به گزارش خبرنگار مهر، رسول زرگر صبح امروز در یک نشست خبری در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در خصوص آخرین وضعیت دریاچه هامون گفت: وضعیتی که هم اکنون در خصوص هامون وجود دارد این است که ظرف یکی دو ماه اخیر، میزان آبی که به هیرمند ورود پیدا کرده و از طریق آن وارد کشور شده از مقدار تعیین شده در پروتکل میان ایران و افغانستان کمتر بود که به همین دلیل پیگیری از مجاری سیاسی برای ارائه اعتراض ایران انجام شد و مدتی است که آب تعیین شده در پروتکل برقرار شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر افزود: با توجه به میزان برفهایی که در کوههای حوزه آبریز رودخانه هیرمند در مرز ایران و افغانستان وجود دارد، انتظار می رود هیرمند آورده خوبی داشته باشد؛ ضمن اینکه هم اکنون بخشی از هامونها نیز از آب پر شده است.
وی در خصوص طلب ایران از ترکمنستان بابت سد دوستی تصریح کرد: در خصوص این سد دو موضوع حل نشده با طرف ترکمنی وجود داشت که در سفر اخیر ریاست جمهور، این دو موضوع پیگیری و به جمع بندی رسید.
زرگر ادامه داد: پس از احداث سد دوستی نیاز به احداث یک بند انحرافی برای تقسیم آب به صورت مستمر، پایدار و علمی میان دو کشور وجود داشت تا دو طرف امکان برداشت آب را داشته باشند.
به گفته وی، طرف ترکمنی برای امضای این پروتکل آماده نبود؛ اما در سفر اخیر ریاست جمهور پروتکل احداث بند انحرافی شیرتپه به امضا رسید که امید می رود تا قبل از پایان سال فعالیت اجرایی از سوی ایران شروع شود.
زرگر با بیان اینکه تسویه حساب بین ایران و ترکمنستان بابت سد دوستی به طول انجامید گفت: بر این اساس کارشناسان آخرین مراحل بررسی صورت حساب و تعیین میزان بدهی را می گذرانند تا پس از قطعی شدن، در مورد نحوه بازپرداخت این طلب تفاهماتی صورت گیرد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، کل هزینه احداث سد دوستی را 170 میلیون دلار عنوان و تصریح کرد: از این رقم باید 85 میلیون دلار توسط ایران هزینه می شد که بیش از این رقم هزینه شده است؛ بنابراین بعد از قطعی شدن حساب و کتاب این سد، مابه التفاوت باید به ایران پرداخت شود.
زرگر در خصوص احداث اولین سد توسط بخش خصوصی گفت: سد رامین به عنوان اولین سد بخش خصوصی به شمار می آید. هفته قبل جلساتی با سرمایه گذار برگزار شد که در آن آخرین مسائل مورد توافق قرار گرفت؛ این در حالی است که سرمایه گذار از وزارت نیرو یک ماه فرصت خواسته تا سیمای طرح را برای تصویب به این وزارتخانه ارسال کند .
وی اظهار داشت: بر این اساس امید می رود تا قبل از پایان سال موافقت اصولی برای ساخت سد دوم توسط بخش خصوصی در کشور نیز ابلاغ شود که البته آب سد رامین برای مصارف صنعتی است.
زرگر در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص وضعیت مالکیت زمینهای سد و اطراف آن تصریح کرد: با توجه به اینکه طبق قانون اساسی، آب مالکیت نداشته و مالکیت آن بر عهده دولت اسلامی است، طرحهایی که در قالب سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش آب انجام می گیرد به صورت BOT انجام می شود.
وی در ادامه توضیح داد: این به این معناست که محل احداث سد و دریاچه آن توسط دولت خریداری می شود و بعد از انقضای زمان قرارداد BOT زمین و اراضی اطراف آن در اختیار دولت قرار گیرد.
زرگر در خصوص فاضلاب تهران تصریح کرد: در بازدید رئیس جمهور از پروژه فاضلاب تهران مقرر شد دولت هر سال اعتبار قابل توجهی را برای کمک به فاضلاب تهران اختصاص دهد؛ به نحوی که سالانه 50 میلیارد تومان تخصیص یابد.
وی گفت: در آخرین لحظات بررسی لایحه بودجه 87 ، رئیس جمهور متوجه شد که این مبلغ دیده نشده که بر این اساس 30 میلیارد تومان برای فاضلاب تهران پیش بینی شد.
به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، برای عدم طولانی شدن پروژه فاضلاب تهران نیاز به اعتبارات بیشتری است که بر این اساس با هماهنگی شورای شهر تهران، لایحه ای پیش بینی شده که در قالب آن کل اعتبار مورد نیاز فاضلاب را در یک برنامه زمانبندی معقول پیش بینی کنیم.
به گفته وی، پساب فاضلاب تهران قابل فروش است که این خود می تواند یکی از منابع مالی برای احداث این طرح باشد؛ ضمن اینکه منابع مالی شورای شهر و فاینانس نیز می تواند به احداث این پروژه کمک کند؛ اما به هر حال کمک دولت باید نهادینه شود تا فاضلاب تهران در زمان معقول به بهره برداری رسد.
زرگر در خصوص افتتاح سدها تا پایان سال گفت: پیش بینی شده بود که حداقل 18 سد آبگیری یا به بهره برداری برسد که از این رقم 7 سد تاکنون انجام شده است. در همین حال، برداشت من این است که در صورت مناسب بودن شرایط، امکان تحقق این هدف وجود دارد.
زرگر در پایان خاطر نشان کرد: سد شهید قنبری در آذربایجان غربی، سد کینه ورس در ابهر و چاه نیمه چهارم در زابل نیز آماده آبگیری و افتتاح هستند.
نظر شما