به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم که با یک ساعت تاخیر آغاز شد، علیرضا زرگر - دبیر جشنواره - با ارائه گزارشی از هشتمین دوره جایزه، گفت: می خواستیم مراسم امسال مهرگان را در شهر کوچکتری برگزار کنیم، نه در این تهران پردود و دم و پرترافیک که نمونه ای از مشکلاتی که برای ما به وجود آورده، این است که علی اشرف درویشیان در ترافیک این شهر مانده است و به همین خاطر مجبور شدیم جایزه را با نزدیک به یک ساعت تاخیر آغاز کنیم؛ ضمن اینکه برگزاری جایزه ای که یکی از آنها به محیط زیست اختصاص دارد در چنین شهر آلوده ای بیشتر شبیه یک شوخی است.
وی افزود: از سوی دیگر با وجود صدها سالن نظیر سالن حاضر (فرهنگسرای هنر) در شهر بزرگی مانند تهران، ما به زحمت توانستیم مکانی را برای مراسم اختتامیه بگیریم و درواقع در آخرین لحظات بود که همین سالن فعلی را گرفتیم.
زرگر اضافه کرد: امسال جایزه مهرگان ادب کودک و نوجوان به دلیل خلق نشدن آثار زیاد در این حوزه برگزار نشد که البته این به معنای فراموش شدن ادبیات کودک و نوجوان نیست و امیدوارم سال بعد یا سال بعدتر از آن، این بخش مجدداً راه بیفتد. قول می دهیم این جایزه را به محض راه افتادن به نام حسین ابراهیمی الوند نامگذاری کنیم.
وی با قدردانی از شکوه فرگاه، اکرم طاهرپور و بانوی دیگری که خواست نامش گفته نشود، از آنها به عنوان حامیان اصلی جایزه مهرگان نام برد و ابراز امیدواری کرد که دهه 90 شمسی ادبیات داستانی ایران به چنان شکوفایی برسد تا دیگر حسرت دهه 40 را نخورد.
حسین مرتضائیان آبکنار و مجید قیصری - برندگان رمان
مهرگان امسال در بخش علم (علم برای همه) به دلیل به حد نصاب نرسیدن آثار برنده ای نداشت اما هفتمین جایزه خود را به دلیل سالها تلاش در حراست از محیط زیست ایران، تلاش برای نجات یوزپلنگ آسیایی و گوزن زرد ایرانی و تالیف کتاب "راهنمای صحرایی پستانداران ایران" به هوشنگ ضیایی - مسئول پروژه جهانی در دست اجرای نجات یوزپلنگ ایرانی - اهدا کرد و مسئولان این جایزه، آن را برای همیشه به "مهرگان محیط زیست" تغییر نام دادند.
ضیایی به هنگام دریافت این جایزه از دستان "اسکندر فیروز" بنیانگذار سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس هیئت داوران این بخش، در سخنانی با اشاره به گونه های نادری از برخی حیوانات که در ایران ساکن هستند، تلاش برای حراست از آنها و حفظ محیط زیست را ضروری دانست و به نویسندگان نیز توصیه کرد در این باره بیشتر بنویسند.
وی گفت: متاسفانه در جامعه ما وقتی می خواهند درباره آدمی جنایتکار صحبت کنند، القابی مثل خفاش، کفتار، گرگ، خرس و امثالهم به کار می برند، در حالی که وجود هر کدام از این حیوانات در چرخه طبیعت بسیار ضروری است و بدون آنها زندگی ما هم مختل می شود.
در ادامه فتح الله بی نیاز در بخش اهدای جوایز مهرگان ادب - که به خاطر یک عمر تلاش و توسط سیمین بهبهانی به علی اشرف درویشیان اعطا شد - بخشی از نوشته های سالهای دور این نویسنده را خواند.
سیمین بهبهانی در هنگام اهدای این جایزه به شهناز دارابیان (همسر علی اشرف درویشیان) - که به خاطر درد پا نتوانست به روی سن بیاید - گفت: من از این جهت که جایزه یک عمر تلاش به درویشیان اهدا می شود به بنیاد مهرگان تبریک می گویم، چرا که برای همیشه اعتبار و افتخار پیدا کرد. من نیز به همراه این جایزه قلبم را به درویشیان و خانواده او تقدیم می کنم.
همسر درویشیان به هنگام دریافت جایزه از دست سیمین بهبهانی، با اشاره به اینکه وزارت ارشاد با پخش هرگونه عکس، تصویر یا مصاحبه ای از درویشیان حین مراسم اهدای جوایز مهرگان مخالفت کرده است، از دست اندرکاران این جایزه تشکر کرد.
درویشیان نیز که در میان جمعیت حاضر نشسته بود در سخنانی با اظهار خوشحالی از اینکه هنوز زنده است و می تواند در چنین جمع هایی شرکت کند، از سیاستهای وزارت ارشاد در اعمال ممیزی پیش از انتشار انتقاد کرد و گفت: الان دیگر کشورهایی مانند مصر، پاکستان و ترکیه یکی یکی جوایز نوبل را درو می کنند چرا که در آنجاها ممیزی پیش از انتشار وجود ندارد.
به گزارش مهر، در این مراسم بسیاری از نویسندگان، مترجمان و شاعران از جمله محمود دولت آبادی، مدیا کاشیگر، گلی ترقی، مژده دقیقی، اسدالله امرایی، صفدر تقی زاده، مهسا محب علی، علی عبداللهی، علیرضا بهنام و... حضور داشتند.
نظر شما