به گزارش خبرگزاری مهر، انتشار گزارش دفتر حسابرسی آمریکا بار دیگر نشان داد که واشنگتن در اعمال تحریمهای خود علیه تهران شکست خورده و گواه این گفته اعتراف این دفتر حسابرسی است که اعلام کرد ایران از سال 2003 قراردادهایی را در زمینه انرژی به ارزش 20 میلیارد دلار با شرکتهای خارجی امضا کرده است.
می توان گفت آمریکا در ارزیابی تاثیر اعمال این تحریمها به نوعی سردرگمی رسیده است، زیرا از یک سو از هم پیمانان خود می خواهد تا تبادلات تجاری خود با ایران را متوقف کنند و از سوی دیگر شاهد ادامه علاقه مندی کشورهای جهان برای سرمایه گذاری و انجام معاملات تجاری با ایران بدون توجه به فشارهای بوش است.
البته باید به این نکته هم توجه کرد که حتی هم پیمانان اروپایی آمریکا هم چندان تمایلی به توقف این معاملات خود با ایران ندارند، چرا که اخیرا ایتالیا یک قرارداد نفتی را با ایران امضا کرد. برخی ناظران و تحلیلگران سیاسی به تحت تاثیر قرار گرفتن برخی کشورهای اروپایی در انجام این تعاملات با ایران اشاره می کنند و می گویند: کشورهایی همچون چین و روسیه جای خالی این کشورهای اروپایی را پر کرده اند و برخی همچون ژاپن در حسرت توسعه روابط تجاری پکن و مسکو با تهران هستند.
باید به این نکته هم توجه کرد که گزارش دفتر حسابرسی دولت آمریکا در زمان حساسی منتشر می شود، چرا که دولت بوش برای قطعنامه سوم تحریمها علیه ایران فشار وارد می کند. قطعنامه ای که با توجه به نتایج گزارش 16 نهاد امنیتی آمریکا (NIE ) که بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران تاکید می کرد، و همچنین همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی غیرموجه و غیرمنطقی به نظر می رسد.
دفتر محاسبات دولت آمریکا در اقدامی که نشان از سردرگمی این کشور و ضعف و ناتوانی آن از درک راهبردها و سیاست ایران در روابط بین الملل بود، از شورای امنیت ملی بوش خواست تا یک " ارزیابی مبنایی" را از تحریمها علیه ایران انجام و نتیجه آن را به کنگره آمریکا گزارش دهد.
این در حالی بود که "استوارت لوی" مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا در پاسخ کتبی به این گزارش ادعا کرد که ایران در نتیجه تحریمهای آمریکا وتحریمهای بین المللی در حال تجربه "افزایش انزوای اقتصادی، مالی و سیاسی" است.وی به زعم خود مدعی شد که بانکهای دولتی ایران کم کم در حال منزوی شدن هستند و ادامه حیات آنها تهدید می شود.
اما روزنامه بوستون گلوب اخیرا طی گزارشی اعلام کرد: حتی افغانستان و عراق این دو کشوری که وابستگی زیادی به آمریکا دارند؛ تا کنون از اتخاذ اقدام علیه بانک ملی ایران که در بین اولین بانکهای این کشور برای باز کردن شعب خود در کابل و بغداد قرار داشت، خودداری کرده اند.
در بخش دیگری از این گزارش هم با اشاره به نتایج گزارش NIE آمده است :"روابط تجاری جهانی ایران و نقش برجسته آن در تولید انرژی، انزوا و فشار بر ایران از سوی آمریکا را برای کاهش فعالیتهای تکثیر سلاحهای هسته ای و حمایت از تروریسم دشوار می کند."
اعتراف مولفان و نویسندگان این گزارش به دشواری انزوای ایران، بر منزوی شدن روزافزون دولت بوش در سیاستهای مستبدانه آن علیه جمهوری اسلامی ایران ، شکست وجهه آمریکا پس از ادعاهای آن درباره وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق و افزایش درک جامعه بین المللی از سیاستهای به حق ایران تاکید می کند.
نظر شما