به گزارش خبرنگار مهر، سپیده نظریپور در نشست نقد و بررسی نمایش "الکتر ـ رومئو و ژولیت" در خبرگزاری مهر گفت: "ما برای نمایش حدود دو ماه تمرین کردیم تا شرایط اجرایی در جشنواره سینایا رومانی را به دست بیاوریم. البته قرار بود از میان نمایشهایی که فراخوان کردهاند، یکی انتخاب و فرستاده شود که متاسفانه این اتفاق نیفتاد."
وی ادامه داد: "از آنجا که ما برای این نمایش زحمت زیاد کشیده بودیم، برای اجرای عمومی آن صحبت کردیم. ابتدا قرار بود ما نمایش را در تئاتر شهر اجرا کنیم، اما با توجه به اینکه سالن آماده نشد، من پیشنهاد اجرای آن را در تالار مولوی دادم که مورد موافقت قرار گرفت و حتی اعلام شد نگاهی ویژه هم به نمایش میشود تا هم اثری دانشجویی بر صحنه برود و هم تمرکز از تئاتر شهر برداشته شود."
فرزانه سهیلی، سپیده نظریپور، حافظ قهرمانزاده
این کارگردان درباره اینکه نمایش در دو بخش جدا از هم "الکتر" و سپس "رومئو و ژولیت" اجرا میشود، گفت: "این نمایش به قصد شرکت در جشنواره سینایا آماده شده و به تمام گروههای نمایشی گفته شده بود بر اساس تم خشونت و عشق و نمایشنامههای "الکتر" و "رومئو و ژولیت" آثار خود را اجرا کنند. بحث همسو بودن در میان نبود. به همین خاطر ما این دو اثر را با دو فضای کاملا متفاوت اجرا کردیم."
نظریپور خاطرنشان ساخت: "نکته جالب توجه اینکه نزدیک به 95 درصد گروههای شرکت کننده خارجی حاضر در جشنواره سینایا نمایش "رومئو و ژولیت" را با تم کمدی کار کردند. بیشتر آنها این اثر را بر اساس شیوههای نمایشی سنتی خود بر صحنه بردند و این آثار با هم تفاوتهای زیادی داشتند. همانطور که ما برای اجرای این نمایش به مولفههای نمایش ایرانی توجه خاص داشتیم."
وی درباره فضای سنگین بخش اول نمایش و میزان برقراری ارتباط مخاطب با توجه به نداشتن اطلاع قبلی از قصه اثر توضیح داد: "من از این موضوع متاسف و متعجبم که چرا ما تا حدودی از شرایط دنیای مدرن عقبیم. در حالی که اینترنت و سایر وسایل ارتباطی ما را با پیشرفت های امروز جهان متصل میکند. دیگر اینکه من توقع ندارم وقتی تماشاگر این نمایش را برای دیدن انتخاب میکند از قصه و شرایط کلی شخصیتهای آن اطلاع نداشته باشد."
این کارگردان تئاتر با تاکید بر اینکه مخاطب تالار مولوی به گزینش فرهنگی و آکادمیک دست میزند، ادامه داد: "خوانده شدن نمایش از سوی تماشاگر فرضی است که از سوی من به عنوان نمایشگر کاملا منطقی به نظر میرسد. من انتظار دارم وقتی ما صحبت از نمایش "هملت" میکنیم و به عنصر تردید اشاره داریم، مخاطب ارتباط لازم را برقرار کند و با اثر همسو شود."
وی با اشاره به اینکه همواره قربانی کارهای پیشرو خود بوده یادآور شد: "من در دهه 70 نمایش "گفتگوی بیپایان ستاره" را اجرا کردم که جایزه نخست بازیگری را گرفت. ولی به من ایراد گرفتند که این نمایش رادیویی است و کارگردانی ندارد و وابسته به توانایی بازیگر است. در حالی که سال بعد شبیه همین اثر روی صحنه رفت و جایزه کارگردانی برد. در مورد اجرای بدون وسایل صحنه نمایش "آژیدهاک" نیز همین مشکل را داشتم که به من ایراد گرفتند، اما پس از آن اجراهای مشابه پذیرفته شد."
نظریپور ادامه داد: "من نمایش "الکتر" را به شکل کامل بر اساس قصه و دیالوگهای نمایشنامه سال 83 اجرا کردم. اما این بار دوست داشتم فکری جدید به آن وارد کنم و با همفکریهایی که صورت گرفت، به این شیوه اجرایی رسیدیم. مخاطب در این نمایش نگاه من را میبیند. اینکه اصولا الکتر و اورستوس که مادرشان را کشتهاند، قاتل هستند یا قربانی شرایط و اتفاقات اطراف."
وی درباره اینکه به چه دلیل نمایش اول را بر اساس اصول نمایش غربی و دیگری را طبق ویژگی نمایش سنتی ایرانی ارائه کرده گفت: "هر چند نمایش اول کلام ندارد و شکل ظاهری آن به آثار غربی نزدیکتر است، اما به عقیده من در مجموع هر دو نمایش بر اساس اصول آثار ایرانی شکل گرفتهاند. ما در "الکتر" به سنتهای نمایشی شاهکشی و برخی دیگر از نشانههای ایرانی اشاره کردهایم."
کارگردان نمایش "الکتر ـ رومئو و ژولیت" درباره حک و اصلاحهایی که روی کار صورت گرفته اظهار داشت: "من وقتی برای نخستینبار در گروه بازیگران اعلام کردم که "رومئو و ژولیت" را به صورت سیاهبازی اجرا خواهیم کرد، همه از این تصمیم تعجب کردند. البته من سیاهبازی را به صورت کاملا استیلیزه و اصول آکادمیک اجرا کردم. چون نمایش سیاهبازی و ویژگیهای شخصیت سیاه همواره برای من جذابیت زیادی داشته است."
نظریپور ادامه داد: "با اینکه ما نمایش را با اصول حرفهای تئاتر امروز هماهنگ کردیم اما برخی حرکات از جمله رقص مفصل یا رقص شکم از ویژگیهای اصلی این نوع آثار است. اما گروه ارزیابی رای به حذف آن داد. حتی بحث بر سر این بود که تغییراتی در شکل کلی سیاه و زن پوشی آن داده شود که با توجه به اصلاحهای کلی که ما در نمایش ارائه کردیم، این موضوع تا حدودی حل شد. البته ما حرکات دیگری را جایگزین موارد اصلاحی کردیم و مخاطب متوجه حذفیهای نمایش نمیشود."
نظر شما