از تشدید تحریم ها ورود به جنگ با ایران نیست و دیپلماسی همچنان مد نظر دولتمردان کاخ سفید است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد:درهر صورت مسئولین ایران ضمن شفاف سازی و اعتماد سازی، از هر راه حل اصولی و منطقی که متضمن منافع ملی ما باشد استقبال کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: در یک چارچوب کلی و به رغم برخی زمینه ها اختلاف میان اتحادیه اروپا و آمریکا در مورد مصادیق تروریسم و نحوه تعامل با کشورهای خارومیانه نباید به شکاف فرا آتلانتیکی معتقد بود، بطوریکه گرچه اروپایی ها با اتخاذ مواضع دو پهلو از حل و فصل مسائل به شکل صلح آمیز و رویه های دیپلماتیک در مورد پرونده هسته ای ایران حمایت می کنند ولی نباید توقع ایستادگی اروپا در مقابل آمریکا را در صورت عزم جدی آمریکا برای حمله به ایران داشته باشیم.
مظاهری با تاکید بر اینکه "اروپا علیرغم اختلاف روش، با آمریکا در مباحثی چون حقوق بشر و تسلیحات کشتار جمعی موافق این کشور است"، گفت:نکته مهم این است که اروپایی ها تغییرات در ایران را از طریق گزینه اصلاحات داخلی می بینند و از بکارگیری گزینه نظامی در وضعیت موجود ابراز نگرانی می کنند.
این استاد دانشگاه درباره استراتژی ای که باید از سوی مسئولین در قبال گزینه های محتمل آمریکا (تشدید تحریم ها- نظامی) ایران در نظر گرفته شود، اظهار داشت:تحریم شرکت های سرمایه گذار در ایران و محدودیت مالی علیه بانک های معتبر ایرانی برای کشورمان تجربه تازه ای نیست. ایران در 28 سال گذشته با انواع تحریم ها و تهدیدهای آمریکایی ها روبرو بوده است. خوداتکایی ورویکرد داخلی برای توسعه همه جانبه با استفاده از توانمندی های کشورمان می تواند بر کم اثر شدن تحریم ها بینجامد. با این وجود در وضعیت موجود مسئولین نظام باید با مدیریت بحران از افزایش هر گونه تنش احتمالی جلوگیری کنند.
دکتر محمد مهدی مظاهری خاطرنشان کرد: گسترش ارتباطات و مراودات بیشتر با اتحادیه اروپا از طریق اعتماد سازی و ایجاد فضای همکاری های سازنده دو جانبه می تواند آمریکا را از اقدامات یکجانبه باز دارد، چرا که آمریکایی ها به دلیل محرومیت ازبازار رو به رشد ایران نمی خواهند اروپا به عنوان رقیب اقتصادی آن، به بسط و گسترش روابط با ایران بپردازد.
نظر شما