امیر پوریا درباره بخش بینالمللی جشنواره فیلم فجر به خبرنگار مهر گفت: "مسابقه بینالملل جشنواره فیلم فجر در طول یک دهه که به صورت رسمی از آغاز آن میگذرد نتوانسته رشد صعودی و مثبت داشته باشد و درباره توفیق این بخش پاسخی روشن و قاطع وجود دارد که متاسفانه منفی است."
وی ادامه داد: "باید این واقعیت را پذیرفت که نحوه برگزاری بخش بینالمللی جشنواره فیلم فجر به هیچ عنوان قابل قبول نبوده و کارنامهای درخشان در این چند سال بر جای نگذاشته است. اکنون پس از گذشت یک دهه بخش مسابقه بینالملل کمتر از سوی مخاطبان، اهالی سینما و حتی مسئولان برگزارکننده جشنواره جدی گرفته شده و نمیتوان از اعتبار یا عملکرد آن دفاع کرد."
این منتقد سینما افزود: "نحوه انتخاب فیلم برای نمایش در جشنواره خود گویای واقعیت برگزاری این بخش است. هیئت انتخاب جشنواره بیشتر به یک شورای نظارت یا بازبینی شباهت دارد و اهمیت اساسی در این میان قابلیت نمایش فیلم در ایران است و کمترین توجه به کیفیت و نوع فیلم و سازندگان آن نمیشود. در انتخاب فیلمها عوامل غیرتخصصی بیشترین اهمیت را دارند و معمولا شاهد حضور فیلمهایی نه چندان مطرح و معتبر در جشنواره هستیم که نمیتواند بر اعتبار آن چیزی اضافه کند."
پوریا تاکید کرد: "هیئت انتخاب معمولا سراغ فیلمهایی میرود که تنها قابلیت نمایش داشته باشد. اما برای آنکه گرمای جشنواره بیشتر شود معمولا چند فیلم انگشتشمار مطرح از محصولات جدید سینمای غرب نیز به جدول نمایش راه پیدا میکند تا با استقبال بیشتر مخاطبان و تماشاگران رو به رو شویم. بنابراین ترکیب فیلمهای خارجی جشنواره گلچین پراکنده و آشفته آثاری است که با کیفیت نمایشی بسیار پائین اکران میشود و معمولا این فیلمها نمایندهای هم در جشنواره ندارند."
وی با اشاره به اینکه بسیاری از سازندگان و دستاندرکاران تولیدات خارجی خود اطلاعی از اکران فیلمشان در جشنواره فجر ندارند گفت: "آنها حتی در مواردی که نامشان به عنوان نفرات برتر برده میشود در ایران حضور نمییابند و این نشان میدهد بخش بینالملل جشنواره اعتبار لازم را ندارد. مگر میشود در یک جشنواره معتبر بینالمللی نفرات برتر در اختتامیه حضور نداشته باشند و جوایز خود را به صورت حضوری دریافت نکنند؟"
این منتقد سینما افزود: "نمیدانم وقتی برگزاری بخش مسابقه بینالملل با این شیوه و کیفیت جز شرمندگی و تاسف حاصلی دیگر ندارد چه اصراری بر برگزاری این بخش با این همه تاکید وجود دارد؟ حالا که نمیتوانیم مانند جشنوارههای معتبر جشنواره فجر را با ویژگیهای استاندارد برگزار کنیم، بهتر است نگرش خود را تغییر دهیم و روشهای دیگر را هم آزمایش کنیم. شاید بهتر است از برگزاری بخش بینالملل به صورت رقابتی بپرهیزیم و به نمایش آثار خارجی اکتفا کنیم."
پوریا در پایان گفت: "در صورت نمایش صرف آثار خارجی بدون رقابت میان آنها، دیگر غیبت عوامل فیلمها در ایران یا حذف و تعدیل فیلمها بر اساس ضوابط پخش در کشور ایراد ندارد و کاملا جایز است. در این صورت اعتبار جشنواره نیز زیر سئوال نمیرود. با وضعیت فعلی هیچ اصراری بر وجود بخش مسابقه بینالملل در جشنواره نیست، چرا که برگزاری آن نه تنها چیزی بر سینمای ایران اضافه نمیکند، حتی اعتبار و جایگاه آ ن را نیز متزلزل میکند."
نظر شما