به گزارش خبرگزاری مهر، محمد حسین صفارهرندی در دیدار با مسئولین دبیرخانه دائمی همایش روابط عمومی الکترونیک، افزود: نقش روابط عمومی ها مهم، چند لایه و به مثابه چشم و گوش یک سازمان است.
وی اخلاقیات را زیربنای فعالیت روابط عمومی ها در کشور اسلامی دانست و گفت: تدوین منشور اخلاقی روابط عمومی بر اساس آموزه های دینی و اسلامی یک ضرورت است تا مبنای عملکرد روابط عمومی ها معنویت انسانی و اخلاقی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جایگاه افکار عمومی در روابط عمومی ها گفت: مدیران روابط عمومی ها باید بدانند همانگونه که مدیران ارشد سازمانشان حق دارند در جریان نقطه نظرات و انتقادات مردم و مخاطبانشان قرار گیرند مردم هم حق دارند که در جریان اطلاعات و برنامه های آن سازمان باشند. بدین ترتیب هر گونه تعاملی بین مردم و سازمان ها بر اساس شناخت و نه بر پایه توهمات خواهد بود.
وی به خدمت گرفتن آگاهانه فناوری های نوین و اطلاعات و ارتباطات در انجام با کیفیت تر و اثر بخش تر وظایف روابط عمومی ها را لازم و مورد حمایت وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی دانست و گفت: نباید به بهانه تجهیز به ابزار و امکانات تکنولوژیکی وسخت افزاری اصالت نرم افزاری، محتوا و ایده های نو دچار فرسودگی و بی توجهی شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: در این صورت جامعه روابط عمومی می تواند با به خدمت گرفتن دانش نوین و روزآمدی چون فناوری اطلاعات و ارتباطات و پیوند آن با دانش روابط عمویم به عمق جان مخاطبان خود نفوذ کند.
صفار هرندی از موسسات که از تکنیک های غیر اخلاقی روابط عمومی برای پیشبرد اهداف صرفا مادی خود بهره می گیرند انتقاد کرد.
نظر شما