خبرگزاري مهر: جنگ ناخواسته و تحميلي از سوي قدرتهاي به ظاهر بزرگ و شياطين دنيا كه به دليل پشتيباني همه جانبه مادي ، تسليحاتي و انساني آنان از عراق ، به حق بايد آن را « جنگ سوم جهاني » ناميد - و شاهد آن وجود بيش از 20 مليت مختلف در ميان اسراي يگانهاي رزمي عراق مي باشد - همواره براي نسلهاي آينده باعث غرور و سربلندي خواهد بود . چرا كه در طي قرنهاي اخير ، تاريخ ايران همواره شاهد هجوم بيگانگان و غارت و سرانجام غصب بخشهايي عظيم از خاك ايران بوده است ، ولي با رشادت و حماسه آفريني رزمندگان اسلام و ايثار و فداكاري شهدا بود كه در يكي از طولاني ترين جنگهاي دنيا ، دشمن شكست خورده به هيچ وجه نتوانست به كوچكترين اهداف خويش دست يابد و يا وجبي از خاك ايران را غصب نمايد ، و اين از افتخارات دفاع هشت ساله مي باشد .
به همين لحاظ و براي معرفي بهتر و شايسته تر ، ما از عنوان « گنجينه شهدا » استفاده مي كنيم .
معاونت پژوهش و تبليغات بنياد شهيد انقلاب اسلامي ، در راستاي تجليل و تكريم خانواده معزز شهدا ، و به منظور ترويج و نشر فرهنگ ايثار و شهادت طلبي در جامعه ، و انتقال آن به نسلهاي آينده ، اقدام به تاسيس مكانهايي با عنوان « گنجينه شهدا » در تهران و چند استان و شهرستان كشور كرده است .
گنجينه شهدا ، محلي است براي حفظ و ارائه آثار دلاوريها و حماسه سازي هاي ملت ايران كه براي فراگيري هر چه والاتر ، از كليه شهيدان و حماسه سازان سده اخير تاريخ ايران تجليل به عمل آمده است .
گنجينه شهدا ، در كنار ارائه و نمايش آثار منحصر به فرد شهدا ، وظيفه مرمت و بازسازي ، نگهداري علمي و فني اين آثار شخصي كه توسط خانواده معظم شهدا در اختيار گذاشته شده ، بر عهده دارد .
اهداف
فراهم نمودن زمينه هاي مناسب در جهت گسترش فرهنگ اسلام ناب محمدي (ص) كه در اين برهه از تاريخ در شهادت طلبي دلاوران مسلمان نمود پيدا كرده است ، و همچنين بررسي ، شناسايي و جمع آوري آثار و مدارك و مستندات شهدا و ايجاد انگيزه جهت پژوهش و كسب اطلاعات و تجزيه و تحليل علمي اين فرهنگ غني ، از ديگر اهداف گنجينه شهدا است .
گنجينه شهدا
ساختمان مركزي گنجينه شهدا در تهران ، مهر ماه سال 1375 به دست رياست جمهوري وقت – حجت الاسلام والمسلمين هاشمي رفسنجاني – افتتاح گرديد . گنجينه مركزي با بهره گيري از 3500 متر مربع مساحت و در 4 طبقه ( كه در حال حاضر در دست گسترش مي باشد ) شامل بخشهاي مختلفي مي باشد كه از آن جمله اند :
بخش نخست :
متشكل از آثار مكتوب و ديگر وسايل بجا مانده از شهيدان كه معرف شخصيت والاي ايشان است و مشتمل بر شش فصل مي باشد :
فص اول : كربلا – نمايي ازقيام شهادت طلبانه اباعبدالله الحسين (ع) وحركت ظلم ستيزانه شيعه را در معرض نگاه بازديدكنندگان قرار مي دهد .
فصل دوم : تك فريادها – شهداي صدر مشروطيت همچون شيخ فضل الله نوري ، ميرزا كوچك خان جنگلي ، شيخ محمد خياباني ، سيد حسن مدرس ، نواب صفوي .
فصل سوم : نهضت پانزده ساله امام خميني (ره) ( از خرداد1342 تا بهمن 1357 ) كه دربرگيرنده كليه شهداي سراسر كشور در سياهچالهاي رژيم شاه و تظاهرات خياباني است .
فصل چهارم : شهداي ترور – كليه شهدايي كه در سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا به امروز ، توسط منافقين كوردل مظلومانه ترور شده و به شهادت رسيدند .
فصل پنجم : شهيدان هشت سال دفاع مقدس – مشتمل بر قسمتهاي گوناگون آثار شهدا خاصه سرداران شهيد ارتش ، سپاه ، بسيج ، جهادسازندگي ، آزادگان و...
فصل ششم : شهداي بين الملل – دربرگيرنده شهداي كشورهاي لبنان ، افغانستان ، فلسطين و... همچنين بخش شهداي نهضت جهاني اسلام شامل آثار ايرانياني كه در اقصي نقاط جهان ، در نبرد با استكبار و در دفاع از آرمانهاي نهضت جهاني اسلام به شهادت رسيده اند .
بخش دوم :
يادشهدا - در اين بخش سعي شده است تا تلاش صاحبان ذوق ، هنر ، قلم و انديشه را كه مرتبط با شهيد و شهادت است ، در قالب تابلوها ي ارزشمند هنري مرتبط با موضوعات فوق در معرض ديد همگان قرار دهد .
غرفه هاي آمار ، يادمانها، تحقيقات دانشگاهي ، كتابشناسي شهدا و ... از جمله قسمتهايي است كه در اين بخش ارائه مي شود .
سالن نمايش فيلم و سالن شهداي شاخص 28 استان كشورنيز از ديگر قسمتهاي گنجينه است .
خدمات
در گنجينه شهدا خدمات مختلفي به بازديد كنندگان ارائه مي گردد كه از آن جمله است :
توليد و انتشار بروشورهاي مختلف تبليغاتي به زبانهاي فارسي ، عربي و انگليسي جهت معرفي هر چه بهتر گنجينه .
برقراري سيستم صوتي و تصويري در غرفه شهدا به زبانهاي فارسي ، عربي و انگليسي جهت معرفي شهدا .
برگزاري نمايشگاههاي متنوع فرهنگي و هنري به مناسبتهاي مختلف .
برگزاري مراسم شب هاي خاطره و تجليل از هنرمندان .
پذيرايي از ميهمانان و بازديد كنندگان خارجي با در اختيار گذاشتن راهنما و مترجم .
پخش فيلمها و تصاويرمستند ارزشمند از صحنه هاي انقلاب اسلامي و دفاع مقدس .
جمع آوري ، نگهداري و ارائه بيش از 900 تابلوي هنري ( نقاشي ، مينياتور ، تذهيب و خوشنويسي و نقاشيخط ) .
برگزاري مسابقات سراسري با مفهوم ايثار و شهادت جهت جمع آوري گسترده تر آثار و نوشته هاي مرتبط با فرهنگ شهادت .
ميانگين تعداد بازديد كنندگان از گنجينه شهدا ، در طول سال000/250نفر مي باشد كه بيش از 70% آن را جوانان تشكيل مي دهند و اين خود نشانگر اهميت موضوع و گرايش و اشتياق جوانان به اين فرهنگ ارزشي است .
گنجينه شهدا به روايت بازديدكنندگان
يادگار نوشته يك دختر دانشجوي هلندي پس از بازديد از گنجينه شهدا
« مجموعه گردآوري شده در موزه شهدا ، منظري عالي از تاريخ شهادت در جمهوري اسلامي ايران است . اين مكان جاي بسيار مناسبي براي كسب اطلاع راجع به فرهنگ شهادت مي باشد . انواع اشياء و تصاويري كه در اينجا به نمايش گذاشته شده ، چشم اندازي كامل از جنبه هاي مختلف فرهنگ شهادت ارائه مي كند . »
ايفي بلانك فورت
دانشجوي رشته تاريخ
دانشگاه آمستردام – هلند
گنجينه شهدا واقع در خيابان آيت الله طالقاني ، تقاطع خيابان شهيد موسوي ( فرصت ) در طول هفته براي بازديدعموم ، همچنين كاروانها و گروههاي دانش آموزي و دانشجويي آماده است .
نظر شما