آزادی دینی در پی مبارزه با دینهراسیهای غیرمنطقی شکل میگیرد
یکی از مقامهای وزارت امور خارجه واتیکان تصریح کرد: احترام به آزادی دینی در دنیای امروز به معنای مبارزه با اسلام هراسی، مسیحیت هراسی و یهودستیزی است.
اسقف اعظم دامنیک مامبرتی از مقامهای وزارت امور خارجه واتیکان گفت: غلبه بر این واهمه بی مورد، چالشی برای مبارزه باتمام انواع تبعیضها محسوب می شود.
وی طی این سخنرانی در دانشگاه پاپی صلیب مقدس درباره فعالیتهای کنونی مقر پاپ در حمایت از آزادی دینی یادآور شد: مسیحیت هراسی مجموعه رفتارهایی است که از فقدان آموزش یا اطلاعات نادرست، عدم تساهل و انزجار ناشی می شود. احترام به حق آزادی دینی برپایه احترام به حقوق دیگر است، چراکه وقتی آزادی دینی به خطر می افتد سایر حقوق نیز در معرض خطر قرار دارند. آزادی دینی حقی است که نمی توان آن را سرکوب کرد و دارای ابعاد فردی، عمومی و سازمانی است.
هراس بی مورد، ترس پایدار، شدید و غیر منطقی از شرایط، اهداف فعالیتها و یا اشخاص است. مهمترین نشانه این ناهنچاری میل افراطی و غیر منطقی به پرهیز از موضوع مورد ترس است. زمانی که این ترس فراتر از کنترل فرد شود یا اگر این ترس به زندگی روزمره فرد وارد شود در آن هنگام باید این بیماری براساس یکی از ناهنجاری های گروه اضطراب شناسایی و درمان شود.
از جمله انواع این نوع واهمه ها می توان به اسلام هراسی اشاره کرد، نوواژهای است که به تعصب و تبعیض علیه اسلام یا مسلمانان اطلاق می شود. این واژه اواخر دهه 1980 ابداع و پس از حملات یازدهم سپتامبر 2001 در آمریکا استفاده از آن متداول شد.
جشن هنرهای دینی در آمریکا برگزار میشود
جشن هنرهای دینی در شهر تیپیکنو شمال ایالت ایندیانا در امریکا از روز 20 ژانویه تا 9 مارس (30 دیماه تا 19 اسفند) با موضوع " خداوند تمام اعصار" برگزار میشود.
هدف از برگزاری جشن هنرهای دینی فراهم کردن فرصتهایی برای ابراز جلوههای معنویت از طریق هنرهای مختلف است. این مراسم که در کلیساهای محلی برگزار شده و دربرگیرنده موسیقی، نیایش، هنرهای بصری و سرودخوانی است با حضور اعضای جوامع کلیسایی و همچنین هنرمندان برگزار میشود.
موسیقی ایمان ما، تجربههای نیایشی، نیاشی برای صلح و عدالت، نمایشگاه هنرهای بصری، داستان سرایی، کنسرت موسیقی و موسیقی دینی از جمله بخشهای این جشن به شمار میروند.
عدم توجه به نیازهای معنوی جمعیت سالخوره آمریکا
کارشناسان و فعالان عرصه دین و معنویت در ایالات متحده معتقدند جمعیت امریکا سالخورده است اما نهادهای دینی ادیان امریکا پاسخگوی نیازمعنوی این جمعیت نیستند.
استفان ساپ استاد مطالعات اسلامی دانشگاه میامی که درباره نقش دین و معنویت در سنین کهولت تحقیق میکند گفت: یکی از ناکامیهایی که طی چندین دهه مشاهده شده است عدم تمایل یا عدم توانایی نهادهای دینی برای رویارویی با حقیقت جمعیتشناسی است. مدارس دینی تمام ادیان راهکاری برای آماده کردن روحانیون برای خدمت به جمعیت سالخورده ندارند.
رویارویی روحانیون با سالخوردگان از سویی تنها به اطمینان حاصل کردن از این امر منتهی می شود که آنها در زندگی دینی جامعه حضور دارند و در بهترین حالت بسیاری از نهادهای دینی برنامههای اولیه ای را چون حمل و نقل، ارائه سخنرانیها برای ناشنوایان و ضبط موعظات برای افرادی که به علت مشکلات جسمی نمیتوانند در مراسم شرکت کنند تدارک دیدهاند. اما توجه به جمعیت سالخورده در پاسخگویی صریح به نیازهای معنوی آنها معنا میشود.
حقیقتی که بسیاری پذیرفتهاند این است که مردم همزمان با بالاترین رفتن سنشان معنویتر و بهنوعی دیندارتر میشوند، اما بسیاری از کارشناسان و محققان این گفته را تأیید نمیکنند و اظهار میدارند که این امر تنها به چگونگی تعریف شما از واژه دین ارتباط دارد.
امکانپذیری دیدار پاپ و الکسی دوم در کشور سوم
رئیس دپارتمان روابط خارجی کلیسای ارتدکس روسیه در مصاحبه با هفتهنامه اشپیگل اعلام کرد که فرصت دیدار میان پاپ بندیکت شانزدهم و الکسی دوم در یک مکان بی طرف قابل بررسی و محتمل است.
متروپلیتن کیریل رئیس دپارتمان روابط خارجی کلیسای ارتدکس روسیه در مصاحبه با نشریه اشپیگل گفت: روابط میان دو کلیسا از زمان انتخاب پاپ بندیکت شانزدهم در سال 2005 گرمتر شده و پس از دیدار ماه قبل خود با پاپ روشن است که روابط بهبود یافته است.
وی درباره اینکه آیا می توان متصور شد که دیدار میان پاپ و پاتریاک در یک کشور سوم دور از روسیه و واتیکان صورت گیرد اظهار داشت که بررسی این امر بی تردید ممکن است.
اشپیگل همچین به نقل از وی نوشته است که توسعه در روابط دوجانبه برای شکل گیری چنین دیداری در آینده صورت خواهد گرفت.
دشواری این دیدار از نظر دو رهبر دینی به ویژه از دیدگاه رهبر ارتدکسهای روسیه از آنجا نشأت می گیرد که کلیساس ارتدکس روسیه کلیسای کاتولیک رم را به تبلیغ دینی در مناطق ارتدکس نشین متهم می کند، اما واتیکان با تکذیب این اتهام اظهار داشته که روحانیون کاتولیک تنها نیازهای معنوی کاتولیکهای منطقه را پاسخگو هستند.
این تنشها مانع از تحقق آرزوی پاپ ژان پل دوم برای سفر به مسکو به منظور نزدیکی کاتولیکها و ارتدکسها شد، اما پس از پاپ شدن بندیکت وی تلاشهای بسیاری برای این رابطه کرد و آن را از اولویتهای خود دانست.
کیریل همچنین یادآور شد که سفر بندیکت به مسکو نمی تواند مشکلات گذشته را حل کند بلکه ممکن است موجب دامن زدن به مشکلات تازه ای شود. بسیاری از مؤمنان در روسیه نسبت به کاتولیکها بی اعتماد هستند که این بی اعتمادی در تلاشهای تبلیغاتی قرون هفدهم و هجدهم ریشه دارد.
بارتالامه اول و پاپ در واتیکان دیدار میکنند
بندیکت شانزدهم در مدت کمتر از دو ماه آینده با همتای ارتدکس خود بارتالامه اول که به مناسبت نودمین سالگرد تأسیس مؤسسه شرقی پاپی به واتیکان سفر میکند، دیدار خواهد کرد.
شورای پاپی ترویج وحدت مسیحیت تاریخ این دیدار را روز 6 مارس (16 اسفند ماه) اعلام کرده است.
بارتالامه اول رهبر ارتدکسهای شرقی برای جشن تأسیس این مؤسسه که به انجمن مسیح واگذار و در سال 1917 توسط پاپ بندیکت شانزدهم تأسیس شده به ایتالیا سفر میکند. بارتلامه اول پیش از این از مؤسسه پاپی شرقی دکترای افتخاری دریافت کرده است.
پاپ بندیکت شانزدهم در سفر نوامبر 2006 خود به ترکیه که به درخواست پاتریاک ارتدکسهای شرقی صورت گرفته بود با وی دیدار و در جشن سنت اندرو قدیس حامی کلیسای قسطنطنیه شرکت کرد. این دیدار را میتوان سومین دیداری دانست که از سوی یکی از پاپهای رم به درخواست پاتریاک ارتدکس صورت گرفته است. پاپ پل ششم در سال 1967 و پاپ ژان پل دوم در سال 1979 با رهبر 300 میلیون ارتدکس جهان دیدار کردند.
رهبر کاتولیکهای جهان نسبت به ترویج نسبیگرایی هشدار داد
پاپ بندیکت شانزدهم روز پنجشنبه 20 دیماه در دیدار با رهبران سیاسی ایتالیا نسبت به ترویج نسبیگرایی هشدار داد.
پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیکهای جهان در این دیدار گفت: جوانان توسعه قطعیتها و معیارهای محکمی که بخواهند زندگی خود را برمبنای آن بنا کنند دشوارمیدانند. این ناکامی در هدایتهای اخلاقی، پایه و اساس همزیستی و آینده جامعه را تهدید میکند.
پاپ گفت: در احیای حس هنجار اخلاقی که جوانان میتوانند براساس آن زندگی آینده خود را بنا کنند حمایت از خانوادهای که براساس ازدواج شکل گرفته از مهمترین جایگاه برخوردار است. حملات بیامان و تهدیدآمیز به زندگی خانوادگی بنیادینترین واحد زندگی سالم اجتماعی را تخریب میکنند و مقامات عمومی باید بهواسطه حمایتهای انضمامی از خانوادهها به این بحران پاسخ گویند و همواره اطمینان داشته باشند که این حمایتها در جهت خیرمشترک صورت میگیرند.
دیدار میان پاپ و مقامات مدنی رم و لاتزیو سنت سالانه است. رهبران سیاسی هرساله در ماه ژانویه برای تبادل اندیشهها و تبریک سال نو با رهبرکاتولیکهای جهان دیدار میکنند.
تحقق صلح جهانی در سایه قانون طبیعی
پاپ بندیکت شانزدهم در سخنرانی خود که ارائه کننده دیدگاههای واتیکان درباره رویدادهای جهان بود تصریح کرد: صلح جهانی در قانون طبیعی ریشه دارد و توسط خالق به ما اعطا شده است.
پاپ بندیکت شانزدهم رهبرکاتولیکهای جهان در سخنرانی روز گذشته خود که ارائه کننده دیدگاه مقرپاپی درباره رویدادهای جهان بود در جمع دیپلماتهای واتیکان پس از بررسی مناطقی از جهان که دچار مشکل شده است نتیجه گیری کرد که رهبران جهان باید به دست آوردن صلح پایدار قانون طبیعی را به رسمیت بشناسند، چراکه آن را میتوان توضبح دیگری برای علت این امر به شمار آورد که چرا خداوند هیچگاه از افق دید انسان یا جامعه حذف نشده است.
وی با مخاطب قرار دادن سفرا گفت: کلیسا همواره براساس قانون طبیعی از حقوق بشر دفاع کردهاست و باید بار دیگر بر حملات ادامهداری که در هرکدام از قارهها علیه زندگی انسان صورت میگیرد تأسف خود و آنها را مورد توجه قرار داد.
بندیکت همچنین با اشاره به قطعنامه تازه سازمان ملل درباره حکم اعدام گفت: این ابتکار عمل باعث میشود ابعاد مخفی زندگی بشری بیشتر مورد بحث عموم مردم قرار گیرد. از سوی دیگر همین میزان احترام را باید برای جنین متولد نشده قائل شد. قانون طبیعی علیه تهدید به یکپارچگی خانواده که براساس ازدواج یک مرد و یک زن پایهگذاری شده وارد عمل میشود.
شناخت زبان فارسی ضرورت درک متون مقدس آئین سیک
علمای سیک و کارشناسان زبان فارسی هندوستان اعتقاد دارند درک بهتر از متون مقدس سیک نیازمند دانشی از زبان فارسی است و از این رو باید ارتباط آنها با کارشناسان زبان فارسی در ایران توسعه یابد.
سیکهایی که به معابد رفته و به کتاب مقدس پیروان آئین سیک ادای احترام می کنند ممکن است از این حقیقت مطلع نباشند که متون مقدس آنها دارای بسیاری از عبارتها و واژگان زبان فارسی است.
دکتر گورشارانجیت سینگ مدرس مطالعات گورو نانک اخیرا خواستار برقراری ارتباط با کارشناسان زبان فارسی در ایران و افغانستان شده تا به درک متون مقدس کمک کند.
بانی ( جملات گورو) در کتاب مقدس سیکها به زبان فارسی نوشته شده است و بخشهای دیگری از نوشته های آن نیز به زبان فارسی نوشته شده از این رو این استاد آئین سیک ابراز امیدواری کرد بتواند این متون را با کمک کارشناسان زبان فارسی ایران، افغانستان و هندوستان احیا کند.
به تازگی بیست و هشتمین همایش بین المللی آموزگاران فارسی با حضور 150 نفر از کارشناسان ایرانی، هندی و افغانی در هندوستان برگزار شد تا به محبوبیت این زبان کمک کند. شرکت کنندگان در این همایش متفق الرأی بودند که آموزش زبان فارسی به واحدی اجباری در دانشگاه ها و دیگر مؤسسات آموزشی هندوستان تبدیل شود.
ازهر دهلوی دبیرکل همایش آموزگاران زبان فارسی گفت: ما می خواهیم تاریخ پنجاب و سیکها و همچنین پیام گوروهای سیک با دقت و توجه به جزئیات تبیین شود که این امر بدون مطالعه زبان فارسی امکان پذیر نیست.
زبان اردو و پنجابی از زبان فارسی، سانسکریت و عربی گرفته شده، زمانی بود که پنجابی ها به زبان فارسی می نوشتند.
سقف آکسفورد از پخش اذان در این شهر استقبال کرد
اسقف آکسفورد از پخش شدن صدای اذان برای دعوت مسلمانان مسلمانان به نماز در این شهر استقبال کرد و با اشاره به توسعه روابط بین ادیان پخش اذان را امری منطقی و طبیعی دانست.
اسقف اعظم روچستر مایکل نظیرعلی پیش از این نسبت به مناطق ممنوعه در بریتانیا اشاره کرده بود که جوامع مسلمان با ایجاد ویژگیهای اسلامی برای جامعه زندگی را برای پیروان ادیان مختلف دشوار کرده اند.
جان پریتچارد اسقف آکسفورد با حمایت از پخش صدای اذان، خود را از نظر نظیرعلی تنها اسقف آسیایی پاکستانی تبار کلیسای انگلیکن جدا کرد.
اسقف پریتچارد گفت: هیچ منطقه ممنوعهای در این کشور وجود ندارد و روابط بین ادیان میان بریتانیایی درحال توسعه هستند.
رهبران مسجدمرکزی آکسفورد درحال بررسی تقاضای خود مبنی بر صدور مجوز پخش صدای اذان از منارههای مسجد هستند و اسقف آکسفورد اظهار داشته که از این اقدام بسیار مسرور است.
وی گفت: اعتقاد دارم با جامعه مسلمانان روابط خوبی داشته و من شخصاً از پخش صدای اذان در شرق آکسفورد ابراز مسرت میکنم. دین مولفه بسیاری حائز اهمیتی در زندگی 80 درصد از مردم دنیا است و اعلام عمومی آن طبیعی و منطقی به نظر میرسد.
اسقف پریتچارد تصریح کرد از همه افرادی که در اینباره ابراز نگرانی میکنند می خواهم آرامش خود را حفظ کرده، از تنوع جوامع لذت برده و به دیگران همانطوری احترام بگذارند که میخواهند به آنها احترام بگذارند.
وی افزود: تساهل به معنای آن است که بگوئیم با این امر مخالفت نیستم و آن را به عنوان بخشی ازمسئولیت خود برای داشتن جامعهای متکثر میپذیرم.
یهودیان بریتانیا به دنبال همکاریهای آموزشی با مسلمانان هستند
سازمان پوششی یهودیان بریتانیا به منظور برقراری ارتباط یهودیان با سایر مدارس دینی در نظر دارد یک مشاور مسلمان منصوب کند.
هدف از پروژه آیندههای مشترک که ازسوی هیئت نمایندگی یهودیان بریتانیا اداره می شود توسعه و تقویت ارتباط یهودیان با سایر نهادهای آموزشی ادیان دیگر است.
الکس گلدنبرگ از اعضای این هیئت ابراز امیدوار کرد این پروژه جوامع مختلف بریتانیایی را به یکدیگر نزدیک کرده و بستر تعامل میان دانشآموزان ادیان مختلف را فراهم کند.
طرح این سازمان یهودی با اهداف دولت که ماه سپتامبر گذشته اعلام شد تا انجسام اجتماعی در چارچوب مدارس تقویت شود در یک راستا واقع شده است. این پروژه دربرگیرنده ارتباط میان یهودیان با مسلمانان، کاتولیکها، سیکها و هندوها است.
گلدنبرگ توضیح داد از آنجا که تعداد مدارس دینی اسلام بیش از سایر ادیان غیر مسیحی است ضرورت استفاده از تفکرات یک مشاور مسلمانان مورد تأکید قرار می گیرد.
این هیئت ابراز امیدواری کرده است کودکان مدارس مختلف در کنار یکدیگر در پروژه های متفاوتی چون زیست محیطی، هنری، ورزشی و طرحهای اقتصادی همکاری کنند.
کارهای آغازین این پروژه برای اهداف بلند مدت تابستانی آغاز شده و در سال اول 20 تا 30 مدرسه دینی با یکدیگر دیدار میکنند که این تعداد تا سال 2010 به 60 مدرسه میرسد.
کلیساهای شرقی عید میلاد مسیح را جشن گرفتند
کلیساهای شرقی روز 7 ژانویه ( 17 دیماه) عید میلاد مسیح را با برگزاری مراسم نیایشی به مناسبت عید میلاد پیامبر صلح حضرت عسیی بن مریم در تاریخ کلیساهای شرقی جشن گرفتند.
الکسی دوم رهبر کلیسای ارتدکس روسیه، مراسم میلاد مسیح (ع) را در کلیسای " مسیح منجی" مسکو با حضور پنج هزار نفر برگزار کرد.
علاوه بر مسیحیان ارتدکس روسیه کلیسهای ارتدکس شهر قدس، صربستان و گرجستان و همچنین صومعههای آفونی و کاتولیکهای شرقی (از جمله در کلیسای کاتولیک اوکراین و یونانی ) و همچنین برخی از پروتستانهایی که با تقویم جولیایی زندگی میکنند، مراسم میلاد حضرت عیسی(ع) را روز هفتم ژانویه برگزار میکنند.
در سنت شرقی، کریسمس با 40 روز روزه همراه است که از 15 نوامبر آغاز شده و شب عید کریسمس با ظهور اولین ستاره پایان مییابد.
براساس سنت در غذایی که در این روزها سرو میشود گوشت جای نمیگیرد، بلکه غذای اصلی را کوتیا تشکیل میدهد که نوعی حلیم است که از غلات به نماد امید و عسل به معنای شادی تهیه میشود.
در روسیه کریسمس چه براساس تقویم جولیایی و چه بر اساس تقویم گریگوری برگزار شود تفاوت چندانی در تصویر سال نو ایجاد نمیشود و پدران کریسمس، سانتا کلاز یا سنت نیکولاس برای کودکان هدایای کریسمس به ارمغان میآورند.
با توجه به آنکه کریسمس زمان جشن گرفتن میلادی حضرت مسیح (ع) محسوب میشود این جشن برای بسیاری از ارتدکسهای روسیه و کلیساهای شرقی به عنوان جشن تولد تجدید حیات دین خود محسوب میشود.
پوتین کریسمس را به پیروان کلیساهای شرقی تبریک گفت
رئیس جمهور روسیه کریسمس کلیساهای شرقی، میلاد مسیح، را به تمام پیروان مذاهب مسیحی ارتدکس تبریک گفت.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در پیام خود به مناسبت عید میلاد مسیح به مؤمنان مسیحی ارتدکس گفت: این عید قرنها است که نور ایمان، امید و عشق را به ارمغان آوره است و ارزشهای معنوی را به ما باز می گرداند. این عید میلیونها نفر را به یکدیگر پیوند داده و متحد میکند، ارزشهایی که نقش ویژهای در تاریخ روسیه داشته و فرهنگ ملی ما را تغذیه میکند.
رئیس جمهور روسیه تصریح کرد: کلیسای ارتدکس روسیه و پیروان سایر مذاهب مسیحی توجه بسیار جدی به تقویت بهداشت اخلاقی جامعه داشته واز بنیادهای اخلاقی، توجه به خانواده و کودک و مساعدت نیازمندان غافل نشده و این امور را مورد حمایت قرارمیدهند که این امر سزاوار تقدیر و احترام است.
پوتین گفت: برای همه پیروان مذهب ارتدکس و مردم روسیه صلح، خوشبختی، رفاه و البته موفقیت را آرزو میکنم.
سازمان خیریه بین ادیان در اندونزی تأسیس میشود
مجموعهای از گروه های دینی و سازمانهای غیر دولتی اندونزی نیروهای خود را متحد کردهاند تا نخستین سازمان خیریه بین ادیان کشور را در آینده ای نزدیک به منظور گسترش اقدامات خیریه و انساندوستانه راهاندازی کنند.
سودیبو مارکوس مدیر اجرایی سازمان محمدیه دومین جنبش بزرگ اسلامی اندونزی و عضو هیئت مدیره سازمان خیریه بینادیان گفت: سازمان ملی انساندوستی تنها برای اهداف خیرخواهانه فعالیت میکند و هیچ نفع سیاسی و یا سایر اهداف دیگری نمیتوانند در امور آن دخالت کند.
وی همچنین گفت که این گروه تازه تأسیس از گروه های ادیان توحیدی و گروههای غیر دولتی تشکیل شده که در آن میان می توان به دفتر خدمات انسان دوستانه به عنوان یک سازمان امداد رسانی کاتولیک، تانگور بنسانا از انجمن پروتستان، دامپت دوفا سازمان خیریه، صلیب سرخ اندونزی و چندین سازمان خیریه منطقهای از ادیان مختلف اشاره کرد.
سودیبو اظهار داشت : این سازمان میتواند گروه های خیریه محلی را تقویت کرده و به آنها کمک کند تجارب خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. تقویت گروه های محلی با تمرکز بر ظرفیت ایجاد و ارتقاء مهارتهای سازمانها در ریشه کن کردن فقر، اشتغال زایی و مدیریت فجایع صورت خواهد گرفت.
مجمع الجزایر اندونزی به عنوان پرجمعیت ترین کشور اسلامی دسامبر 2004 مورد اصابت شدید سونامی هندی- اقیانوسیهای قرار گرفت و سال گذشته دارای بالاترین میزان تلفات براثر آنفلانزای مرغی بود.
این سازمان بین دینی و خیریه تازه تأسیس در دو جهت فعالیت میکند که یکی از آنها دیدارهای همکاری رو در رو و دیگر از طریق بازار مجازی امداد انسان دوستانه است؛ افرادی که به پول برای خدمات انسان دوستانه نیاز دارند و افرادی که می خواهند به این امور کمک کنند در این بازارهای مجازی با یکدیگر رو به رو میشوند که این امر از طریق سازمان بین المللی نوع دوستی صورت می گیرد که سال گذشته در کویت تأسیس شد.
این سازمان دامنه متنوعی از سازمانهای خیریه و نوع دوست کشورهای اسلامی را چون بنیاد امداد امام خمینی(ره) در ایران، انجمن هلال احمر قطر، برنامه حمایتی پاکستان، آکسفام، صلیب سرخ بریتانیا و فدارسیون بین المللی صلیب سرخ را متحد کرده است.
نظر شما