به گزارش خبرگزاری مهر، مغز انسان به میزان زیادی اکسیژن نیاز دارد به همین دلیل نمی تواند بیشتر از چند دقیقه زیر آب بماند این درحالی است که برخی از پستانداران دریایی مثل فوکهای قطب جنوب، می توانند حتی به مدت 90 دقیقه هم زیر آب بمانند.
نتایج تازه ترین محققان دانشگاه کالیفرنیا که در مجله "شرح مباحثات انجمن سلطنتی انگلیس" منتشر شده است، نشان می دهد که به نظر می رسد فوکهای قطب جنوب و گونه هایی مثل دلفینها، نهنگها و شیرهای دریایی در فقدان طولانی اکسیژن توسط سطوح بالای دو پروتئین ویژه محافظت می شوند.
این دانشمندان تحقیقات خود را روی دو گلوبین با عنوان "نوروگلوبین" و "سیتوگلوبین" متمرکز کردند. این دو گلوبین، پروتئینهایی هستند که برخلاف هموگلوبین که اکسیژن را در گردش خون انتقال می دهند، در بافت مغزی مسئول انتقال اکسیژن هستند.
سیتوگلوبین هنگامی که سطح اکسیژن بی نهایت پایین می آید یک نقش کلیدی در انتقال این گاز حیاتی از خون به مغز ایفا می کند. این در حالی است که "نوروگلوبین" در جذب اکسیژن و در پیش بینی شکل گیری رادیکالهای آزاد نقش دارد. این دو پروتئین می توانند عملکردهای مغز را حفظ کنند و مغز را از آسیبهای وارده در زمان فقدان اکسیژن محافظت کنند.
این گروه تحقیقاتی با اندازه گیری میزان این گلوبینهای ویژه در کورتکس مغز 41 حیوان خشکزی و 23 پستاندار دریایی از 16 گونه مختلف توانستند به این نتایج دست یابند.
این دانشمندان امیدوارند با این کشف به محدود کردن صدمات ناشی از آسیبهای وارده به مغز مرتبط با پیری و سکته مغزی انسان کمک کنند.
نظر شما