منوچهر حسن زاده - مدیر نشر مروارید - در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان مطلب فوق افزود: پس از چاپ قیمت کتاب در پشت جلد، دیگر امکان تغییر آن بر اساس نرخ روز و قیمت کاغذ وجود ندارد و ناشر باید ضرر بدهد.
این ناشر با اشاره به اینکه به دلیل همین نوسانات، ناشران مجبور به درج قیمت حداقلی یا حداکثری در پشت جلد کتاب هستند گفت: در واقع هیچ گاه، قیمت متوسطی به دست نمی آید و اگر قیمت را ارزان بگیریم ضرر کرده ایم. اگر هم گران بگیریم کسی کتاب را نمی خرد و باز ضرر است.
یارانه کمک خوشایندی است اما بازار را به هم می ریزد
وی با بیان اینکه اقتصاد نشر با دیگر کارهای تجاری متفاوت است، در مورد یارانه کاغذ ادامه داد: یارانه، کمک خوشایندی است اما بازار را به هم می ریزد و به خاطر ناعدالتی در پرداخت آن، بهتر است حذف شود.
حسن زاده ایجاد شرایط عادلانه را در پرداخت یارانه های دولتی امری محال دانست و گفت: به خاطر وجود یک سری رابطه ها و سوءاستفاده ها کاغذ به صورتی غیرقابل کنترل وارد بازار آزاد می شود و همه چیز را به هم می ریزد. بنابراین تنها راه معقول کمک به نشر، وارد عمل شدن شرکت تعاونی ناشران است.
وی قیمتهای کاغذ ارائه شده از سوی شرکت تعاونی ناشران را منطقی دانست و اضافه کرد: اگر قیمت بازار پایین تر از قیمت کاغذ ارائه شده تعاونی باشد نشان می دهد که یا شرکت تعاونی در خرید کتاب دقت نکرده و یا بازار می خواهد شرکت تعاونی را زمین بزند؛ بنابراین همه چیز شفاف و اصولی است.
مدیر نشر مروارید تاکید کرد: با اتمام کاغذهای دولتی در بازار و مسئله تحریمها، مدیریت شرکت تعاونی در کنترل بازار و تامین کاغذ مورد نیاز عرصه نشر اهمیت می یابد. قبلا شرکت تعاونی با نظارت و توصیه ارشاد، سهمیه کاغذ دولتی را میان ناشران توزیع می کرد ولی با حذف یارانه کاغذ، شرایط تغییر کرده و همه چیز بر اساس ضوابط توزیع می شود.
ارتباط شرکت تعاونی ناشران با منابع جهانی تولید کاغذ
مدیر انتشارات مروارید با تاکید بر اینکه با کنترل دورادور دولت، بخش خصوصی خود را کنترل می کند گفت: اعضای شرکت تعاونی ناشران، تازه کار نیستند و علاوه بر آشنایی با قیمتها با منابع جهانی کاغذ هم ارتباط مناسبی دارند. به واسطه وجود شرکت تعاونی، هر ناشری مستقیما از بازار جهانی کاغذ خرید خواهد کرد.
مدیر انتشارات مروارید در ادامه، از مسئولین درخواست کرد مسائل مبتلا به نشر را به سیستم قضایی ارجاع دهند.
حسن زاده داوری ریاضی گونه مسائل فرهنگی را خطا دانست و گفت: ممیزی کتاب در حال حاضر به صورت سلیقه ای عمل می شود و وجود مرکزی برای برخورد مکانیکی با قضیه بررسی کتاب هم امکان پذیر نیست. ارشاد باید از همه ناشران به یک اندازه کتاب خریداری کند و اگر از آنها خلافی دید، ناشر مربوطه را به سیستم قضایی ارجاع دهد.
حسن زاده ادامه داد: ممیزی کاری یک طرفه است که همه چیز را با عنوان "غیرقابل چاپ" بر سر مولف، مترجم و ناشر خراب می کند اما داوری قضایی ضابطه مند و دوطرفه است و ناشر می تواند با ادله از کتاب، دفاع کند.
مدیر انتشارات مروارید وجود نقد آزاد در روزنامه ها و نشریات را در کنار دستگاه قضایی، مکانیسمی کنترلی عنوان کرد که ناشران در فضای آزاد، برای پرهیز از بدنامی به آنها توجه خواهند داشت.
وی کار ناشران را از سوی ارشاد و مراجع قضایی کاملا قابل کنترل دانست و گفت: پذیرفتن هر نوع یارانه ای، پیامدهایی خواهد داشت و ارشاد را به خرید کتابهای خاص از ناشران خاص سوق می دهد اما اگر ارشاد از همه ناشران، یکسان کتاب بخرد و موظف به انتشار فهرست خریدها به صورت شفاف باشد هرگونه شک و شبهه ای از میان می رود.
ارشاد مجله نقد کتاب را راه اندازی کند
مدیر نشر مروارید با اشاره به نبود نقد ضابطه مند در کشور، به ارشاد پیشنهاد داد برای حمایت از کتب چاپ شده، مجله نقد کتاب را دوباره فعال کند.
وی با بیان اینکه عرصه ای برای دفاع مولف، مترجم و ناشر از اثر چاپ شده وجود ندارد گفت: نمی توان همه چیز را بر دوش ناشر گذاشت بلکه ارشاد هم باید به برگزاری مجامع و نشستهای انتقادی مختلف کمک کند.
حسن زاده یادآور شد: در گذشته منتقدان حقوق می گرفتند تا نظرات منطقی - و نه سلیقه ای - خود را در نقد کتاب منتشر کنند و نقدهای درست آنان برای همه خوانندگان در خرید کتاب معیار و اصل بود.
وی با اشاره به گرانی تبلیغ کتاب در رسانه ها افزود: کتاب هم مثل هر کالای دیگری برای جذب مخاطب به تبلیغ نیاز دارد و انجام کار فرهنگی و معنوی با کسب درآمد مغایرت ندارد.
نظر شما