۲۲ آذر ۱۳۸۶، ۲۰:۰۷

متکی :

شاهد همکاری موثر و سودمند ایران و روسیه هستیم

شاهد همکاری موثر و سودمند ایران و روسیه هستیم

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: هم‌اکنون در یکی از مقاطع تاریخ شاهد همکاری مؤثر و سودمند میان ایران و فدراسیون روسیه هستیم .

به گزارش خبرگزاری مهر ، منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان طی سخنانی در هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه در مسکو با تأکید براینکه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با برخورداری از تمدنی کهن، روابط همواره پایدار و مستمری را در طول تاریخ تجربه نموده و در این میان الزامات حاکم بر روابط بین‌‌المللی فراز و نشیب‌هایی را نیز در این روابط دیرینه تحمیل نموده است گفت: اما آنچه که مهم است اینکه این دو کشور در هیچ مقطعی از تاریخ به دلائل گوناگون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و مهمتر از همه عنصر جغرافیا نتوانسته‌اند نسبت به تحولات یکدیگر بی‌تفاوت بوده و هرگونه تحولی در یک کشور آثار متنوعی را در کشور متقابل ایجاد نموده است، بنابراین ارتباط همه جانبه میان این دو کشور امری اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

متکی بیان داشت: هم‌اکنون در یکی از مقاطع تاریخ شاهد همکاری مؤثر و سودمند میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه هستیم، که بهره‌گیری مطلوب از این فرصت‌ گرانبها، بسترهای لازم برای همکاری‌های مستمر آینده را نیز فراهم خواهد آورد.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه از پتانسیلها و توانمندی‌های قابل توجهی برای گسترش روابط برخوردارند تصریح کرد: هرچند سطح موجود روابط دو کشور در شرایط قابل قبولی قرار گرفته است، اما آنچه مسلم است اینکه از پتانسیل‌های موجود دو کشور در ارتقای این سطح بهره‌برداری لازم صورت نمی‌پذیرد.

وزیر خارجه کشورمان گفت:‌در شرایطی که اراده سیاسی دو کشور بر گسترش روابط استوار است، زمینه‌های همکاری و پتانسیل‌های دو کشور در نتیجه ایجاد و گسترش زیرساختهای موجود دو کشور تبلور یافته و در صورت تحقق این امر نتایج عینی آن را شاهد خواهیم بود. از آنجا که این اجلاس در نظر دارد روابط موجود اقتصادی دو کشور را مورد ارزیابی قرار دهد و دستور کاری اجرایی و عملیاتی بصورت سند همکاریهای بلندمدت را برای آینده روابط تدوین نماید، بنده بطور کلی به برخی زیر‌ساختهای اساسی دو کشور با هدف گسترش دائمی روابط می‌پردازم.

وی افزود: ساختارهای قانونی حاکم بر تجارت میان دو کشور با هدف تسهیل در انتقال کالا و انجام صدور خدمات فنی و مهندسی برای دو کشور بایستی با دقت ترمیم شود. عضویت در ساختارهای اقتصادی منطقه‌ای و بین‌‌المللی نباید در تعارض با همکاریهای دو کشور همسایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه شود.

متکی ادامه داد: روابط اقتصادی دو کشور ایران و روسیه بایستی با تشکیل گروه مشترک کارشناسی نظیر کار گروه انرژی، کار گروه صنعت و معدن، کار گروه حمل و نقل و ارتباطات و کار گروه تجارت و بازرگانی در تمامی عرصه‌ها بصورت دائمی و مشترک مورد آسیب‌شناسی قرار گرفته و با ارائه پیشنهادات عملی، مقامات سیاسی و بلندپایه دو کشور را در جریان امر قرار داده، تا موضوعات فی‌مابین و پروژه‌های موجود مشمول مرور زمان نگردد.

وی تأکید کرد: گسترش همه جانبه روابط دو کشور مستلزم وجود ساختار حمل‌ونقلی است. اما در بخش حمل‌ونقل دو کشور با مشکلات عدیده‌ای دست‌ به گریبان هستیم که علیرغم نزدیکی مسیر، هر دو کشور بسیاری از نیازمندی‌های خود را از کشورهای دوردست و با قیمت‌های بسیار بالا تهیه می‌نمایند.

وزیر خارجه کشورمان اظهار داشت: در چارچوب سیاست‌های توسعه‌ای کریدور شمال - جنوب، مسیر جاده‌ای داغستان در روسیه بایستی هرچه زودتر بر روی کامیونهای ایرانی بازگشایی شود، دو کشور بایستی اقدامات جدی خود را در خصوص ساخت راه‌آهن قزوین - رشت - آستارا و همچنین راه‌آهن آستارا- آستارا مبذول نمایند.

متکی افزود : ناوگان حمل‌ونقل دریایی دو کشور بایستی در عرصه‌های مختلف توسعه یافته و در بسیاری از بخش‌هایی که تأثیرگذاری منفی بر روابط حمل‌ونقل دریایی دو کشور وجود داشته و حضور منفی عناصر کشورهای ثالث بایستی بصورت جدی بازسازی شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر همکاری‌های بانکی فی‌مابین دو کشور مراحل ابتدایی خود را گذرانده و دولتهای دو کشور باید به این مقوله بصورت جدی‌تر برخورد نموده و انتقال پول و گشایش اعتبارات بایستی با سهولت بیشتری صورت پذیرد، بیان داشت: این موضوع با تقویت ارتباطات کارگزاری بانکی، راه‌اندازی خطوط اعتباری میان بانکها، تشکیل بانک مشترک و تأسیس بانکهای مستقل قابل انجام خواهد بود.

متکی خاطرنشان ساخت: از مواردی که نیاز است در این اجلاس مورد بررسی قرار گیرد، موضوع عدم وجود توازن در تراز تجاری و بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است. هرچند حجم روابط اقتصادی دو کشور از زمان برگزاری ششمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی سال قبل در تهران افزایش یافته، و در 9 ماهه سال 2007 به 2 میلیارد و 200 میلیون دلار رسیده، اما این حجم مبادله به هیچ‌وجه در حد و توان بسیار بالای دو کشور نمی‌باشد.

وی افزود: پرواضح است که جمهوری اسلامی ایران بایستی از تجارب و دانش فنی و تکنولوژیک کشور دوست فدراسیون روسیه، بهره‌برداری لازم را بنماید. اما بهبود اختلاف فاحش تراز بازرگانی میان دو کشور در سایر عرصه‌ها با انجام پروژه‌های پیمانکاری در قلمرو روسیه توسط پیمانکاران ایرانی و یا به صورت مشترک با شرکتهای روسی قابل تحقق خواهد بود.

متکی بیان داشت: در این مقطع تدوین طرحهای مشترک بمنظور انجام پروژه‌ها در یک مجموعه متنوع اعم از پروژه‌های بخشهای حمل‌ونقل، انرژی (نفت‌ و گاز و نیرو)، صنعت و تشکیل گروه اجرایی و اپراتوری مشترک از پیمانکاران ایرانی و روسی و همزمان تشکیل یک صندوق مشترک سرمایه‌گذاری توسط بانکهای ایرانی و روسی به منظور حمایت مالی از پروژه‌های مذکور ضروری به‌نظر می‌رسد. نقطه‌ آغازین و کاربردی این همکاریها می‌تواند با توجه به برنامه‌های موجود وزارتخانه‌های حمل‌ونقل دو کشور برای توسعه کریدور شمال - جنوب باشد.

وی با بیان اینکه تشکیل شرکت مشترک گازی نیز از دیگر زمینه‌های همکاری مشترک است، اظهار دشت: از موضوعاتی که در این اجلاس مورد بحث و تبادل‌نظر و امضای نهایی قرار خواهد گرفت، بطور کلی می‌توان به سند موافقتنامه همکاریهای گردشگری، سند یادداشت تفاهم میان مؤسسات استاندارد دو کشور، یادداشت تفاهم همکاریهای بلندمدت و سند یادداشت تفاهم هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور اشاره کرد.

وزیر خارجه کشورمان با تأکید براینکه بی‌تردید امضای این اسناد گام مهمی در ایجاد زیرساختهای لازم برای افزایش سطح و حجم روابط دو کشور می‌باشد، گفت: با عنایت به جمیع موارد ذکر شده و شرایط خاص بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران و میزان تأثیرگذاری دو کشور در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، لزوم ارتباطات مستمر و تنظیم سفر مقامات بلندپایه دو کشور بیش از پیش ضروری به‌نظر می‌رسد.

وی بیان داشت: یکی از ابزارهای موجود جهت استمرار و جهت‌دهی درست روابط دو جانبه برگزاری کمیسیون مشترک بین دو کشور است که تشکیل مستمر و منظم آن به‌طور سالانه می‌تواند ما را جهت دستیابی به مکانیزم جدید برای همکاری‌های بیشتر یاری نماید و مهمتر از آن پیگیری و اجرایی نمودن توافقات بعمل آمده در جریان برگزاری کمیسیون مشترک می‌باشد.

متکی افزود : خوشحالم در اینجا اعلام کنم که با توافق طرفین مقرر گردیده کمیته پی‌گیری توافقات اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور بصورت متناوب هر 6 ماه یک‌بار در یکی از شهرهای تهران و مسکو به ‌منظور بررسی آخرین تحولات توافقات بعمل آمده و نیز یافتن راه ‌کارهای رفع مشکلات فراروی به ریاست معاونین رؤسای کمیسیون مشترک تشکیل شود. میزبان نخستین جلسه این کمیته جمهوری اسلامی ایران می‌باشد که 6 ماه دیگر در تهران جلسه این کمیته تشکیل خواهد شد.

منوچهر متکی در پایان از کرینکو برای سفر به تهران در بهار آینده به‌منظور امضای دو موافقتنامه حمل‌ونقل هوایی و موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری متقابل و مرور مناسبات و همچنین سفر به تهران برای شرکت در هشتمین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه دعوت به عمل آورد.

کد خبر 604131

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha