به گزارش خبرنگار مهر، دکتر جلایی پور سخن خود را با تاکید بر نوسازی فزاینده سیاسی ایران در یکصد سال اخیر آغاز کرد و گفت : در این مسیر یکی از چالشهای آینده کشور مواجهه جامعه با پدیده پوپولیسم است.
وی پوپولیسم را به دو دسته انقلابی به معنای مردمگرایی انقلابی و قلابی به معنای مردم انگیزی سیاسی تقسیم بندی کرد و گفت : حرکت جامعه در مسیر نوسازی دو پیامد متفاوت را به دنبال خواهد داشت که از یک سو افزایش تواناییها در حل مشکلات و پیشرفت تکنولوژیک و از سوی دیگر، یکسری عواقب ناخواسته مانند متکثر شدن جامعه از حیث اقتصادی سیاسی و...، انفجار انتظارات مردم و تولید ناراضیان به واسطه آشفتگی اجتماعی ناشی از شکاف طبقاتی، حاشیهنشینی، ترافیک و ... میباشد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت : نخبگان در مواجهه با این وضعیت دو مسیر دارند، یک راه که سخت هم هست مردمسالاری به معنای مشارکت همگان در شناخت و حل مشکلات است که از طریق پاسخگویی دولت، نهادهای مدنی، رسانههای مستقل و آزاد، احزاب فعال و ... تحقق مییابد و در راه حل دوم که آسان است، دیگر نیازی به التزام به مردمسالاری وجود ندارد بلکه کافی است مفتون ناراضیها شوید با آنها همدردی کنید، عین آنها حرف بزنید، همراه آنها شوید و احساساتش را درک کنید در این صورت به صورت موقت میتوانید از قدرت ناراضیان استفاده کنید.
دکتر جلایی پور یکی از ویژگیهای پوپولیسم نمایشی و قلابی را عدم توجه به مسائل و علل بنیادی مشکلات در جامعه عنوان و سپس با تأکید بر اینکه عوامل بنیادی و مشکلات باید با مشارکت همگان شناسایی و حل شود، اظهار داشت : در پوپولیسم قلابی عدهای خاص از طرف همگان مشکلات را تشخیص و به دنبال حل آن میروند .
وی گفت : پوپولیسم انقلابی که در واکنش به پوپولیسم نمایشی سر بر می آورد چون در یک شرایط اضطراری صورت میگیرد و چون فضای گفتگو و ...وجود ندارد اضطراراً به سمت انقلاب حرکت میکند.
نظر شما