۱۲ دی ۱۳۸۶، ۹:۱۲

انتقاد مشاور رئیس جمهور از عقب ماندگی مناطق آزاد کشور

انتقاد مشاور رئیس جمهور از عقب ماندگی مناطق آزاد کشور

مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از عقب ماندگی مناطق آزاد کشور و نبود طرحهای جامع توسعه ای در برخی از این مناطق انتقاد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمود صلاحی در مراسم افتتاحیه پنجمین نمایشگاه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در کیش گفت: مناطق آزاد از پتانسیلهای ویژه ای برخودار هستند اما ایران تاکنون از این قابلیتها استفاده نکرده؛ این درحالی است که سایر کشورها به خوبی موقعیت حساس مناطق آزاد را درک کرده که در این میان می توان به منطقه آزاد شنتن چین اشاره کرد چراکه این منطقه روزی واردکننده ماشین آلات از ایران بود اما امروزه خود به یکی از صادرکنندگان عمده ماشین آلات به ایران محسوب می شود که این نشانگر غفلت از موقعیت این مناطق در کشور است.

به گفته وی، در این میان منطقه آزاد چابهار از قابلیت های بسیاری برخوردار بوده اما به دلیل نبود اسکله های مناسب و نیز خط آهن از این منطقه تا فهرج در سیستان و بلوچستان، نتوانسته ارتباط خوبی میان ایران با کشورهای همسایه شرقی ایجاد کند.

مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به موقعیت جغرافیایی جزیره قشم و مساحت آن، افزود: این منطقه 5/2 برابر بحرین و 3 برابر سنگاپور است اما متاسفانه ایران نتوانسته از این ظرفیتها به صورت بهینه بهره برداری کند به نحوی که تاکنون تنها 3 درصد از پتانسیلهای واقعی این منطقه به بهره برداری رسیده است.

وی اظهار داشت: در صورت شناخت صحیح از این پتانسیل ها منطقه آزادی نظیر اروند می تواند به یکی از قطبهای اصلی صادرات فولاد کشور تبدیل شود. این درحالی است که برای دو منطقه آزاد ارس و انزلی نیز برنامه جدی توسعه ای دیده نشده است.

صلاحی گفت: در دنیا 850 منطقه آزاد و ویژه اقتصادی وجود دارد که سهم ایران از این رقم 16 منطقه ویژه اقتصادی و 7 منطقه آزاد است.

مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد، هدف از تاسیس این مناطق را توسعه صادرات، صادرات مجدد و بهبود رشد اقتصادی با اهداف از پیش تعیین شده را برشمرد و افزود: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نقطه اتکاء هر اقتصادی هستند.

وی با اشاره به عدم آمادگی زیرساختهای توسعه مناطق آزاد در کشور تصریح کرد: این عوامل موجب عقب ماندگی ایران در زمینه مناطق آزاد وویژه اقتصادی شده به نحوی که تا رسیدن به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی واقعی راه درازی در پیش داریم.

صلاحی با تاکید بر توسعه علمی و آموزشی، گردشگری در مناطق آزاد کشور خاطرنشان کرد: موضوع گردشگری در مناطق آزاد نیز باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. ضمن اینکه تاسیس دانشگاه  در مناطق آزاد در راستای جذب دانشجویان ایرانی دانشگاههای خارجی و ممانعت از خروج ارز توسط آنها نیز در دستور کار قرار دارد.

صلاحی افزود: باید برای حضور مناطق آزاد در بازارهای جهانی و توسعه صادرات غیرنفتی از طریق این مناطق برنامه و روش مدونی تدوین شود تا شرایط استفاده بهینه از این مناطق روشن ترسیم شود.

همچنین در ادامه مجتبی ثمره هاشمی مشاور ارشد رئیس جمهوری نیز طی سخنانی بر لزوم حمایت از طرحهای اشتغالزا در مناطق آزاد تاکید کرد و گفت: مناطق آزاد فرصت خوبی برای انجام تحقیقات در زمینه تولید و صنعت کشور به شمار می آیند.

وی افزود: توسعه دانشگاه در این مناطق یک حقیقت است و دولت نهم به دنبال ایجاد ظرفیتهای لازم برای تحصیل در این زمینه ها  است که البته این دستور رئیس جمهور به وزارتخانه های علوم و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است.

کد خبر 614635

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha