۲ آذر ۱۳۸۶، ۱۲:۵۷

سید محمد خاتمی:

اصلاحات سابقه 150 ساله در ایران دارد

اصلاحات سابقه 150 ساله در ایران دارد

مشهد - خبرگزاری مهر : رئیس بنیاد باران گفت : اصلاحات سابقه 150 ساله در کشور ما دارد و در مقابل جریان افراطی و تفریطی قرار گرفته و خواستار تحول و پیشرفت و رشد فرهنگی بر اساس آموزه های بنیادین اسلامی بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی بنیاد باران مشهد، سید محمد خاتمی ، رئیس جمهور سابق کشورمان در جمع نمایندگان احزاب و گروههای اصلاح طلب مشهد با طرح این سوال که اصلاحات چیست ؟ گفت : طی سالهای گذشته تلاش شد که از حوزه اصلاحات تعریف مناسب به عمل آید تا معلوم شود آن حرکت بر چه مبنایی بوده و چه هدفی داشته است.

 خاتمی افزود : اصلاحات سابقه 150 ساله در کشور ما دارد و در مقابل جریان افراطی و تفریطی قرار گرفته و خواستار تحول و پیشرفت و رسیدن افراد جامعه به حقوق خودشان و رشد فرهنگی بر اساس آموزه های بنیادین اسلامی بوده است.

وی  اظهارداشت : حرکت اصلاحی، امید بخش ترین حرکتی بوده که در این مدت وجود داشته ولی به لحاظ تاریخی امر به نام اصلاحات ، از ضعف تئوری و ابهام در مفاهیم و تحلیلها و مشخص کردن اولویتها و جهات رنج بوده است.

خاتمی افزود : باید مرزبندیهای اصلاحات را مشخص کرد. خوشبختانه از متن انقلاب اسلامی ، جمهوری اسلامی بر آمد و اثبات کرد که می توان نوعی دموکراسی و مردم سالاری داشت که سازگار با اسلام باشد نباید احساس کنیم که فقط یک مدل برای مردم سالاری وجود دارد.

رئیس موسسه بین المللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها در جمع اساتید دانشگاهی ، دانشجویان، جوانان و تشکلهای غیردولتی مشهد تاکید کرد : علی رغم وجود موانع ساختاری و رفتاری که وجود دارد ، در این مرحله تاریخی ، باید در عرصه حضور داشته باشیم تا افرادی که دلسوزی و شایستگی مناسب را دارند بتوانند در متن جامعه تاثیر گذار باشند.

سید محمد خاتمی افزود : برای این امر ابتدا باید مشخص کرد در چه مرحله تاریخی هستیم ، اولویتهایمان را مشخص کنیم و همچنین راهکارهای درستی که می تواند مشکلات را مرتفع و نفع جامعه و مردم را تامین نماید ارائه دهیم.

وی در پاسخ به این سئوال که چقدر برای شهروند سازی تلاش شده است گفت: اینکه دولتی می تواند در طول دوره اش یک شهروند بسازد نگاه غلطی است و شهروند باید در جریان تاریخ ساخته شود و تا شهروند نداشته باشیم نمی توانیم جامعه دارای دموکراسی ، امنیت و ثبات داشته باشیم. انتخاب راه و جهتی که ما را زودتر به هدف برساند بسیار مهم است.

خاتمی گفت: ما همیشه به سطحی ترین حیات اجتماعی انسان می پردازیم و جنبه های عمیق تر را در نظر نمی گیریم.

وی افزود: در دوره اصلاحات ، برای همه مسائل کار شد ولی توقع بخشهای جامعه این بود که خیلی زود آثار سیاسی آن دیده شود و  یک نوع یاس و ناامیدی در جامعه ایجاد شد.

خاتمی با اشاره به اینکه در دولت اصلاحات ، تشکلهای فراوانی در همه عرصه ها ایجاد شد گفت: تا زمانی که حزب در جایگاه خود قرار نگرفته نباید به آن ایراد گرفت. حزب باید از درون جامعه بیرون بیاید و پایه های احزاب و تشکلهای غیر حزبی هستند.

وی گفت: سابقه نداشت یک دولت جهان سومی در بودجه خودش ، ردیف کمکی برای احزاب و تشکلها بگذارد ولی این کار را دولت اصلاحات در جامعه ما انجام داد.

رئیس جمهورسابق کشورمان در دیدار با فعالان اقتصادی مشهد گفت: اقتصاد از جمله قدیمی ترین موضوعاتی است که در مرکز انسان قرار داشته است. علم اقتصاد دیروز در حوزه علومم عملی قرار داشت امروز به عنوان یک علم مورد توجه است.بدون اینکه از زیربنا و روبنا صحبت کنم اجمالا باید دانست که اقتصاد ملموس ترین و فوری ترین بخش زندگی اجتماعی است.

خاتمی افزود: باید مشخص کرد حال که حکومت اسلامی داریم از علم به عنوان راه و روش برای اداره امور زندگی استفاده می کنیم یا خیر؟ متاسفانه در جامعه با وجود همه حسن نیتهایی که وجود دارد مشکلات جزئی و ساختاری وجود دارد.

وی گفت: وقتی از دموکراسی و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود صحبت می کنیم نباید تحت الشعاع بعضی شعارها قرار بگیریم.

خاتمی تاکید کرد: شعارهایی که اصلاحات اصیل انتخاب کرد عبارت بود از حاکمیت مردم بر سرنوشت خود ، جامعه مدتی سازگار با معیارهای اسلامی و تقویت نهادهای مدنی . اینها گرچه شعارهای اقتصادی نبود ولی شعارهای بنیادی بود که می توانست و می تواند هم در سیاست و هم دراقتصاد و هم فرهنگ اثر تعیین کننده داشته باشد. رسالت کنونی ما نیز دفاع از جمهوری اسلامی و دفاع از اسلام واقعی است که با ظاهر پرستی و قشری گرایی فرق دارد.پ

سید محمد خاتمی در دیدار با فرهنگیان مشهد گفت: فرهنگیان در حالی که مظلوم ترین بخش جامعه هستند ، در عین حال سالم ترین ، قانع ترین ، موثرترین و حساسترین بخش جامعه اند.

وی با اشاره به اینکه در دوران اصلاحات ، با تقویت و ایجاد تشکلها ، شور و هیجان در بخشهای دانش آموزی و معلمان و کادرهای آموزش و پرورش ایجاد شد و در درون خانواده آموزش و پرورش فعالیتهای خوبی صورت گرفت ، گفت: در این باره در جامعه دو دیدگاه وجود دارد ، یکی اینکه تشکلهای نیاز مبرم برای پیشرفت و ارتقاء جامعه هستند وباعث تقویت پایه های مردم سالاری در جامعه ، پذیرش مسوولیت از خود جامعه ، هدایت و انتقال مسائل درتی که در جامعه هست می گردد و دیگر اینکه تشکلها را مزاحم و سبب آشفتگی امور می داند و معتقد است جا را برای حکومت تنگ می کند.

 خاتمی افزود: اینکه چه کار کنیم که دیدگاه اول حاکم باشد و به نام آن تشکلها شکل بگیرد به این دیدگاه عمیق بر می گردد که مردم را قبول داریم یا خیر اگر این امر را قبول داریم و آنرا بنای نظام خود قرار می دهیم و معتقدیم پایه و نظام مستمر و پویا بر دوش مردم است و قدرت متمرکز ناشی از مردم است و باید به مردم پاسخگو باشد ، خود به خود تشکلها قدر می بینند و در صدر می نشینند.

خاتمی افزود: امام (ره ) به مردم اعتقاد داشتند ، طرح جمهوری اسلامی دفعی و خلق الساعه نبود و از متن بینشی که ما به آن اعتقاد داریم در می آید در قانون اساسی منعکس شده و طبق آن به حق حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش و مسوولیت قدرت در برابر مردم تاکید شده که باید نهادینه شود.

وی گفت: یکی از کارهایی که در حوزه آموزش و پرورش باید انجام شود اینست که آنها به صحنه بیایند ، اگر در مجلس تعدادی معلم خوب ، پخته داشته باشیم آنها بهترین کسانی هستند که می توانند از ملتی نمایندگی کنند که به رشد و پیشرفت نیاز دارد.

خاتمی تصریح کرد: با همه جفاهایی که به اصلاح طلبان شده و می شود بنا داریم در عرصه انتخابات حضور داشته باشیم ، باید از تجربه های گذشته استفاده کرد و یک برنامه روشن تدوین کرد ، باید مشکلات در جامعه را دید و اینکه چه راهکارهایی برای بهبود آن وجود دارد.

سید محمد خاتمی افزود : شوراها ، مجلس دانش آموزی و جنبشی که به نام پرسش مهر مطرح شد ماندگار شد و اینها همه نهادهایی است که باید از آنها پاسداری شود.

کد خبر 591735

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha