به گزارش خبرنگار مهر، بهزاد پورمحمد عصر سه شنبه در جمع نمایندگان خبرگزاری های استان مازندران اظهار داشت: طی 30 سال گذشته بیش از 10 درصد تلفات جانی در کشور مربوط به زلزله بوده است.
وی خاطرنشان کرد: زلزله پدیده ای طبیعی، ناگهانی و گاه مخرب و شاید مهلک ترین بلایای طبیعی جهان به لحاظ وقوع ناگهانی باشد.
مدیرکل بازسازی و حوادث غیرمترقبه مازندران با اشاره به اینکه ایران دارای پتانسیل لرزه خیزی بالایی در سطح جهان است تصریح کرد: ماهانه یک زلزله با قدرت چهار ریشتر در کشور رخ می دهد.
پورمحمد با بیان اینکه سالانه سه زلزله پنج ریشتری در ایران اتفاق می افتد، عنوان کرد: هر 10 سال یک زلزله هفت ریشتری و یا بزرگتر در ایران رخ می دهد که خسارت سنگینی را به بار خواهد آورد.
وی با اعلام اینکه 69 درصد از مساحت کشور روی گسل زلزله خیز قرار دارد، بیان داشت: تنها کمتر از سه درصد شهرهای کشور در مناطق کم خطر از نظر زلزله قرار دارند.
پورمحمد با بیان اینکه، بیشترین زمین لرزه مخرب با شدت هفت ریشتر سال 1351 در بوشهر رخ داده است، ادامه داد: آخرین زلزله مخرب ایران در سال 85 و به بزرگی 9/5 ریشتر در استان لرستان بوده است.
مدیرکل بازسازی و حوادث غیرمترقبه مازندران با اشاره به اینکه زمان و مکان بعدی زلزله مخرب ایران کجاست؟ تصریح کرد: ایران یک آزمایشگاه بزرگ تجربیات زلزله است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح موقعیت زلزله خیزی مازندران پرداخت و یادآور شد: بخش اعظمی از مساحت استان توسط دو گسل فعال و لرزه خیز البرز و خزر و با امتداد شرقی - غربی پوشیده شده است.
پورمحمد افزود: 75 درصد مساحت مازندران روی حوالی یا حاشیه گسلها قرار دارند که این امر سبب وقوع زمین لرزه های کوچک و بزرگ در مواقع مختلف در استان شده است.
وی با بیان اینکه عمق کانونی زمین لرزه ها، تشدید وقوع حوادثی چون روانگرایی، زمین لغزش، ریزش سنگ و آتش سوزی از خصوصیات زمین های لرزه های مازندران است، خاطر نشان کرد: این عوامل باعث شدت تخریب، خسارت ها و تلفات می شوند.
پورمحمد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تهیه نفشه های لرزه زمین ساخت استان در سال گذشته گفت: 469 هزار و 306 واحد مسکونی غیرمقاوم و نیمه مقاوم در مازندران شناسایی شده است.
وی افزود: بیش از شش هزار و 411 کلاس درس تخریبی در مدارس استان شناسایی شده این در حالی است که سازه های قدیمی مساجد، تکایا و اماکن مذهبی و عمومی در معرض تخریب را نیز به این آمار اضافه کرد.
پورمحمد یادآور شد: عدم اطلاع کافی از زمان ساخت، فقر اقتصادی، عدم به کارگیری قوانین و فقدان قوانین مدرن در گذشته، عدم نظارت یا کمبود و ناکافی بودن نظارت در ساخت و سازها در گذشته و حال، کیفیت و عمر مفید مصالح، مکان ساخت، نوع اجرا و مجریان غیرفنی در ساخت و ساز را از عوامل و دلایل آسیب پذیری ساختمان ها و بناها در برابر زلزله ها عنوان کرد.
مدیرکل بازسازی و حوادث غیرمترقبه مازندران تاکید کرد: با افزایش ایمنی تاسیسات، زیرساخت ها و مقاوم سازی ساختمان ها و بازسازی و نوسازی آنها، اصول ایمنی و استاندارد سازی ساختمان ها می توان اثرات ناشی از زلزله را کاهش داد و با تقویت فرهنگ همزیستی با زلزله اثرات آن را به حداقل رساند.
پنجم دیماه سالگرد زلزله بم روز ملی ایمنی در برابر زلزله نام گرفت.
نظر شما