به گزارش خبرنگار مهر، نشست بررسی نحوه مشارکت و همافزایی در سند توسعه وقف قرآنی، صبح امروز ۱۶ مهرماه با حضور جمعی از مدیران امور قرآنی کشورمان در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد.
حمید مجیدیمهر، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: توسعه سند قرآنی و نقش دستگاهها در تحقق این سند به حدی گسترده است که باید نشستهای بسیاری در این زمینه برگزار شود.
وی با اشاره به سند توسعه وقف قرآنی و نقش دستگاهها در تحقق این سند، اظهار کرد: این موضوع اخیراً در دستور جلسه کمیسیون تبلیغ و ترویج قرار گرفته و ما در جلسه آینده این کمیسیون در اولین دستور به بحث وقف قرآنی خواهیم پرداخت.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام عادل، معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه به جابجایی هفته وقف از روز ۲۷ ماه صفر به روز ۱۶ ربیعالاول اشاره کرد و گفت: با توجه به این جابجایی امسال شاهد برنامههای بیشتری بودیم، یکی از این برنامهها برگزاری نشستهای تخصصی وقف بود. باید اولویتهای وقف مشخص و برای توسعه و تبلیغ و ترویج موضوعات مختلف برنامهریزی کنیم.
وی در رابطه با وضعیت موقوفات قرآنی اظهار کرد: در حوزه وقف باید مخاطبشناسی لازم صورت گیرد، ما در برخی کارهای پژوهشی میبینیم هر جا حوزههای علمیه قوی عمل کرده اند در آن شهر موقوفات زیادی شکل گرفته است، این نشان میدهد مردم با تبلیغ خیلی زود به این مسئله واکنش نشان میدهند و اقدام میکنند. این یک چیز عینی است. در حال حاضر در شهرهایی که وقفهای جدید بیشتر است آنجا بافت مذهبی نیز بیشتر بوده است.
وقف قرآنی با رشد نیمدرصدی همراه بوده است
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه به برخی سرفصلهای وقف قرآنی اشاره کرد و افزود: سرفصلهایی که در نیات موقوفات مربوط به قرآن داریم شامل عناوینی همچون خرید و توزیع قرآن، حفظ قرآن، قاری قرآن، حافظان و مفسران قرآن، تعلیم قرآن، جلسات قرآنی، فرهنگ قرآنی، تعلیم اطفال، ختم قرآن، قرائت صحیح قرآن و … داریم که هر کدام ممکن است، چندین وقف داشته باشد.
وی عنوان کرد: آماری که در زمینه موقوفات قرآنی وجود دارد، اعم از تصرفی و غیر تصرفی ۲۶۱۲ موقوفه است. از نظر درآمد نیتی نیز نیات با موضوع تبلیغ و ترویج قرآن بیشترین درآمد را دارد. همچنین جمع درآمد در سال گذشته ۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده که حدود دو درصد موقوفات قرآنی کشور بوده است، این یعنی باید در این باب بیشتر از گذشته فعالیت کنیم.
حجت الاسلام عادل با تأکید بر اینکه در موقوفات جدید قرآنی شاهد رشد هستیم، بیان کرد: پس از برنامهریزیهای صورت گرفته وقف قرآنی با رشد نیمدرصدی همراه بوده و از دو درصد به دو و نیم درصد رسیده است. از حیث پراکندگی وقف نیز باید اشاره کرده که استانهای کرمانشاه، گیلان و قم موقوفات قرآنی قابل توجهی دارند.
گسترش مدارس با رویکرد قرآنی در دستور کار است
حجت الاسلام سیدمحمد نقیب، رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم با بیان اینکه این دانشگاه وقفمحور است، گفت: این دانشگاه، تنها دانشگاه وقفی کشور است که ۶ هزار دانشجو و ۷۰۰ حافظ قرآن دارد. دو سال است که دانشجویان این دانشگاه در المپیاد الهیات کشور مدال طلا و برنز کسب کرده اند و برای بکارگیری دانشجویان در آموزش و پرورش و مدارس غیر انتفاعی قراردادهایی با این نهادها بسته شده است.
وی از راه اندازی چهار مدرسه وابسته به دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم خبر داد و اظهار کرد: گسترش مدارس با رویکرد قرآنی در دستور کار است. نیازمند مجلات علمی و مقالات بیشتر در حوزه وقف هستیم. در حوزه پژوهش نیز وقف جای کار بیشتری دارد. جای وقف در همایش علوم انسانی و اسلامی خالی است.
حجت الاسلام نقیب با اشاره به برگزاری جایزه کتاب سال قرآنی که امسال چهارمین دوره آن برگزار میشود، عنوان کرد: از ۱۲ کشور تقاضای تأسیس دانشگاه قرآنی داریم و ۱۲ استان تقاضای راه اندازی دانشکده قرآنی داشته اند. بیش از ۷۵ درصد دانشجویان قرآنی بعد ار تحصیل شاغل میشوند و بالای ۴۰ درصد جدب آموزش و پرورش میشوند.
وقف را نباید حکومتی کنیم
حجت الاسلام خسروپناه گفت: وقف یک جنبه اقتصادی دارد ولی این امر به تنهایی نیست باید علوم انسانی وقف داشته باشیم، روانشناسی وقف، حکمت وقف، فلسفه وقف، این سند زمانی محقق میشود که حکمرانی داشته باشیم. وقف را نباید حکومتی کنیم که در این صورت به آن آسیب میزند. سند در بهترین وجه ممکنش پنج درصد اهمیت دارد. آن چیزی که بد است سندبسندگی است. سندی ارزشمند است که به دنبالش راهبری داشته باشد و تنظیم گری و عناصر مختلف آن پیگیری شود. باید نگاه حکمرانی به وقف داشته باشیم تا اثر گذار باشد.
وی افزود: از همه مهمتر اعتماد مردم است و وقف با نیت واقف محقق میشود و تساهل و تسامح در نیت واقف بسیار خطرناک است و ریشه واقف را میخشکانند.مصلحت نظام این است که نیت واقف تغییر پیدا نکند. مردم اگر اعتماد کنند میتوانند کارهای بزرگی را رقم بزنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تبریک به حرکت جبهه مقاومت فلسطین گفت: حرکت مقاومت مردم فلسطین را تبریک میگوییم که در یک عملیاتی مردم فلسطین وارد شدند و بدون اطلاع سرویسهای جاسوسی اسرائیلی توانستند عملیات پارتیزانی انجام دهند. به جریان مقاومت تبریک میگوئیم. این اتفاق حکمرانی مقاومتی بود که شهید سلیمانی آغاز کرد و امیدواریم در آینده نزدیک زوال اسرائیل را شاهد باشیم.
وی با اشاره به اینکه سند تحول وقف متن خوبی دارد ولی باید گفتگوی خوبی درباره آن داشته باشیم، اظهار داشت: در شش موضوع وقف قرآنی باید مورد توجه قرار بگیرد. ضلع اول شرعیات است. به این عنوان که حفظ اصل مال است که مباحث شرعی دارد و در ساختارها پیش بینی شده است.وقف مشارکتی مباحث شرعی جدی دارد که در جای خودش اهل فن باید آن را حل کنند.
تلقی مردم از وقف را باید اصلاح کنیم
علیرضا معاف معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه سند تحول وقف متن خوبی دارد ولی باید گفتگوی خوبی درباره آن داشته باشیم، اظهار داشت: در شش موضوع وقف قرآنی باید مورد توجه قرار بگیرد. ضلع اول شرعیات است. به این عنوان که حفظ اصل مال است که مباحث شرعی دارد و در ساختارها پیش بینی شده است.وقف مشارکتی مباحث شرعی جدی دارد که در جای خودش اهل فن باید آن را حل کنند.
وی ادامه داد: ضلع دوم مردم هستند که باید در وقف به آن بسیار توجه کرد تا معضل وقف حل شود.مسجد هیأت و بسیج تماماً مردمی هستند. باید ساختار مردمی ارائه کرد. متأسفانه کار مردمی جامع صورت نمیگیرد. کار مردمی که گفته میشود یعنی فرآیندی که با مدلهای تکنوکراتیک و سازمانهای دولتی و فرهنگی کار راه نمیافتاد.
معاف افزود: وقتی مردم به میدان میآیند کار طور دیگری رقم میخورد سوال محوری ما این است که پول مردم چگونه در راه قرآن مصرف شود؟ اینکه چگونه امور قرآنی توسعه پیدا میکند باید بررسی شود.این را باید بشکافیم که چطور عملیاتی میشود.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ضلع سوم گفتمان سازی است، بیان داشت: تلقی واقف از وقف چیست؟ فعالیت رسانهای از وقف عقب است. تلقیای که از وقف و واقف وجود دارد بسیار متفاوت است. تلقی از وقف با تلقی از صدقه متفاوت است. ذهنیت مردم از واقعیت بسیار مهمتر است. تلقی از صدقه یک امر خرد است اما وقف یک امر کلان است که به سختی انجام میشود.وقف مشارکتی به گفتمان سازی کمک میکند.تلقیها از انفاق، وقف، صدقه نیاز به اصلاح دارد.
اهمیت مولد سازی و رفتن به جریان انداختن وقف
در ادامه رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: سازمان اوقاف میتواند با مولدسازی و رفتن به سمت به جریان انداختن پولهای راکد، وقف را به سمت رفع نیازهای مردم ببرد و از جانب دیگر به سمت رعایت وقف برای کارهای سودآور اتفاقات خوبی را رقم بزند. در حال حاضر در دانشبنیانها کارهای خوبی کردهایم.
وی در ادامه به ذکر نمونههایی از ورود وقف به دانشبنیانها اشاره کرد و گفت: اگر بتوانیم حفظ موقوفه داشته باشیم و افزایش منابع را به صورت منطقی، علمی و عرفی افزایش دهیم، اجرای نیت ما چندین برابر خواهد بود.
خاموشی در پایان تصریح کرد: وقف پول قرآنی را در دستور کار قرار دهید و برای این موضوع اهمیت ویژهای قائل باشید که به نتیجه خواهید رسید. از طریق این نوع وقف میتوان در حوزه امور قرآنی کارهای اثرگذاری انجام داد.
نظر شما