به گزارش خبرنگار مهر، پررنگترین حاشیه هفته گذشته بالطبع اختصاص به جشنواره بیست و ششم فیلم فجر دارد. این جشنواره در آستانه آغاز متأثر از حرف و حدیثهایی است که درباره حذف و جرح و تعدیل برخی فیلمها بر سر زبانهاست. "صد سال به این سالها"، "دایره زنگی"، "آتشکار" و "همیشه پای یک زن در میان است" از آثاری بودند که حاشیههای فراوانی داشتند و با حضور آنها در فهرست فیلمهای شرکتکننده در بخشهای مختلف جشنواره جز "آتشکار" به نوعی حاشیه ها کمرنگتر شد.
"صد سال به این سالها" که گفته میشد مشکل حجاب بازیگران زن و همچنین حضور یک کاراکتر خاص را دارد، بالاخره با جرح و تعدیل وارد بخش مهمان شد. "دایره زنگی" که گفته میشد مشکل حضور نصاب ماهواره و ضمائم آن را دارد و در مقطعی دیگر ضعیف بودن فیلم و نسخه سینمایی از مجموعههای طنز تلویزیون در مورد آن اشاره شد، بالاخره با حذف و اضافاتی وارد بخش فیلمهای اول شد. "همیشه پای یک زن در میان است" هم به نظر میآید از آن دسته است که از آب گلآلود ماهی گرفته و تنها توهم مشکل دار شدن را در اذهان عمومی ایجاد کرده تا از این راه ضعفهای خود را بپوشاند.
در این فهرست "آتشکار" بدشانسترین بود، چرا که نه تنها حرف و حدیثهای پیرامونش قوت گرفت بلکه مشکل فیلم قابل رفع شدن با جرح و تعدیل هم نبود و به نظر میآید موضوع محوری و تفکر پشت کار محل اشکال است. در این میان بودند آثاری که کمتر از آنها حرفی به میان آمد ولی حذف شدند. "آنجا" عبدالرضا کاهانی به نظر میآید به علت اشکالاتی که بر سر تهیهکننده خارجی فیلم هم بود، از فهرست نهایی خط خورد. "دیوار" محمدعلی طالبی هم در شرایطی است که احتمالاً به عنوان بیست و چهارمین فیلم به آثار بخش مسابقه سینمای ایران اضافه میشود.
این حرف و حدیث ها با ملاقات وزیر ارشاد با اعضاء هیئت انتخاب شدت گرفت و این گمان را قوی کرد که وزیر در انتخاب و یا رد برخی فیلمها نظر داده است. در همین راستا وزیر ارشاد هر بار در این خصوص مورد پرسش قرار گرفت، این شایعه را به شدت رد و حضور خود را تنها برای اعلام دلگرمی و خسته نباشید به هیئت انتخاب عنوان کرد.
با توجه به ماجراهایی که در همین راستا شکل گرفت، هفته گذشته چند کارگردان نامه اعتراضآمیز خطاب به هیئت انتخاب، معاونت سینمایی و وزیر ارشاد نوشتند که کاهانی، محمد رسولاف و ... از جمله آنها بودند. همچنین صنوف تهیهکنندگان و کارگردانان جلساتی برای بررسی اعتراضها و وضعیت نمایش فیلمها در جشنواره فجر تشکیل دادند که در نهایت به برگزاری جلسه مشترک شورای عالی تهیهکنندگان و کانون کارگردانان با معاونت سینمایی انجامید که قرار است در چند روز آینده عملی شود.
در ادامه اعتراضها، هیئت اسلامی هنرمندان هم به حذف چهار مستند از سفرهای رئیس جمهور از فهرست فیلمهای جشنواره فجر انتقاد و البته به شیوه برگزاری جدید جشنواره در اختصاص پنج روز اول به نمایش آثار خارجی و شش روز دوم به نمایش آثار ایرانی هم اشکال وارد کرد. افتتاح دو سالن از سینما آزادی نیز که به شدت از سوی اکبر تشکرینیا مورد تأیید قرار میگیرد، تنها با گذر از مقابل این مجموعه به نظر معجزه میآید.
* قطعی گاز سینماهای تهران از هفته گذشته دوباره از سر گرفته شد. رئیس انجمن سینماداران، محمد صابری در این خصوص گفته: "جای تعجب است که چرا باید چنین برخوردی با سینما صورت بگیرد. در حالی که سالنهای سینما مصرف زیادی ندارند و حتی به همه سینماها نامهای ارسال کرده ایم تا نهایت صرفه جویی را داشته باشند."
وی همچنین از تشکیل جلسه فوق العاده انجمن سینماداران برای بررسی این مشکل و وصل مجدد گاز سینماها خبر داد. در آستانه برگزاری جشنواره فیلم فجر این مشکل سویهای جدید پیدا کرده و برگزاری مهمترین رویداد سینمایی کشور در گرو وصل گاز سینماها و جلسه فوق العاده امروز است.
* امیر قویدل که این روزها مجموعه "ستاره سهیل" را روی آنتن شبکه اول سیما دارد، درباره نقدهایی که به ارائه چهره ای نامناسب از ایرانیان در این کار وارد شده، گفته: "برخی اعلام کردند چهره ایرانیها در این مجموعه مخدوش و به آنها توهین شده است. در حالی که ایرانیها در مجموعه من پاک و منزه هستند. این حرفها متعلق به منتقدینی است که فقط قصد دارند کار را بکوبند. البته نظرشان برای من محترم است ولی اگر جسارتش را دارند با من درباره ساخت کار هم صحبت کنند."
وی ادامه داده: "این گونه نقدها کاملاً یکسویه است و منتقدانی که این حرفها را می زنند درست فیلم نمیبینند. مجموعه که شروع میشود، چند دقیقه اول آن را نگاه میکنند، بعد با تلفن حرف میزنند و وسطش به آشپزخانه میروند و لابلای کارهایشان نظر میدهند که کار ضدایرانی است." به نظر می آید اگر قرار باشد هر فیلمسازی که کارش مورد نقد قرار می گیرد، بخواهد چنین پسزمینه ای برای مخالفانش ایجاد کند، تصویری جالب و البته به شدت اغراق آمیز از منتقدان و شیوه فیلم دیدنشان ترسیم شود.
* هفته گذشته پخش اولین تله فیلم شبکه چهار سیما به نام "تنهایی" اتفاقات خوبی را در عرصه تلویزیون رقم زد. این فیلم که به نویسندگی و کارگردانی حجت قاسم زاده اصل ساخته شده، علاوه بر اینکه موضوعی عام را با نگاهی خاص مورد توجه قرار داده، از حضور متفاوت بازیگران برجسته هم بهره برده است.
کارگردان برای رفع تفاهم از گفته خود درباره اینکه "تنهایی" روی کاغذ سوء تفاهم برانگیز بود نامه ای نوشته که جالب توجه است: "دو سکانس در فیلمنامه محل اختلاف بود: شکستن شیشه ماشین توسط حمید در زمان گذشته و معادل آن سکانس در زمان حال که قرار شد حذف شوند. اگر اکنون این سکانسها ساخته شدهاند که من خود بسیار دوستشان میدارم، صرفا مدیون شهامت و شجاعت مدیران فعلی شبکه چهار هستم و این همان موضوعی است که گفتم "تنهایی" روی کاغذ سوء تفاهم برانگیز بود. اما وقتی فیلم ساخته شد، صورت مسئله حذف شد."
* احمد نوریان، رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران هفته گذشته ضمن اعلام تصویب اساسنامه این سازمان جایگزینی شخص دیگری را به جای خود رد کرد و در خصوص خبر جایگزینی محمدهادی ایازی، مشاور عالی محمدباقر قالیباف شهردار تهران، به جای خود گفت: "هیچگونه پیشنهادی از سوی شخص خاصی در مورد جایگزینی به جای بنده نشده و چنین چیزی صحت ندارد."
* مرکز تحقیقات صدا و سیما در تصمیمی جدید نظرسنجی برنامههای سازمان را اعلام نمی کند. مدیران سازمان صدا و سیما به تازگی این تصمیم را در پی سوء تفاهم و جنجالهایی که اعلام میزان مخاطبان مجموعه های ماه رمضان در پی داشت، گرفته اند. فضای رقابت کاذب و دلخوری برخی تهیهکنندگان از این نتایج دلایل زیرساختی این تصمیم هستند. به نظر میآید شبهه اصلی ایجاد شده بیش از هر چیز ناشی از فقدان سندیت در نتایج این نظرسنجیها و تناقض و ابهامهایی است که معمولاً در آمار ارائه شده به چشم می خورد، نه چیز دیگر.
* تعامل رضا رشیدپور و تهمینه میلانی محدود به رابطه مجری و کارگردان سینما در برنامه" شب شیشه ای" و "مثلث" باقی نماند و منجر به همکاری جدید آنها شد. پروژه جدید میلانی با نام "سوپراستار" با اقتباس از کتاب "آگوستوس" هرمان هسه ساخته میشود و رشیدپور به عنوان بازیگر در این فیلم همکاری میکند. پیش از این حضور شهاب حسینی در نقش اصلی فیلم قطعی شده بود.
پس از تجربههای نه چندان موفق جواد یحیوی (مجری تلویزیون) در فیلم "باغ فردوس پنج بعد از ظهر" و مجموعه "ترش و شیرین"، حضور ناموفق کیکاووس یاکیده (دوبلور) در فیلم "زن زیادی" و "آتشبس" میلانی و ... به نظر میآید این بار هم باید منتظر تجربهگرایی این مجری / بازیگر جدید باشیم که البته دست به کار مطبوعاتی هم زده و آماده تجربههای مختلف است.
نظر شما