به گزارش خبرنگار مهر، رسول زرگر صبح امروز در یک نشست خبری با تشریح آخرین وضعیت بارندگی در سطح کشور، وضعیت مخازن سدها ، اعتبارات بخش آب در سال 87 و استفاده از پساب تصفیه خانه ها گفت: سال آبی 86 - 87 شروع شده و بر خلاف تصور مردم کمتر از سال گذشته بارندگی در کشور صورت گرفت به نحوی که در سه ماهه سوم امسال، کشور یک پاییز نیمه خشک را تجربه کرد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: میزان بارندگی در پاییز امسال نسبت به سال قبل 50 درصد کمتر بود که سبب ایجاد نگرانی برای ما شده بود اما در دی ماه شاهد چندین مورد بارش مطلوب بودیم به نحوی که کل بارش چهار ماهه تا پایان دی ماه به 140 میلیارد متر مکعب رسید که این رقم معادل 85 میلی متر در گستره سطح کشور است، ضمن اینکه این میزان نسبت به دوره بلند مدت 39 ساله 15 درصد و نسبت به دوره مشابه سال قبل 18 درصد کاهش را نشان می دهد.
وی تصریح کرد: از 40 میلیارد متر مکعب بارش صورت گرفته 50 درصد در دی ماه بود اما این نکته را نباید فراموش کرد که ضریب تبدیل برف به آب 8 تا 15 درصد است؛ به این معنا که یک متر برف معادل 10 سانتی متر باران است. پس حجم وسیع برف در مقایسه با بارش باران معادل 10 درصد تبدیل به روان آب را ایجاد می کند.
زرگر وضعیت بارش طی دو هفته اخیر را در جنوب کشور را مطلوب عنوان و تصریح کرد: در چابهار تاکنون 196 میلی متر بارش داشته ایم که متوسط یک ساله این شهر 160 میلی متر است، ضمن اینکه در حوزه آبریز سد میناب که تامین کننده آب شرب بندر عباس است و طی 9 سال اخیر خشکسالی نگران کننده ای را داشته بارش خوبی را شاهد بودیم، این در حالی است که ظرف 10 روز معادل 30 میلیون متر مکعب حجم مخزن آن پر شده که نگرانی ما را در خصوص آب شرب شهر بندرعباس به میزان زیادی بر طرف می کند.
آب مخازن سدها
معاون وزیر نیرو در امور و آبفا حجم آب پشت مخازن سدهای کشور را بالغ بر 5/13 میلیارد متر مکعب ذکر کرد و اظهار داشت: این میزان نسبت به زمان مشابه سال قبل 8 درصد افزایش را نشان می دهد. البته تنها 42 درصد از حجم سدها پر است، چرا که به دلیل برودت هوا و باقی مانده برف در ارتفاعات برفها آب نشده است.
به گفته وی علیرغم اینکه در ماه چهارم سال آبی قرار داریم سد پیشین در بلوچستان و جگین در جاسک سرریز شده است. زرگر وضعیت بارشها در استانهای سیستان و بلوچستان ، قم و تهران را نسبت به سال گذشته مطلوب تر عنوان کرد.
لایحه بودجه سال 87 بخش آب
معاون وزیر نیرو گفت: تامین مالی بخش آب همواره مورد توجه دولت نهم بوده و شخص رئیس جمهور با نگاه ویژه سعی در تامین منابع مالی این بخش داشته، این در حالی است سال گذشته میزان اعتبار بخش آب 27 هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در لایحه بودجه سال 87 به 32 هزار میلیارد ریال رسیده است.
به گفته وی این رقم بدون در نظر گرفتن منابع داخلی شرکت و اعتبارات ارزی است، این در حالی است که طبق سیاستگذاری شخص رئیس جمهور 5 هزار میلیارد ریال مازاد اعتبار منحصرا برای احداث و تکمیل شبکه های آبیاری و زهکشی تخصیص می یابد.
زرگر گفت: تعدادی از سدها در کشور وجود دارند که آب نیز پشت آنها جمع شده و به دلیل عدم وجود شبکه آبیاری و زهکشی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند، این در حالی است که با اعتبار ویژه این بخش در سال آتی ظرفیت احداث شبکه های آبیاری و زهکشی کشور به سه برابر افزایش می یابد.
پساب تصفیه خانه های فاضلاب
معاون وزیر نیرو دررابطه پساب تصفیه خانه های فاضلاب خاطرنشان کرد: از حدود 100 میلیارد متر مکعب آبی که سالانه در کشور مصرف می شود 40 میلیارد متر مکعب تبدیل به پساب می شود که از این رقم حدود 90 درصد مربوط به پساب بخش کشاورزی است.
وی گفت: از یک سال قبل کاری مشترک با سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت ، شرکتهای آبفا و آب منطقه ای صورت گرفته تا میزان فاضلابها جمع آوری و توسط شبکه ها و تصفیه خانه ها مورد استفاده بخش کشاورزی قرار گیرند، این در حالی است که برنامه ریزی شده تا 500 میلیون متر مکعب پساب استاندارد در اختیار آب منطقه ای قرار گیرد.
زرگر گفت: در پایان برنامه چهارم پیش بینی شده حداقل 40 درصد جمعیت کشور تحت پوشش فاضلاب روستایی قرار گیرند.
صادرات آب به کویت
به گزارش مهر ، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: در سفری که هفته گذشته وزیر امور خارجه کویت به ایران داشت یکی از موضوع اصلی مذاکرات انتقال آب ایران به کویت بود که این امر سابقه ای در حدود یک دهه دارد.
وی ادامه داد: در سال 83 تفاهم نامه ای میان وزیر وقت نیروی ایران و کویت به امضا رسید که قرار بود ظرف یک سال مقدمات کار از بعد طراحی و سرمایه گذاری فراهم شود اما متاسفانه این کار عملیاتی نشد و قرار شد تفاهمنامه برای یک سال دیگر تمدید شود که باز هم مسکوت ماند.
به گفته زرگر هفته گذشته بحث جدی در خصوص انتقال آب ایران به کویت صورت گرفت و قرار شد ظرف یک ماه آتی اجلاس کارشناسی میان مسئولان آب ایران و کویت برگزار و تفاهمات به مرز نهایی رسد.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: در حال جمع بندی بر روی مباحث کارشناسی و فنی هستیم، چرا که باید محل برداشت آب به صورت دقیق مشخص شده و زمان نیز برای این کار مشخص شود.
وی اظهار داشت: یکی از بندهای تفاهمنامه این است که قیمت در آینده در قالب مکانیزمی بین دو کشور تفاهم شود، این در حالی است که انتقال 300 میلیون متر مکعب آب از طریق خط لوله به این کشور انجام خواهد شد.
نظر شما