سید عباس موسویان در گفتگو با مهر آخرین تصمیمات و وضعیت سه کارگروه تشکیل شده برای اصلاح رفتار و قوانین نظام بانکی را تشریح کرد.
شورای مشورتی بانکداری اسلامی
عضو کارگروه بانکداری بدون ربا با اشاره به جلسات شورای مشورتی بانکداری اسلامی در پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به ریاست رئیس پژوهشکده، گفت: متاسفانه جلسات این شورا مدت زمانی تعطیل بود که از دو هفته گذشته مجددا آغاز شده است.
وی از بررسی کارتهای اعتباری در بانکداری بدون ربا در این شورا خبرداد و تصریح کرد: این شورا در نظر دارد تا راهکاری برای عملیاتی کردن کارتهای اعتباری در نظام بانکی کشور پیدا کند و این کارتها غیر از کارتهای عابر بانک است.
موسویان ادامه داد: با استفاده از کارتهای عابر بانک می توان از محل موجودی صاحب کارت استفاده کرد اما با استفاده از کارتهای اعتباری می توان از منابع بانک استفاده نمود و سپس براساس مدت زمان تعیین شده منابع استفاده شده توسط افراد به بانک بازپرداخت شود.
وی با بیان اینکه روابط حقوقی مذکور در بانکداری دنیا به ربا و اشکال شرعی منتهی می شود، اظهار داشت: با توجه به این امر اینگونه کارتها قابل استفاده در بانکداری بدون ربای ایران یا سایر کشورهای اسلامی نیست، بنابراین باید راهکار حقوقی دیگری برای این موضوع بیابیم.
عضو کارگروه بانکداری بدون ربا اضافه کرد: آخرین دستور جلسه شورای مشورتی بانکداری اسلامی یافتن راهکار شرعی برای استفاده از کارتهای اعتباری در نظام بانکی است و البته چندین راهکار در این خصوص پیشنهاد شده که هنوز در مراحل بحث و گفتگو قرار دارد.
به گفته وی در آخرین جلسه این شورا بحث کارت اعتباری براساس خرید دین طراحی شد و این موضوع از جهات مختلف قابل بحث بود که البته دایره نظارت بر فعالیتهای بانکی بانک مرکزی اشکالاتی بر کیفیت اجرای آن وارد کرد که این اشکالات مطرح و بررسی شد که برخی از این اشکالات برطرف شده و برخی نیز در جلسه روز چهارشنبه این هفته بررسی خواهد شد.
کمیته بانکداری بدون ربا
موسویان به کمیته بانکداری بدون ربا که زیر نظر معاونت امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل شده اشاره و تصریح کرد: جلسات این کمیته نیز حدود دو ماه است که تشکیل نشده است.
وی آخرین بحث مطرح شده در جلسات این کمیته را مباحث مربوط به بانکهای قرض الحسنه ذکر کرد و گفت: این در حالی است که طی این مدت بانک قرض الحسنه افتتاح و راه اندازی شده است.
عضو کارگروه بانکداری بدون ربا اظهارداشت: طرح جایگزینی تورم به علاوه دو تا سه درصد کارمزد به جای سود در تسهیلات بانکی که توسط رئیس کل بانک مرکزی مطرح شده در این کمیته بررسی می شود.
کمیته بازنگری در ساختار و قوانین نظام بانکی
وی کمیته سوم را کمیته بازنگری در ساختار و قوانین نظام بانکی به ریاست معاون اول رئیس جمهورعنوان و بیان کرد: این کمیته، کارگروهی را برای مطالعات مدلهای مختلف بانکداری دنیا تشکل داد و چند مدل عملیاتی توسط این کارگروه پیشنهاد شد.
وی ادامه داد: جلسات این کمیته به طور مداوم برگزار می شود به طوریکه آخرین جلسه آن در روز پنج شنبه هفته گذشته تشکیل و مدلهای عملیاتی که می توان از آنها برای ساماندهی نظام بانکی و در معنای وسیع بازار پول و سرمایه استفاده کرد، بررسی شد.
موسویان خاطرنشان کرد: در این جلسه بر روی دو مدل عملیاتی حدود 6 ساعت بحث و بررسی شد، اما هنوز نتایج بررسی ها نهایی نشده است.
وی گفت: مدلهای عملیاتی مختلفی در این کمیته برای جدا سازی بانکهای تجاری، تخصصی و جامع از یکدیگر مطرح می شود تا برای هر یک از آنها مدل عملیاتی ساده و روان تری با بکارگیری عقود مناسب آنها تدوین شود و البته باید منتظر جمع بندی نهایی این بررسی ها باشیم.
عضو کارگروه بانکداری بدون ربا ادامه داد: 19 آئین نامه نیز توسط کمیته اصلاح رفتار نظام بانکی نهایی و به هیئت وزیران ارسال شده که هم اکنون بسیاری از آنها تصویب و اعلام شده است.
نظر شما