به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از البدو، در پی توسعه مشاعر مقدس، مسجد " بیعت " که به اوایل عصر اسلامی باز می گردد، در مشعر منی هنگام توسعه جمرات در مکه کشف شد که این مسجد زیر زمین مدفوق شده و بدون سقف بوده و بیشتر اجزاء آن به علت عوامل محیطی از بین رفته است.
در سال 12 هجری که بیعت عقبه اول انجام گرفت، 12 نفر از اعیان دو قبیله اوس و خزرج با حضرت محمد (ص) بیعت کردند و در موسم حج سال 13 هجری نیز پیمان عقبه دوم با مشارکت 73 مرد و زن از مدینه منعقد شد.
در سال 144 هجری ابوجعفر منصور خلیفه عباسی در مکان بیعت مسجدی ساخت که در شمال شرقی جمره عقبه با فاصله 300 متری قرار داشت و همین نام را بر آن نهاد.
دکتر ناصر بن علی حارثی استاد آثار و هنرهای اسلامی دانشگاه ام القرای عربستان در این مورد اظهار داشت: این مسجد که زیر کوه قرار دارد، به فرمان ابوجعفر منصور خلیفه عباسی ساخته شد تا یادبود این بیعت عظیم را که عباس بن عبدالمطلب جد خانوادگی عباسی شاهد آن بود، احیا کند.
در زمینه تاریخ این مسجد می توان گفت که دو نوشته بر دیوارهای آن وجود دارد که یکی در دیوار غربی قبله به زمان این خلیفه باز می گردد و دیگری در دیوار جنوبی ساختمان مسجد قرار دارد که تاریخ ساخت این مسجد در زمان خلیفه دیگر عباسی مستنصر بالله است که به آبادسازی مسجد اقدام کرده بود.
این مسجد دارای دو شبستان دارای سقف بوده که سه گنبد داشته است. مسجد فوق دارای دو در بود که یکی در جهت شمال و دیگری جنوب بود که اینک بیشتر مسجد تخریب شده است.
این مسجد نیاز به بازسازی اساسی دارد چرا که سقف بخشهایی در شبستان مسجد فعلی از بین رفته و درهای آن بسته است و جز یک در، در دیوار شمالی باقی نمانده است.
اما معماری محراب و منبر این مسجد تنها به مساجد مکه که در آن دوران ساخته می شد، شباهت دارد. مواد سازنده این مسجد سنگ و آجر بوده که از گچ نیز برای پوشاندن دیوارها در داخل و خارج استفاده می شد.
نظر شما