به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دفتر مطبوعاتی نمایندگی ایران در سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در خصوص پیگیری مصوبات خلع سلاح هسته ای روز چهارشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل به رای گذارده شد و با اکثریت آراء به تصویب رسید.
این دومین بار است که قطعنامه پیشنهادی رئیس جمهوری ایران درباره خلع سلاح به تصویب اکثریت اعضای مجمع عمومی سازمان ملل میرسد.
قطعنامه مذکور خواستار پیگیری جدی و اجرای تعهدات کشورهای دارنده سلاح هسته ای است که در اجلاس اعضای معاهده منع تکثیر سلاح های هسته ای موسوم به ان. پی. تی طی سالهای ۱۹۹۵و۲۰۰۰ به تصویب رسیده بود.
اکثر قریب به اتفاق اعضای عدم تعهد به این قطعنامه رای مثبت دادند در حالی که کشورهای غربی دارنده سلاحهای هسته ای و همچنین کشورهای تحت پوشش چتر هسته ای به قطعنامه پیشنهادی ایران، رای منفی دادند.
قطعنامه، به ویژه از کشورهای دارنده سلاحهای هسته ای درخواست نموده است که ضمن کاهش ذخایر تسلیحات هسته ای خود، اقدامات اعتماد ساز لازم برای شفافیت هر چه بیشتر را به عمل آورده و اقدامات یکجانبه ای را برای کاهش سلاحهای هسته ای خود اتخاذ نمایند.
همچنین در آن از کشورهای هستهای درخواست شده است تا سلاحهای هسته ای تاکتیکی و غیر استراتژیک خود را کاهش دهند، سطح آمادگی عملیاتی سیستمهای سلاحهای هسته ای خود را از حالت ویژه خارج نموده و در نهایت اینکه نقش سلاحهای هستهای را در دکترین و برنامههای نظامی خود کاهش داده و در جهت اجرای تعهدات خود به طور مستمر گام بردارند.
قطعنامه پیشنهادی محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت تقویت تضمین های امنیتی در عدم استفاده یا عدم تهدید به استفاده از سلاحهای هسته ای علیه کشورهای غیر هسته ای عضو نظام ان. پی.تی تاکید دارد.
به گزارش دفتر مطبوعاتی نمایندگی ایران دلیل عمده مخالفت کشورهای غربی به رهبری آمریکا، بند اول و دوم بخش اجرایی این قطعنامه است که از کشورهای هسته ای خواسته است در اجرای مصوبات کنفرانس های سال ۱۹۹۵و ۲۰۰۰ اعضای معاهده ان پی تی ، اقداماتی را که برای انهدام سلاحهای هسته ای خود متعهد شده اند به اجرا بگذارند.
به گزارش این دفتر از نکات قابل توجه و تعجب آور در مورد قطعنامه خلع سلاح هسته ای پیشنهاد شده از سوی ایران این بود که کشورهای غربی بویژه اتحادیه اروپا طی اجلاس سال جاری کمیته خلع سلاح مجمع عمومی، تلاش زیادی به منظور ترغیب دیگر کشورها به مخالفت با این قطعنامه و شکست آن انجام دادند، اما در نتیجه رایزنی گسترده مقامهای خلع سلاح کشورمان، قطعنامه ایران بر خلاف انتظار کشورهای غربی با افزایش قابل توجه آراء مثبت آن در مقایسه با دو سال قبل به تصویب رسید.
لازم به ذکر است پیش نویس این قطعنامه حدود یک ماه پیش در کمیته خلع سلاح و امنیت بین المللی سازمان ملل به طور مقدماتی تصویب شده بود که با تصویب مجدد آن در نشست روز چهارشنبه مجمع عمومی پیش نویس مذکور رسمیت پیدا کرد.
پیش نویس قطعنامه های سازمان ملل معمولا پس از اینکه در کمیته های تخصصی مربوطه از طریق رای گیری تائید می شوند، به صحن مجمع عمومی سازمان فرستاده می شوند تا ضمن تصویب مجدد رسمیت پیدا کنند.
نظر شما