۱۶ دی ۱۳۸۶، ۱۳:۴۲

اهداف علمی سند چشم انداز -2

برخورد شعاری با سند چشم انداز ما را به توسعه نمی‌رساند

برخورد شعاری با سند چشم انداز ما را به توسعه نمی‌رساند

معاون سابق پژوهشی وزارت علوم با بیان اینکه باید در جهت رشد علمی انجمنهای علمی تلاش کرد، گفت: با شرایط و وضعیت فعلی بهتر است برای دستیابی به اهداف، شعار ندهیم و کار کنیم.

دکتر رضا منصوری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: اهدافی که چند سال گذشته در مورد علم و فناوری در سند چشم انداز بیست ساله تعیین شد، اهداف کلی است که مقرر شده بود وزارتخانه های ذیربط در مورد این موضوع و تبدیل این اهداف کلی به اهداف عملیاتی و جزیی اقدام کنند.

وی ادامه داد: در وزارت علوم سابق برای این اهداف کلی شاخصهای علمی 16 گانه ای در نظر گرفته شد و کار بررسی وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب علم و فناوری نیز آغاز شد تا اینکه به تدریج بحث ترسیم نقشه جامع علمی در دستور کار قرار گرفت.

آنچه اکنون مشاهده می شود بیشتر در سطح است و برای تحقق اهداف علم و فناوری همکاری در پروژه های ملی از اهمیت برخوردار است

معاون پژوهشی سابق وزارت علوم افزود: آنچه اکنون مشاهده می شود بیشتر در سطح است و برای تحقق اهداف علم و فناوری همکاری در پروژه های ملی از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی اظهار داشت: پروژه شتابگر ملی و رصدخانه ملی برخی نمونه هایی است که می توانند در پیشرفت علمی ایران موثر باشند. رصد خانه ملی با حمایت دولت در حال انجام است اما پروژه ساخت شتابگر ملی متوقف شده است.

منصوری با بیان اینکه نمی توان تنها یک شاخص مانند تولید مقالات علمی را ملاکی برای توسعه علمی و رسیدن به اهداف سند چشم انداز قلمداد کرد، گفت: نمی توان وضعیت علمی ایران را با شاخص مقاله در نظر گرفت البته در صورتیکه تنها شاخص رسیدن به اهداف تولید مقالات باشد باز هم نمی توان مطمئن بود با این شاخص به اهداف دست خواهیم یافت.

دکتر رضا منصوری - استاد دانشگاه صنعتی شریف

وی اضافه کرد: کشوری مانند کشور ما نمی تواند به اهداف تعیین شده دست یابد مگر اینکه در پروژه های بین المللی علمی مشارکت داشته باشد. هم اکنون 100 پروژه علمی با مشارکت 20 کشور دنیا انجام می شود که در هیچ کدام آنها ایران نقشی ندارد. تنها 6 سال گذشته در پروژه " سرن " مشارکت داشتیم که این همکاری نیز در حال متوقف شدن است.

رئیس انجمن علمی فیزیک گفت : البته با پیگیریهای انجام شده توانستیم در پروژه سزامی به عضویت رسمی دست یابیم اما تا کنون حق عضویت ایران در این پروژه پرداخت نشده و نمایندگان ایران نیز معرفی نشده اند.

مجلات و انجمنهای علمی که ساختارهای موثری در رسیدن کشور به اهداف چشم اندازند هم اکنون در خطر و مانند کشتی بدون ناخدا هستند

وی با بیان اینکه روابط بین المللی علمی در کشور ضعیف است، افزود: باید تا جایی که به نفع کشور است، در  پروژه های بزرگ علمی شرکت کنیم.

منصوری به تأثیر انجمنهای علمی و مجلات علمی در رسیدن به اهداف علمی و فناوری سند چشم انداز گفت: مجلات و انجمنهای علمی که ساختارهای موثری در رسیدن کشور به اهداف چشم اندازند هم اکنون در خطر و مانند کشتی بدون ناخدا هستند.

وی با تأکید بر اینکه باید در جهت رشد علمی انجمنهای علمی تلاش کرد، افزود: رشد علمی در کشور را وزارتخانه ها یا دولت انجام نمی دهند. رشد علمی توسط انجمنهای علمی که اعضای آن متخصصین رشته های علمی هستند، صورت می گیرد. این انجمنهای علمی هستند که با اشراف به مسایل علمی هر رشته می توانند به مسئولین کشور برای انجام برخی امور در راستای پیشبرد اهداف علمی جهت دهند.

خبرگزاری مهر در روزهای آتی نیز در گفتگوهای تحلیلی با صاحبنظران به بررسی نحوه دستیابی به اهداف علمی سند چشم انداز بیست ساله نظام خواهد پرداخت.

کد خبر 616783

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha