به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری شینهوا، سران 10 کشور عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا(آسه آن) امروز در اجلاس سالانه خود در سنگاپور با تصویب منشور جدید این سازمان، برای نخستین بار اصول و مقررات این سازمان را برای تبدیل شدن به یک اتحادیه منطقه ای تعیین کردند. یکی از مهمترین بندهای منشور جدید تشکیل یک نهاد منطقه ای حقوق بشر است که وظیفه بررسی وضعیت حقوق بشر در کشورهای عضو را انجام خواهد داد.
این نهاد گرچه هنوز نامی رسمی برای آن انتخاب نشده، اما طبق منشور جدید سازمان، بر اساس شرایط تعیین شده توسط وزیران امور خارجه آسه آن که در آینده برگزار خواهد شد، فعالیت خواهد کرد. در حال حاضر این نهاد قدرت اجرایی مجازات متخلفان حقوق بشر را ندارد که این یک پیروزی برای میانمار تلقی شده که شدیداً حقوق بشر را نقض می کند.
علاوه براین، طبق منشور جدید اجلاس سران کشورهای عضو دو بار در سال تشکیل خواهد شد و دبیرکل آن در نشست سران برای دوره غیرقابل تمدید پنج ساله بر اساس ترتیب الفبایی اعضا انتخاب می شود. همچنین نهادهای آسه آن علاوه بر نهاد حقوق بشر، شامل شورای هماهنگی، شورای جامعه آسه آن(شامل شورای سیاسی امنیتی، شورای اقتصادی و شورای اجتماعی فرهنگی) و شورای وزیران خواهد بود.
تهیه و تنظیم منشور جدید دو سال و نیم طول کشیده، اما با وجود تصویب آن، برای اجرایی شدن باید به تصویب تک تک اعضا برسد.
آسه آن در سال 1967 تاسیس شد و هم اکنون کشورهای اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، ویتنام، میانمار، کامبوج، لائوس و برونئی عضو رسمی آن هستند. اما از دهه 1990 کشورهای عضو تصمیم گرفتند برای ارتقای همکاری با قدرتهای منطقه ای از کشورهای چین، ژاپن و کره جنوبی نیز برای شرکت در اجلاس سران دعوت کنند. از این رو، سران این سه کشور امسال نیز در اجلاس سنگاپور شرکت داشتند.
کشورهای عضو این سازمان در مجموع،500 میلیون نفر جمعیت و 5/4 میلیون کیلومتر مربع وسعت دارند. تولید ناخالص ملی آنها تقریباً 700 میلیون دلار و کل رقم تجارت آنها به 850 میلیون دلار بالغ می شود.
نظر شما