به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از پایان مذاکرات خود با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در محل سفارت ایران در لندن در جمع خبرنگاران گفت: همان طور که بارها اعلام کردهایم نگاه اصولی ایران به عنوان عضو NPT و آژانس این است که به وظایف و تعهدات خود پایبند باشیم.
وی در ادامه جامعه جهانی را به مبارزه با سلاحهای کشتار جمعی و حرکت برای خلع سلاح و عدم اشاعه فرا خواند و اظهار داشت: ما فکر میکنیم کشورها حق دارند بر مبنای NPT برای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای با یکدیگر همکاری داشته باشند.
جلیلی با اشاره به گزارش اخیر محمد البرادعی افزود: امیدواریم این کشورها فضای خوبی را برای جبران عملکرد خود ایجاد کنند.
مسئول پرونده هسته ای ایران ادامه داد: بعد از گزارش البرادعی و نشست شورای حکام آژانس رسما در دو نامه به تهران اعلام شد که دو موضوع P1 و P2 و موضوع سند اورانیوم فلزی خاتمه یافته است و به این ترتیب 50 درصد مسائل و اتهامات وارده به ایران از سوی آژانس حل شده اعلام شد و سه موضوع دیگر باقی مانده است.
به گفته جلیلی بر اساس مدالیته از 20 آذر مذاکرات بر سر مسائل باقی مانده آغاز میشود.
وی تاکید کرد: بر مبنای مدالیته با حل این مسائل موضوع هستهای ایران در آژانس یک موضوع عادی خواهد بود.
جلیلی با رد اتهاماتی که قدرتها بر خلاف منافع ملت ایران وارد کردهاند، گفت: امیدواریم این قدرتها از این فضا استقبال و بتوانند اعتماد ملت ایران را جلب نمایند.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران با اشاره به مذاکرات خود با سولانا در لندن گفت: ما گفتگوهای مفصل و طولانی با سولانا داشتیم، این مذاکرات بر مبنای رویکرد ماست که در کنار آژانس از هر گونه همکاری سازنده استقبال میکنیم؛ رویکرد ما این است که به تکالیف خود یه عنوان عضو آژانس عمل و از حقوقمان دفاع و از هر گونه مذاکرات استقبال میکنیم.
جلیلی در ادامه نشست خبری خود پس از دیدار با سولانا که در محل سفارت ایران در لندن برگزار شد، درباره انتصای وی به دبیری شورای عالی امنیت ملی ایران و امیدهایی که به مذاکراتش با سولانا می رود، گفت: ما به یک چارچوب برای مذاکرات و حل اختلافات نیاز داریم و فکر میکنیم NPT و آژانس بهترین چارچوب است. ما عضو NPT و آژانس هستیم و همه تکالیف خود را انجام دادهایم حتی فراتر از آن نیز برخی اعتمادسازیها را انجام دادهایم.
وی ادامه داد: در هیچ کجای NPT نیامده که اعضا حق ندارند غنی سازی نداشته باشند و این حق همه اعضا است. چندین بار البرادعی در گزارشهای رسمی خود اعلام کرده که در ایران حتی یک سند دال بر مقاصد غیر صلحآمیز پیدا نشده بنابراین قابل پذیرش نیست که ما در ازای تکالیفمان از حقوقمان برخوردار نباشیم.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان با رد اتهام استفاده نظامی از انرژی هسته ای اظهار داشت: با بسته شدن پرونده سانتریفیوژهای P1 و P2 این اتهامات فرو ریخت. شما میدانید که مبنای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت همین اتهام غلط بود و اکنون آژانس رسما به ما نامه نوشته است که از نظر او این موضوع خاتمه یافته است.
جلیلی تاکید کرد: این یک آزمون بزرگ برای برخی قدرتهاست که چگونه میخواهند رفتار کنند. اگر به این موضوع با دید مثبت ننگرند اعتماد جهانی را نسبت به خود از دست میدهند و نشان خواهند داد که عدهای دنبال بهانه هستند نه اعتماد سازی؛ برای آنها فرقی نمیکند همکاری بشود یا نشود بلکه آنها مقاصد خود را دنبال میکنند اما آنها باید نسبت به رفتار غلط خود به جامعه جهانی پاسخگو باشند. البته اینها دو، سه کشور بیشتر نیستند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با اشاره به حمایت 118 کشور عدم تعهد از همکاری ایران با آژانس و دستیابی ایران به فناوری صلح آمیز هسته ای گفت: گروه نم در آژانس این حرکت را مثبت اعلام کرد و حتی برخی از کشورهای 1+5 از این موضوع نیز استقبال کردند و ما امیدواریم برخی قدرتها که این نگاه مثبت را نداشتند، بیشتر از این خود را منزوی نکنند.
بنا بر این گزارش، جلیلی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید سولانا مذاکرات را نتیجه بخش ندانسته و ناامید کننده توصیف کرده است ، گفت: همان طور که اشاره شد ما با سولانا 5 ساعت مذاکره داشتیم؛ در این مذاکرات درباره پیشنهادات و چارچوبها برای مذاکرات بحث شد .
وی با تاکید بر اینکه زمینههای بسیار زیادی برای همکاری وجود دارد، افزود: باور ما این است که در یک محیط سالم و به دور از اغراض سیاسی بسیاری از موضوعاتی که به عنوان چالش مطرح میشوند، میتواند موضوع همکاری باشد. این زمینهها را توضیح دادیم و بحث کردیم.
جلیلی ادامه داد: البته همان طور که بارها گفته ایم در موضوع هسته ای ما سه اصل داریم، اصل اول، ما به عنوان عضو NPT به تکالیف خود پایبندیم. اصل دوم اینکه ما از حقوق خویش دفاع میکنیم و باید این تکالیف و حقوق متوازن باشد، اصل سوم اینکه از هر گونه همکاری در این چارچوب استقبال میکنیم. اکنون که گزارش آژانس منتقل شده ، فضای خوبی برای همکاری بیشتر باید پیش آید و اگر کسانی به این فضا پاسخ مثبت ندهند ، موجب بیاعتمادی خواهد شد.
وی تاکید کرد: جامعه جهانی باید پاسخگو باشد که در حالی که آژانس چنین گزارشی را داده و فضایی از همکاری وجود دارد، چرا برخی میخواهند فضا را به سوی تنش ببرند؟ البته در گفتگو با سولانا قرار شد که مذاکرات ادامه یابد و اواسط دسامبر گفتگوی تلفنی داشته باشیم و بعدا دیدار کنیم.
جلیلی همچنین درباره همزمانی مذاکرات او با سولانا و حکم دادگاهی در لندن مبنی بر خروج گروهک منافقین از لیست سازمانهای تروریستی انگلیس گفت: درباره ماهیت این گروهک همان طور که میدانید حتی وزارت خارجه آمریکا نیز این گروه را تروریست دانسته و اتحادیه اروپا نیز آنها را ترویست میداند.
وی ادامه داد: این حتما اقدام خوبی برای بریتانیا نخواهد بود که گروهی که رسما تروریست اعلام شده را حذف کند. البته دولت بریتانیا شب گذشته (پنجشنبه) در ملاقات با ما اعلام کرد این موضع آنها نیست و حتما نسبت به آن واکنش نشان خواهند داد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با اشاره به اینکه منتظر واکنش دولت انگلیس هستیم تا چنین حرکتی در حمایت از تروریستها برای آنها ثبت نشود ، گفت: البته رسانههای بریتانیا از چنین دادگاهی سئوال خواهند کرد که چرا یک گروه تروریستی را از فهرست حذف میکنند. این دادگاه باید به افکار عمومی جهان و مردم ایران پاسخ دهد.
ادامه دارد...
نظر شما