به گزارش خبرگزاری مهر، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در ادامه نشست خبری خود پس از دیدار با سولانا که در محل سفارت کشورمان در لندن برگزار شد، درباره محتوای این مذاکرات و اینکه شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه ایران حاضر است با 1+5 نه تنها درباره موضوع هسته ای بلکه درباره موضوعات منطقه ای مانند عراق و لبنان هم مذاکره کند اظهار داشت: امروز ایران یک قدرت منطقهای است که این قدرت عامل ثبات، امنیت و دموکراسی در منطقه است.
جلیلی اقتدار ایران را فرصتی برای صلح و امنیت جهانی و منطقهای دانست و همچنین افزود: رفتارهای سازندهای که ما در جهان و منطقه ایفا کردیم ، نشانگر همین مطلب است و بر همین مبنا نگاه اصولی ما این است که چالش را میتوان به موضوع همکاری تبدیل کرد و این امر را در بحثهای منطقه ای یا جهانی میتوان شاهد بود.
به گفته وی، یکی از موضوعاتی که قابلیت این را دارد که موضوع همکاری شود، مسئله هسته ای ایران و حرکت مشترک برای خلع سلاح و اشاعه هسته ای و همکاری برای بهره برداری صلح آمیز هسته ای است.
جلیلی درباره تداوم دخالت های آمریکا در موضوع هسته ای ایران و رابطه با آژانس و موضع ایران در این باره گفت: امروز به خوبی مشهود است که برخی قدرتها مشکلاتشان با ایران ، ابهام در پرونده هسته ای نیست، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این قدرتها با یک دیکتاتور که با تلاش همین قدرتها سر و کار آمده بود ، بیشترین همکاری را داشتند و حتی همکاری هسته ای هم با او میکردند ولی از وقتی مردم ما این دیکتاتور را سرنگون کردند و نظامی دموکراتیک ایجاد شد ، این قدرتها به شکلهای مختلف با ما دشمنی کردند.
وی ادامه داد: مشکل آنها این است که چرا نظام دموکراتیک در ایران مستقر شده و دیکتاتور مورد حمایت آنها دیگر بر سر قدرت نیست و برای همین است که شما میبینید در این 28 سال به عناوین مختلف به ما فشار تحمیل میکنند؛ از محروم کردن ملت ما از قطعات هواپیما تا مورد حمله قرار دادن هواپیماهای مسافربری. این نوع رفتاری بود که در این مدت با ما داشتهاند لذا ما از آنها انتظاری نداریم که با یک گزارش آژانس، رفتار خود را عوض کنند.
جلیلی تاکید کرد: این رفتارها موجب منزوی شدن آنها حتی در میان ملتشان شده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره تعلیق موقت و عکسالعمل ایران به تحریمهای احتمالی نیز گفت: در مذاکرات در زمینههای مختلف به طور مفصل بحث شد، درباره برخی ایدههایی که قبلا هم مطرح بوده صحبت کردیم، اگر چه به طور مشخص این سئوال مطرح نشد و ما بر موضع اصولی خود که دفاع از حقوق و اجرای تعهدات است، تاکید کردیم.
وی تصریح کرد: اکنون نیز اگر در فضایی که جمهوری اسلامی در فضای اعتماد ساز مسائل را حل کرده، عدهای بخواهند باز در همان مسیر قبل حرکت کنند، باز هم موفق نخواهند بود. ملت ایران در 28 سال گذشته منطقیترین رفتارها را داشته چه در موضوعات بینالمللی، چه منطقه ای، و تمام رفتارهای ایرانیها مبتنی بر صلح و آرامش و امنیت بوده است.
خبرنگاری درباره نتایج مذاکرات وی با سولانا و تاثیر آن در گزارش نهایی سولانا که قرار است به زودی به 1+5 ارائه شود، از جلیلی سئوال کرد که وی پاسخ داد: ما بر انجام تکالیفمان در کنار دریافت حقوقمان تاکید داریم. این بقیه کشورها هستند که بر این مبنا باید رفتارشان را تنظیم کنند.
جلیلی تصریح کرد: ما بر اساس یک مبنای منطقی از منافع و حقوق مردم ایران و آنچه باید در چارچوب مقررات بینالمللی از آن بهره مند شویم، دفاع میکنیم نه بر اساس گزارشهایی که قرار است منتشر شود. اگر سایر کشورها هم منطقی باشد به یک نتیجه خوب خواهیم رسید.
وی با انتقاد از برخورد دوگانه برخی کشورها با مقررات بین المللی، گفت: ملت ما هر حرکتی که بخواهد حقی را از آنها تضعیف و وظایفی فراتر از NPT را بر دوش آنان بگذارد آپارتاید هسته ای و تبعیض آمیز میداند و ما تاکید داریم که ایران یک استثنا نیست و همه جامعه جهانی به این مساله تاکید دارند به جز چند کشور.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران گزارش البرادعی را یادآور شد و تصریح کرد: البرادعی در گزارش اخیر خود بر همکاری فعال تهران اشاره داشته است، در عین حال ایران در چارچوب NPT همکاری میکند. چرا که پس از ارجاع پرونده هستهای به شورای امنیت اجرای پرتکل الحاقی لغو شد، گزارش البرادعی در بخشی ناظر به این مسئله است.
وی تاکید کرد : کسانی که منجر به لغو اجرای پروتکل الحاقی شدند ، خود باید پاسخگو باشند.
جلیلی درباره تاثیر مثبت گزارش البرادعی بر گزارش سولانا نیز گفت: توافقی که ما با آژانس برای مدالیته حل مسائل گذشته کردیم بر مبنای مذاکرات سولانا با لاریجانی در گذشته بود، لذا سولانا باید پیش از هر چیزی از این گزارش البرادعی و پیشرفت صورت گرفته استقبال کند. حالا باید منتظر گزارش ایشان بود، هر چقدر گزارش ایشان مثبت باشد نشان دهنده این است که ایدهای که از ابتدا داشتهاند چه میزان مثبت بوده است. اگر ایدهای ارائه شود که مثبت باشد و ما از آن استقبال نکنیم آن گاه جای تامل دارد.
وی در پاسخ به سئوال دیگری اظهار داشت: ما طبق توافق با سولانا قرار بود ظرف 60 روز درباره مدالیته به توافق برسیم همان زمان عدهای میگفتند ایران به دنبال خرید وقت است و یا مسائل آنقدر زیاد است که نمیتوان آنها را فهرست کرد و اگر مدالیته نوشته شود از سوی ایران اجرا نخواهد شد. اما در کمتر از 60 روز روی مدالیته توافق کردیم و تمام مسائلی که آنها برایشان مبهم بود ، شش موضوع بود، حل سه موضوع از این شش موضوع در کمتر از سه الی چهار ماه انجام شد و در این میان برخی مسائل مرتبط با موضوعات اصلی نیز حل شد.
جلیلی گفت: ما در چارچوب NPT فعالیتمان را در اختیار آژانس قرار میدهیم نه پروتکل الحاقی، ما پروتکل الحاقی را اجرا نمیکنیم همان طور که 120 کشورآن را اجرا نمیکنند.
وی در پاسخ به سئوالی درباره مذاکرات شب گذشته خود با مقامات انگلیسی گفت: ما مذاکرتی در چارچوبهای منطقهای، بینالمللی و دوجانبه داشتیم که البته دامنه این گفتگوها بیشتر بر مسائل دوجانبه بود. ما در مجموع گفتگوهای سازنده داشتیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان شایعه کمک کره شمالی به برنامه اتمی ایران را رد کرد و گفت: امروز موضوع هسته ای ایران یکی از شفافترین موضوعات است ایران تاکنون 2300 نفر روز بازرسی داشته و اکنون نیز ادامه دارد و بارها اعلام شده نسبت به فعالیتهای امروز ایران هیچ نگرانی وجود ندارد و درباره فعالیتهای گذشته تنها شش موضوع است که سه تای آن حل شده ودرهیچ کدام از اینها آنچه شما گفتید مطرح نبوده است.
جلیلی درباره دانشجوی ژاپنی نیز گفت: نیروهای امنیتی ایران تلاش گستردهای دارد تا این فرد را پیدا و آزاد کنند، متاسفانه برخی از اقدامات قاچاقیهای مواد مخدر در مرزهای شرقی ما همین اقدامی است که در خصوص دانشجوی ژاپنی صورت گرفته است در عین حال ایران تمام تلاش خود را برای آزادی این دانشجو انجام میدهد.
نظر شما