به گزارش خبرگزاري مهر در اين مذاكرات توافقنامه سه جانبه ايران، افغانستان ازبكستان در زمينه توسعه مسير حمل و نقل بين المللي ميان سه كشور به امضا رسيد كه بر اساس آن ايران از طريق مسير افغانستان به كشورهاي آسياي ميانه متصل مي شود.
باامضاي اين موافقتنامه امكان ارتباط كشورهاي آسياي ميانه به اروپا و آبهاي بين المللي از مسير ايران و افغانستان ايجاد مي شود.
همچنين توافق نامه هاي به امضا رسيده براي هر سه كشور حائز اهميت است كه روساي جمهور نيز در اظهارنظرهاي خود به اين مطلب تاكيد داشتند.
سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران اتصال ازبكستان از طريق افغانستان به ايران و آب هاي بين المللي را داراي هزينه كمتري دانست. حامد كرز اي رئيس دولت انتقالي افغانستان نيز اين طرح را منشا تحول بزرگي براي كشورهاي منطقه دانست.
در گفت وگوهاي روساي جمهور ايران و تاجيكستان هم بر گسترش همكاري ها در زمينه مبارزه با مواد مخدر، زمينه هاي فرهنگي با توجه به زبان مشترك و روابط اقتصادي تاكيد شد.
دو كشور همچنين در زمينه تسريع در ساخت طرح شاهراه كريدور شمال - جنوب كه كشورهاي تاجيكستان و جمهوري اسلامي ايران را از طريق افغانستان به هم متصول مي كند، تاكيد كردند.
علاءالدين بروجردي نماينده مردم بروجرد در مجلس شوراي اسلامي در اين زمينه به خبرنگار خبرگزاري مهر گفت: دستيابي اين كشورها به آبهاي آزاد از طريق ايران بسيار مهم تلقي مي شود همچنين همكاريها در زمينه مبارزه با مواد مخدر و تروريسم نيز مورد علاقه كشورهاي منطقه است . گام هاي بلندي نيز در اين زمينه برداشته شده است و در صورت دستيابي به توافق در زمينه هاي مختلف به گسترش همكاريها خواهد انجاميد.
وي افزود: گسترش روابط به ويژه در بعد اقتصادي و تجاري و موضوع حمل و نقل براي كشورهاي منطقه بسيار حائز اهميت است زيرا آنها از طريق ايران مي توانند تجارت خود را سامان دهند.
بروجردي همكاري هاي منطقه اي را يكي از راههاي حفظ امنيت منطقه دانست و خاطرنشان كرد: كشورهاي منطقه به حساسيت موجود پي برده و خواستار گسترش همكاريها براي تامين منافع ملي خود هستند.
نماينده مجلس شوراي اسلامي همچنين حضور روساي جمهور سه كشور منطقه در تهران را نشان دهنده علاقمندي اين كشورها به اين نوع همكاري ها دانست.
اما با نگاهي پرمعنا و دقيق تر مي توان گفت برگزاري اين گونه سمينارهاي منطقه اي خواست همه كشورهاي منطقه و تامين كننده منافع ملي آنها است و در اين ميان جمهوري اسلامي ايران به عنوان كشور قدرتمند و تعيين كننده در منطقه مي تواند نقش كليدي ايفا نمايد.
همچنين رايزني كشورهاي منطقه به ويژه كشورهاي آسياي ميانه با جمهوري اسلامي ايران در زمينه هاي مختلف و علاقه آنان براي گسترش مناسبات با كشورمان باعث تثبيت موقعيت ايران در عرصه بين المللي خواهد شد.
گذشته از منافع اقتصادي و موفقيت هاي منطقه اي كه از برگزاري اين گونه سمينارها عايد كشورمان مي شود، منافع امنيتي و سياسي آنها نيز بسيار حائز اهميت است.
شرايط منطقه و بحران هاي موجود و تهديدهاي آمريكا عليه كشورمان كه با هدف به انزوا كشاندن جمهوري اسلامي ايران در عرصه بين المللي طراحي مي شود، لزوم همگرايي و تفاهم ايران با كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي منطقه را بيش از پيش آشكار مي سازد.
بر اين اساس مي توان گفت موفقيت جمهوري اسلامي ايران در ايجاد همگرايي با كشورهاي منطقه مي تواند گام بلندي در جهت به انزوا كشاندن سياست هاي حكام كاخ سفيد در ارتباط با ايران باشد.
در همين ارتباط قرائت گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره فعاليت هاي هسته اي ايران و به دنبال آن جوسازي هاي آمريكا عليه نظام جمهوري اسلامي و محكوم كردن كشورمان به تلاش براي دستيابي به سلاحهاي هسته اي، نمونه بارزي از تلاشهاي دولت آمريكا براي به انزوا كشيدن ايران اسلامي است.
اما شكست اين كشور در صدور قطعنامه شديداللحن عليه ايران در شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي نمونه آشكاري از ناكامي واشنگتن در اجراي سياست انزواي منطقه اي وبينالمللي ايران است.
موضع گيري به موقع و جامع جنبش غيرمتعهدها در شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي حركت آمريكا براي ترغيب كشورها در صدور قطعنامه عليه فعاليتهاي هسته اي ايران را متوقف كرد كه اين اقدام مي تواند هم نشانه اقبال و موفقيت سياستهاي جمهوري اسلامي ايران در عرصه بين المللي و هم ناكامي حاكمان كاخ سفيد در تحميل آراء خود به جامعه جهاني باشد.
بروجردي در اين زمينه نيز گفت: با وجود سياستهاي غيراصولي آمريكا در زمينه منزوي كردن ايران، تمايل كشورها از جمله كشورهاي آسيايي و اروپايي براي گسترش روابط با جمهوري اسلامي ايران، نشان تاثيرگذاري ما در عرصه بين المللي است.
وي تاكيد كرد: به طور يقين مي توان گفت آمريكا در سياست هاي خود در زمينه تحت فشار قرار دادن جامعه جهاني براي اقدام عليه جمهوري اسلامي ايران شكست خورده و اين سياست ها گريبانگير خود آنها شده است.
گزارش "مهر"ازتوافقات اخيرمنطقه اي بامحوريت تهران
استراتژي انزواي ايران ، گريبان كاخ سفيدراخواهدگرفت
مذاكرات روساي جمهورايران، افغانستان ،ازبكستان و تاجيكستان با امضاي موافقتنامه هاي سه جانبه با موفقيت در تهران بر گزار شد .
کد خبر 6255
نظر شما