به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، دکتر ابوالقاسم قوام صبح امروز در مراسم گرامیداشت قیصر امین پور شعر امین پور را حاصل تلفیق متعادل سنت و تجدد دانست و افزود: در تاریخ شعر و ادبیات فارسی بسیاری برای آمیزش متعادل سنت و تجدد کوشیدهاند، اما تنها تعداد کمی به این توفیق دست یافته اند و امین پور از معدود افرادی است که به حضور متعادل سنت و تجدد در اشعار خود دست یافت.
مدرس زبان و ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد افزود: معرفت و آگاهی کامل او از سنت های شعر فارسی، سبب شد که شعر او بی ریشه و جدا از پیشینه شعر نباشد و در عین حال شعری درمانده و متوقف نیز محسوب نشود.
دکتر قوام با اشاره به این نکته که امین پور با توانمندی جمع متناقض سنت و تجدد را در بافت شاعرانه و ساختار شعری خود نمایانده است، گفت: قیصر در نگاه شاعرانه، زبان، فرم و تکنیک شعری نه شاعری مانده در اسارت سنن ادبی پیشین است و نه یک شاعر کاملا گسیخته از فرهنگ و سنت های ادبی شعر فارسی است.
وی تصریح کرد: در شعر قیصر، عواطف اجتماعی، پرداختن به مسائل روز و نیازهای جامعه و گریز از بیان درد "من" و پیوند خوردن با درد و خلق یک خاصیت و ویژگی محتوایی است.
ابوالقاسم قوام با اشاره به آشنایی نزدیک خود با این شاعر اذعان کرد: توفیق شعری قیصر، ریشه در شخصیت او دارد، امین پور مبانی شخصیتی بسیار استواری داشت که از فرهنگ، اعتقادات و مبانی غنی جامعه اسلامی ایران جذب کرده بود و تحولی که در شعر فارسی پدید آورد به تبع این ساخت شخصیتی ویژه او بود.
وی افزود: با توجه به ویژگیها و کارکرد شعر قیصر امین پور، باید گفت که وی در بالندگی شعر انقلاب، شعر جنگ و پس از جنگ نقش مهمی داشته و پس از این نیز سروده های او در حرکت شعر فردای جامعه ایران تاثیر گذار خواهد ماند.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: نگاهی که قیصر به میراث ادبی کهن، دستاوردهای حاصل از آن و بهره گیری از نقاط قوت این میراث داشت، چراغ فروزانی برای ادامه طریق شاعران و سخن سرایان خواهد بود.
قوام با تاکید بر یکی از ویژگی های بارز شخصیتی قیصر امین پور، گفت: قیصر شاعری بود که بدون هیچ بزرگ نمایی همواره خودش بود و هرگز نقابی بر چهره نداشت، به طوری که در روزگار دانشجویی یا به عنوان استاد دانشگاه و نیز در کسوت شاعر برجسته انقلاب با وجودی که می توانست از بسیاری مواهب زندگی مادی برخوردار شود، ذره ای از سادگی، صمیمت و صداقت او کاسته نشد.
وی با اشاره به جمله "بودن یا نبودن، مسئله این است" افزود: این سخن برخاسته از فرهنگ ما شرقی ها نیست و امین پور به خوبی دریافته بود مسئله چگونه بودن است، به همین دلیل ابعاد مختلف زندگی او در زندگی افرادی که با وی یا آثارش در ارتباط بودند، تاثیر گذار بوده است.
دکتر قوام در ادامه افزود: داستان زندگی قیصر تنها با چگونه زیستن او تمام نمی شود، زیرا در گذشت و مدفن او نیز تاثیر گذار بود و بر خلاف تصور همه که قطعه هنرمندان بهشت زهرا را مدفن وی می دانستند، قیصر در زادگاهش به خاک سپرده شد.
وی عنوان کرد: در گذشت قیصر امین پور حرکتی در شعر فارسی پدید آورد و از اشعار بسیاری که برای او سروده شده، مجموعه ها چاپ خواهد شد.
در ادامه مراسم محمدکاظم کاظمی گفت: موقعیت قیصر امین پور در شعر معاصر شیعه، موقعیتی است که حافظ در ادبیات کهن دارد.
این شاعر افغان افزود: در بررسی شعر قیصر به دو ویژگی بسیار مهم تعادل و جامعیت بر می خوریم که سبب شده وی در چنین موقعیت بی نظیری قرار گیرد.
وی افزود: این شاعر توانسته بود بین تمام عناصر و ابعاد گوناگون شعر خود تعادل دلپذیری ایجاد کند، به گونه ای که هیچ یک از عناصر را در غلبه بر دیگری نمی توان دید.
کاظمی تصریح کرد: نمی توان گفت امین پور در تخیل شاعری بسیار نیرومند است، یا یک زبان آور قوی است یا از جهت عاطفی و پشتوانه معنوی بسیار برجسته است، ویژگی قیصر در این بود که همه این شاخصه ها را در حد نسبتا متعادلی در کنار هم گردآورده بود.
این شاعر اظهار داشت: اگرچه قیصر شاعر صاحب سبکی نیست ولی متعادل بودن او در همه جوانب سبب شده اشعارش در نظر اکثر مخاطبان پسندیده و مقبول باشد.
کاظمی با بیان این مطلب که شعر یک شاعر تصویر پرداز، تنها برای کسانی که از تخیل لذت می برند مقبول است، گفت: این مساله برای کسی که از مهارت های زبانی خوشش می آید قابل توجه نیست، به همین دلیل شاعران صاحب سبک فقط در بین عده ای محبوب می شوند که یک ویژگی را بیشتر می پسندند و از آن منظر به شعر می نگرند.
وی خاطرنشان کرد: شعر قیصر در همه جوانب برجسته است و طرفداران عام پیدا می کند.
محمد کاظمی افزود: در یک شعر که عنصر خاصی در آن برجسته است، وقتی آن عنصر در ذهن و زبان مردم مطرح باشد، شاعر از نظر محبوبیت به اوج می رسد و اگر سلایق مردم تغییر کرد، شاعر نیز فراموش می شود.
وی تاکید کرد: شعر قیصر امین پور در طول سه دهه محبوبیت خود را حفظ کرده و کمتر شاعری مانند او به طور پیوسته محبوبیت ثابتی داشته است، قیصر هیچ گاه به شهرت ناگهانی نرسید و شعر او نیز هیچ گاه در نظر مردم و منتقدان به زمین نخورد.
این شاعر با اشاره به این نکته که شعر قیصر عناصر تخیل و مهارت های زبانی را در خود داشت، تصریح کرد: این شاعر در همه مضامین مطرح شده مانند جنگ، عشق، مذهب و ... شعر سروده است.
کاظمی، امین پور را در بین شاعران قدسی به حافظ نزدیک دانست و گفت: گرچه قیصر امین پور بهترین غزل سرا نبود در تخیل و رعایت تناسبات لفظی و معنوی قوی ترین نبود، اما در مجموع شعر او نمره بالایی می گیرد.
این بزرگداشت که از سری جلسات انجمن شعر امروز بود به همت شورای شعر خراسان رضوی برگزار شد. در این مراسم که همچنان ادامه دارد، شاعران استان سروده های خویش را به قیصر امین پور تقدیم می کنند.
نظر شما