۳ اسفند ۱۳۸۲، ۱۲:۵۴

با توجه به افزايش توليد مواد شيميايي در كشور

تشكيل ناوگان اختصاصي حمل و نقل مواد شيميايي ضرروي است

تغيير در وضعيت تامين انرزي اوليه و خوراك واحدهاي پايين دستي از نفت خام در كشور از كاهش سهم نفت خام در اين عرصه خبر مي دهد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، ارزش محصولات بدست آمده از تبديل گاز طبيعي و نفت خام به مواد پتروشيمي و شيميايي ارزشمند تا آنجا افزايش يافته است كه جاي خالي ناوگان هاي مجهز براي حمل و نقل محصولات توليدي در صنايع پتروشيمي كاملا به چشم مي خورد و ضروري است بخشي از سرمايه سخت افزاري و نرم افزاري كشور در اين راه به كار گرفته شود.
در طول برنامه چهارم توسعه قرار است سالانه دو ميليارد دلار و در مجموع بيش از 12 ميليارد دلار سرمايه گذاري ارزي و ريالي در صنايع پتروشيمي كشور انجام شود.
اين سرمايه گذاريها در مدت 10 سال ارزش كل توليدات پتروشيمي كشور را بيش از 50 ميليون تن و ارزش آن را به حدود 20 ميليون دلار خواهد رساند.
به گفته محمد رضا نعمت زاده مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي از اين ميزان 10 تا 15 ميليارد دلارازمحصولات توليد شده به خارج از كشور صادر خواهد شد.
بيژن زنگنه وزير نفت نيز با تاكيد بر نقش اساسي صنايع پايين دستي مانند پتروشيمي به عنوان تامين كننده نيازهاي فني ، مهندسي ، تحقيقاتي و نيز ايجاد اشتغال در كشور پيش بيني مي كند كه سالانه 15 ميليون تناز منابع گازي كشور در اختيار صنعت پتروشيمي قرار بگيرد كه به اين ترتيب در سال 1394 توليدات صنايع پتروشيمي به حدود 65 ميليون تن در سال خواهد رسيد.
اگرچه اخيرا دو شركت ايراني به منظور حمل مواد شيميايي در قبرس و ايران به ثبت رسيده است اما به علت نداشتن كشتي اختصاصي ، تجربه كافي و وجود رقباي زياد و قوي نتوانسته اند چندان موثر واقع شوند.
كشتيراني جمهوري اسلامي ايران ، شركت ملي نفتكش و شركت بازرگاني پتروشيمي سهامداران اصلي دو شركت ايراني هستند.
به گفته محمد احتياطي مديرعامل شركت بازرگاني پتروشيمي بنادر امام خميني ، عسلويه و بندر عباس به ترتيب گزينه هاي مناسب براي بارگيري مواد شيميايي هستند و در عسلويه اسكله بزرگي در حال تاسيس است كه نخستين بخش آن اواسط سال آينده به بهره برداري مي رسد.
اين اظهار نظرها در كنار پيش بيني افزايش توليد محصولاتي مانند متانول ، ضرورت سرعت بخشيدن به فعاليت ناوگان حمل مواد شيميايي را بيشتر مي كند. براساس برنامه هاي پيش بيني شده توليد سالانه متانول كشور كم تر از يك ميليون تن و در آينده نزديك به حدود چهار ميليون تن افزايش خواهد يافت ؛ همچنين با توجه به روند موجود در آينده نزديك شاهد افزايش حدود سه ميليون تن انواع كود شيميايي در كشور خواهيم بود.
اين مساله كه در منطقه خاورميانه و آفريقا حتي يك شركت كوچك كشتيراني حمل مواد شيميايي درمالكيت اين كشورها وجود ندارد ، برگ برنده اي است كه شركت هاي تازه تاسيس ايراني در سال هاي آينده و در صورت موفقيت در دست خواهند داشت.
هم اكنون ناوگان حمل و نقل مواد شيميايي به حدود 15 شركت محدود مي شود. سوئد با يك ناوگان عظيم در صف اول قراردارد. شركت Brostrom  Vopak  در حال حاضر با 63 فروند كشتي يكي از قوي ترين ناوگانهاي حمل و نقل مواد شيميايي را در اختيار دارد كه 15 فروند آن عمر كمتر از 15 سال دارند. شركت نروژي Jo  Janker به عنوان يكي از بزرگترين ناوگان حمل و نقل مواد شيميايي جهان به 40 فروند كشتي مجهز است.


 

کد خبر 60905

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha