به گزارش خبرنگار مهر، پرویز داوودی معاون اول رئیس جمهور عصر امروز در اولین همایش سالانه آموزش اقتصاد اسلامی بخواستار تغییر برداشت ها از اقتصاد اسلامی شد و گفت: پیش از انقلاب تفکراتی که در دانشگاهها ترویج می شد، مبتنی بر تقلید و خودباختگی اساتید و متخصصین نسبت به غرب بود.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به الگو سازی حضرت امام خمینی (ره) و مقابله با تفکرات رایج رسوخ شده غربی، افزود: حضرت امام به تنهایی الگویی برای ملت ایران و همه دنیا ساخته و نشان دادند که حتی یک نفر هم می تواند بر اساس احکام و رهنمودهای دین مقدس اسلام حرکت کرده و پیروز شود.
وی تصریح کرد: زمانی که حضرت امام خمینی(ره) تئوری خود را مطرح کردند، نه تنها رژیم گذشته بلکه کل دنیا و آمریکا با تمام هیبت خود قادر به مقابله با وی نشدند؛ بنابراین مشاهده می کنیم که ایشان هم تئوری خود را مطرح کرده، هم نظریه پردازی کردند و هم در عمل نشان دادند.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: همین روحیه و تفکر نیز در مسئولان انقلاب جاری و ساری شد و آنها نیز با این روحیه شروع به جلو رفتن کردند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی در ابعاد سیاسی - اقتصادی و علمی، روحیه خود باختگی و تابو سازی را یکی پس از دیگری شکست، ادامه داد: در این دوران ، خود باختگی تبدیل به خود باوری شد و آثار فرهنگی غرب را از تئوری و ذهنیت ما خارج کرد و شاهد موفقیت ها بودیم.
پرویز داوودی گفت: تجربه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ملت ایران، همه دنیا را مجبور به پذیرش شکست کرد.
وی، پیشرفت علمی دانشمندان جوان ایرانی را تجربه عمیق تر ملت ایران در طول سال های پس از انقلاب اسلامی ذکر کرد و گفت: برای نوآوری علمی در فرهگ اسلامی که به آن اجتهاد می گوییم به دو نکته قدرت علمی و جرات علمی احتیاج داریم که در فرمایشات مقام معظم رهبری نیز به کرات مشاهده کرده ایم.
داوودی ادامه داد: مقام معظم رهبری فرزند خلف امام نیز این سیره را دنبال کرده و فرمایشات و رهنمودهایشان نسبت به جریانهای مختلف و تدابیر شان در این جهت بود.
معاون اول رئیس جمهور به هشدار مقام معظم رهبری در خصوص جزم گرایی و تهجر گرایی اشاره کرد و گفت: ایشان نواندیشی علمی را وظیفه اصلی جامعه ایران و تولید علم را در مقابل عوامل فوق مطرح کردند و ما برای اینکار نیازمند دنبال کردن رهنمودهای اساسی اسلام در وهله اول هستیم، تا دانش های مختلف را بررسی کرده و بهترین را انتخاب کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر این که نباید تهجرگرایی و جزم اندیشی را در ذهن ها پرورش دهیم، افزود: باید محتوایی و نقادانه فکر کنیم نه ترجمه ای، دوم اینکه باید شناخت کافی از نظریات داشته باشیم و تفسیر و تحلیلهای لازم را داشته باشیم.
داوودی با اشاره به ادبیات اقتصاد اسلامی، گفت: ادبیات ما عمدتا در این ارتباط از جایی شروع شد که مبانی فلسفی آن مبتنی بر لیبرالیسم، فردگرایی و لذت گرایی بود.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: زمانی که رغبت به عنوان ارزش مطرح شود و رغبت فردی ملاک عمل قرار گیرد، متناسب با نگاه لیبرالی و آزادیخواهی بوده و به معنای ارزش دادن به تمایلات لذت خواهی است و به این ترتیب قوانین و مقررات نیز بر این اساس شکل می گیرند به این معنا که با حداکثر شدن مطلوبیت هر یک از افراد، رفاه عمومی هر یک از افراد جامعه حداکثر میشود.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: وقتی اقتصاد نیز بر این مبنا تعریف شد، در عمل چالش های فراوانی در این نظریه به وجود آمد. با این که جوامع بر خلاف این نظریه عمل کردند، اما ملاک خود را تعهد به مبانی نظری لذت جویی غربی قرار دادند.
وی گفت: حداکثر شدن مطلوبیت باعث شد که ظلم های فراوانی به دلیل انگیزه های زیاده طلبی از سوی سیاست گذاران و حاکمان رخ دهد و تجربیات اسف بار و ظالمانه ای را برای مردم به جای گذاشت.سئوال این است این چه نظامی است که نظریات زیبایی بیان می کند، اما در عمل ثمرات تاسف باری به جای گذاشته است.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: تا زمانی که سوالات در صحنه علمی مطرح می شد، نظریه پردازان غربی چندان ناراحت نمی شدند، اما با گسترش نظام اطلاع رسانی فجایع سریع منتشر شد و صحنه بازتری برای نظریه پردازان در جهت تجزیه و تحلیل ایجاد شد.
داوودی گفت: تئورسین های غربی برای مقابله با سئوالات مطرح شده، ناچار شدند در ارائه تئوری های خود تغییر مسیر بدهند، به این معنی که مطرح کردند ارزش ها باید رها شود. چه کسی گفته عدالت، استقلال، مبارزه با فساد، مواد مخدر و تبعیض یک ارزش است، همه اینها امور نسبی است و به این ترتیب ابتدا وارد صحنه اجتماعی شده و بنیانهای خانواده را سست کردند، به راحتی هم جنس بازی و فساد را ترویج کرده و گفتند چه کسی گفته اینها بد هستند.
وی گفت: در صحنه اجتماعی و در پاسخ به انتقادات صورت گرفته نیز گفتند چه کسی درعلم مدل سازی کرد و ارزش ها را وارد الگو نمود. آنچه در جوامع رخ می دهد خوب است و اگر آنها را بشناسید خوب است.
داوودی با بیان این که در ادبیات، علوم انسانی با چالش های مفهومی مواجه شدیم، افزود: در بسیاری از مقالات مطرح شده در این حیطه شاهد مدلهای اقتصاد سنجی هستیم، بدون اینکه خبری از مفاهیم باشد؛ بنابراین آنها جهت را بر گردانند به این معنی که چراییها را کنار بگذارید و چگونگی ها را ببینید.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: در سالهای پس از انقلاب برخی به اصطلاح علما می گفتند برای رسیدن کشور به توسعه باید 15 درصد جامعه زیر چرخ های تورم له شوند. این افکار که بر گرفته ازاعتقادات انسان گرایانه غربی بود، هر گونه سوالات ارزشی از مقالات علمی را به مسخره می گرفتند.
به گفته وی ، حتی عده ای اسلامی کردن تئوریها و حیات طیبه را امری بسیار غیر عادی تلقی می کردند.
داوودی با بیان اینکه افکار اسلامی در عمق جان مردم ایران نفوذ کرده است، دفاع جوانان در سالهای 8 سال دفاع مقدس را یاد آور شد و گفت: این در حالی بود که در همان زمان استدلالهای بسیار مقتضی برای پذیرش آتش بس از سوی ایران به گوش می رسید.
وی همچنین از سیاست دولت نهم در بحث هسته ای به عنوان نمونه ای دیگر از پافشاری های ملت ایران بر سر اعتقادات اسلامی خود یاد کرد و گفت: اگر نگاهی به دفترچه خاطرات دولت از آبانماه سال 84 بیندازیم، متوجه خواهیم شد که با وجود اینکه در آن تاریخ حتی فعالیتهای آزمایشگاهی هسته ای هم از سوی دول استکباری ممنوع شده بود، تا امروز ما قدم به قدم در بحث هسته ای جلو رفته ایم و آنها قدم به قدم عقب نشینی کرده اند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در حال حاضر کار را تا جایی پیش برده ایم که آنها حتی دیگر در گفتمانشان هم از تعلیق صحبت نمی کنند.
داوودی با اشاره به تصویب قطعنامه های اول و دوم در شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، خاطرنشان کرد: آمریکا و متحدانش حتی در صورت تصویب قطعنامه سوم نیز نمی توانند کاری پیش ببرند.
وی تصریح کرد: آنها در صورتیکه ذره ای عقل داشته باشند و به عواقب حمله به ایران بیندیشند، هیچ گاه دست به چنین اقدام نابخردانه ای نخواهند زد.
وی در ادامه ضمن ستایش روحیه اسلامی که در بطن جامعه ایران رسوخ کرده است، با گلایه از نبود رشته های خاص اسلامی در دانشگاه خاطرنشان کرد: چرا باید بترسیم که در صورت ایجاد رشته ای مانند اقتصاد اسلامی ما را به غیر علمی بودن متهم کنند.
معاون اول رئیس جمهوری، گفت: باید در صحنه های علمی هم مانند سایر عرصه های ایستادگی و مقاومت خود را بر پایه اسلام بنا کرده و از تهدیدات نهراسیم.
به گفته داوودی، در حال حاضر برخی دارند فضای علمی کشور را به گونه ای ترسیم می کنند که توسط آمار و ارقام به متخصصان ما القاء کنند که توانایی کافی برای پیشرفت در عرصه های علمی در نیروهای داخلی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: این عده همواره در صدد بزرگ جلوه دادن نکات منفی و پوشاندن نقاط مثبت هستند، در حالی که جامعه ما از سالم ترین جوامع است. با این تفاسیر ما تاکنون به جهت مقابله با این افکار و عقاید کدامیک از مفاهیم بارز اسلامی را عمل کرده ایم.
وی با اشاره به اقدامی که برخی کشورها در تهیه GDP واقعی و GDP سبز انجام می دهند، تصریح کرد: چرا در کشور ما تاکنون هیچ قدمی در جهت اعلام GDP حلال برداشته نشده است؟
به گفته معاون اول رئیس جمهور، هم اکنون رقمی که برای تولیدات ناخالص داخلی کشور اعلام می شود ، شامل حلال و حرام است.
وی تاکید کرد: این وظیفه ما است که شاخص هایی را برای اندازه گیری شاخص هایی مانند اسراف، ربا و امثال آن در جامعه تعریف کرده و برای اعلام نتایج آنها را به مرکز آمار ارائه دهیم.
داوودی این سئوال را مطرح کرد که چرا باید ملاک اصلی اقتصاد ما در عمل و تئوری مبتنی بر نظریات فریدمن و کنز باشد؟ وی گفت: مهجور بودن اقتصاد اسلامی در جامعه ما نگران کننده است.
معاون اول رئیس جمهور درادامه با اشاره به تشکیل کمیته ای برای انجام مطالعات مبانی نظری برنامه چهارم توسعه، خاطر نشان کرد: این مطالعات در سال 83 در قالب کتابی با عنوان "مبانی نظری برنامه چهارم توسعه" توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت به چاپ رسید که خدا را شکر می کنیم در همان زمان برخی مسئولان این کتاب را ملاحظه کردند و ضمن جلوگیری از انتشار آن، دستور جمع آوری آن صادر شد. زیرا مفاهیمی که دراین کتاب گنجانده شده بود، همگی مبتنی بر اصول وابسته به غرب بود که آمریکا را در راس امور جهان قلمداد می کرد.
وی با بیان اینکه در این مبانی نظری ایران پایین تر از کشور اسرائیل تلقی شده بود، گفت: بر این اساس ضمن وارد کردن اتهام دارا بودن سلاح اتمی به کشور لازم بود بودجه نظامی بیش از 20 درصد کاهش یابد.
معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: اساتید دانشگاه هنوز هم باید بسیار هوشیار باشند، اگر آن کتابها خمیر شده اند افکار که خمیر نشده اند.
وی خاطرنشان کرد: این افکار هنوز وجود دارند و می خواهند ریشه اسلام را بزنند. ما باید به عنوان متکفلین اقتصاد اسلامی جلوی نفوذ این افکار را در یک نبود علمی و فکری بگیریم.
داوودی با تاکید بر اینکه باید با ایجاد رشته های اقتصاد اسلامی در دانشگاه ها زمینه های پیروزی را فراهم کنیم، گفت: از همین امروز باید شروع کرد و از اتهاماتی از قبیل غیرعلمی بودن نهراسید و با شروع این کار در دانشگاه پیام نور و گسترش آن در سایر دانشگاه ها به طور قطع نتایج علمی مثبت آن در آینده ای نزدیک بروز می کند.
نظر شما