به گزارش خبرنگار مهر، منوچهر متکی، وزیر خارجه کشورمان دوشنبه 8 بهمن در نشستی خبری با رسانه های داخلی و خارجی به تشریح آخرین مواضع دستگاه سیاست خارجی پرداخت.
رویکرد خاص دولت نهم در دیپلماسی
وی در سخنان مقدماتی خود با اشاره به نقش رسانه ها به عنوان گروه مرجع اجتماعی و رکن چهارم دموکراسی، از اینکه فرصتی برای ارتباط نزدیک با اصحاب رسانه فراهم شده اظهار خشنودی کرد و با اشاره به رویکرد جدید دولت نهم در سیاست خارجی، گفت: در دو سال و نیم گذشته دولت نهم در راستای شعارهای انقلاب و تحقق اهداف تعریف شده با ارزیابی و آسیب شناسی از تجارب گذشته و تقدیر از تلاش های صورت گرفته، رویکرد خاص خود را در حوزه سیاست خارجی تعریف و پیگیری کرد.
وزیر امور خارجه افزود: ما در این رویکرد جدید در حوزه های مختلف تاثیر گذار بر مناطق جغرافیایی جهان سعی کردیم با تعریفی واقع بینانه از شرایط تحول ایجاد کنیم.
وی به روابط ایران با غرب اشاره کرد و گفت: مثلا تاریخ 200 ساله روابط ایران با اروپا و غرب که شامل آمریکا هم می شود، ما فکر کردیم که باید تصویربرداری صحیحی از شرایط داشته باشیم و تغییراتی را انجام دهیم که مهمترین محور آن کمک به شناخت درست غرب از جمهوری اسلامی، حفظ موازنه در تعامل و برخورد، احترام به تفاوت و دیدگاه ها مبتنی است.
چارچوب های جدید دیپلماتیک
متکی چارچوب جدید تعریف شده برای روابط ایران و غرب را قانونمندی و عادلانه بودن روابط توصیف کرد و گفت: ما به سمت متوازن کردن روابط خارجی در همه حوزه ها از جمله در مناسبات اقتصادی، صنعت، تجارت، پرداختیم. واقعیت این است که طی 150 سال گذشته عمده مناسبات ایران با اروپا و بعد از جنگ جهانی دوم با آمریکا، منحصر شده بود و تکنوکراکهای ایرانی به غرب گرایش داشتند و شناخت کافی نسبت به تعامل و رفتارهای اقتصادی با دیگر نقاط جهان وجود نداشت.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به ضرب المثل توصیه گونه که نباید همه تخم مرغها را در یک سبد گذاشت، گفت: ما بر این اساس سعی کردیم روابط خود را متوازن و گسترده کنیم.
وی با اشاره به چشم انداز بیست ساله و اهداف سیاست خارجی در این چشم انداز، گفت: بر این اساس ایران باید به کشوری الهام بخش و دارای نقش اول تبدیل شود و وزارت خارجه این مفهوم هم را در دستگاه دیپلماسی طراحی و تعریف کرد.
متکی افزود: ظرفیت های کشور امکان تحقق اهداف چشم انداز را در این بخش به راحتی فراهم می کند.
وی تاکید کرد: وزارت خارجه با شادابی کامل در راستای تحقق اهداف تحول آفرین دولت نهم قرار دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: من امروز مایلم این گزارش را بدهم که ایران با تکیه بر پیشینه تاریخی طولانی خود که مبتنی بر صلح دوستی و نوع دوستی است به کشوری تاثیر گذار و الهام بخش تبدیل شده است و امروز جمهوری اسلامی همواره بخشی از راه حل مسائل منطقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه ایران تا کنون آغازگر هیچ جنگی نبوده و از هیچ بحرانی هیچگونه چشم داشتی جز حل آن و رفع مشکل مردم گرفتار آن بحران نداشته ایم.
متکی با اشاره به موضع ایران در خصوص بحران عراق و افغانستان گفت: سیاست خارجی ایران کمک به این کشورها و دفاع از خواست مردم، روند سیاسی و دولت سازی در این کشورها بوده است. ما حتی برای ایجاد ثبات در عراق پذیرفتیم با دشمنان مان مذاکره کنیم.
وی افزود: ما همچنین منطقی ترین مواضع را در قبال لبنان بدون دخالت در امور داخلی این کشور داریم و بر تصمیم سازی توسط خود مردم لبنان تاکید داریم.
شعار دائمی دستگاه سیاست خارجی
وزیر امور خارجه کشورمان عنصر مهم عدالت و موضع حق طلبانه را شعار دائمی دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی توصیف کرد و گفت: دستگاه دیپلماسی کشور موظف به پاسداری از همه حقوق حقه ایران در عرصه های بین الملل می باشد که برخورداری از انرژی هسته ای مصداق بارز آن است.
متکی گفت: موضوع هسته ای موضوعی نیست که برآمده از کشوری خاص باشد. ایران طبق NPT تعهداتی دارد و ما همه کسانی که حقوق ما را به رسمیت می شناسند آماده مذاکره و رفع هرگونه شبهه و سئوال هستیم.
وی افزود: سفارتخانه های ما به عنوان بخش مهم تسهیل ارتباطات عمل می کنند و بخش اقتصادی وزارت خارجه طی دو سال و نیم اخیر بهترین ارتباط را با دستگاه های مختلف اقتصادی داشته است و ستاد هماهنگی روابط خارجی و شورای راهبردی سیاست خارجی، شورای مدیران کل وزارت خارجه و مجمع مشورتی آنها نقش مهمی را در فعال کردن وزارت خارجه داشته است.
وزیر خارجه همچنین به راه اندازی دو دوره کارشناسی ارشد و دکترای در دانشکده وزارت خارجه برای جبران خروج نیروهایی که تا 5 سال آینده به دلیل بازنشستگی از وزارت خارجه خارج می شوند را به عنوان دستاورد دیگری از دوران دو سال و نیمه وزارت خود توصیف کرد.
متکی همچنین گفت: مفتخریم که 50 درصد کارکنان رسمی وزارت خارجه متعلق به قشر ایثارگر هستند و بعد از دانشگاه ها بالاترین سطح تحصیلات در وزارت خارجه قرار دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور پس از سخنان خود، به سئالات مختلف خبرنگاران داخلی و خارجی در خصوص مهم ترین مسائل سیاسی و بین المللی پاسخ گفت.
وقت پرداختن به شایعات را نداریم
به گزارش مهر، متکی در خصوص شایعاتی که درباره احتمال استعفایش از وزارت امور خارجه مطرح می شود اظهار داشت: حدود 3 ماه قبل در مجلس عرض کردم که ما برنامه ای شش ماهه برای انجام تا پایان سال تدوین کرده ایم و با توجه به ترافیک کاری خیلی فرصت نداریم که به این مباحث و شایعات بپردازیم.
وی افزود: ما به شدت در حال طراحی و برنامه ریزی کارهای مهم سال آینده و سال جاری میلادی هستیم و در همین چارچوب برنامه های مهمی را دردستور کار داریم .
وزیر امور خارجه ادامه داد: اجلاس وزرای کشورهای عدم تعهد و همچنین برگزاری سه جلسه با کشورهای آفریقایی در راستای نهادینه شدن روابط ایران و آفریقا و همچنین اجلاس سران های کشورهای آفریقایی در تهران و علاوه بر آن سفر سران برخی کشورها به ایران از جمله این برنامه ها است.
توصیه به اعضای شورای امنیت
متکی در خصوص تاثیر صدور قطعنامه جدید علیه ایران برروابط ایران و چین اظهار داشت: امیدواریم که واقع بینی و مدیریت هوشمندانه طی یک ماه آینده بر تمام اعضای شورای امنیت سازمان ملل و بویژه اعضای دائم آن حاکم باشد تا تصمیم ناپخته ای را اتخاذ نکنند.
وی تصریح کرد: چنانچه قطعنامه جدیدی از سوی شورای امنیت صادر شود ما در آن هنگام مواضع خود را اعلام خواهیم کرد و بدون شک این تصمیم آثار خاص خود را خواهد داشت.
وزیر امور خارجه یاد آوری کرد: توجه داشته باشید که هنوز متن قطعنامه شورای امنیت نهایی نشده است که ما بگوییم اگر تصویب شود چه تاثیری بر روابط خواهد داشت اما به هر حال آنها می توانند از تاثیرات قطعنامه های قبلی دریابند که بحث تحریم که در دهه 60 و 70 نیز بر ایران تحمیل می شده تاثیری بر کشور ما نخواهد داشت.
متکی یاد آوری کرد: جمهوری اسلامی ایران کشوری است که بیش از 120 میلیارد دلار ظرفیت تجاری داشته و تاکنون با حضور کشورهای همسایه و سایر اعضای جامعه بین المللی گام های موثری در زمینه مناسبات اقتصادی دو کشور برداشته شده است.
تضعیف آژانس به زیان NPT است
وزیر امور خارجه، تضعیف آژانس را به نفعNPT ندانست و از شورای امنیت سازمان ملل خواست با برداشتن دو گام شجاعانه عدم صدور قطعنامه تا زمان صدور گزارش شورا حکام و بازگرداندن پرونده ایران به آژانس، در تعامل و رفع مشکل اقدام کند.
اقدام تعجب آور در نشست برلین
متکی در پاسخ به سئوالی در خصوص موضع ایران در صورت صدور قطعنامه سوم شورای امنیت، گفت: اقدام وزرای خارجه 1+5 در نشست برلین و بیان این نکته که به سوی تصویب قطعنامه دیگری حرکت خواهند کرد، برای افکار عمومی تعجب آور بود.
وی افزود: قریب 11 ماه از تصویب قطعنامه شورای امنیت می گذرد واقعیت این است که مبانی تصویب دو قطعنامه قبلی هم قابل دفاع نیست. ما فکر می کردیم در 5 ماه گذشته توافق نانوشته ای را دنبال می کنیم که بر اساس مذاکرات گذشته ما پیگیری می شد. بر اساس گزارش آژانس و بازرسی های انجام شده، اظهارات البرادعی که به دفعات بر عدم انحراف ایران از فعالیت های هسته ایش اشاره کرده بود، ما در یک اقدام جدید همه مواردی که به عنوان سئوال مطرح بود سعی کردیم حل کنیم و امروز در گام های پایانی این راه تقریبا بخش عمده ای از سئوالات مطروحه پاسخ داده شده و از این بخش عمده بخش عمده ای هم توسط آژانس اعلام نظر شده و ما بقی هم در دستور کار آژانس قرار دارد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما فکر کردیم طرف های مقابل ما به این نتیجه رسیده اند که تضعیف آژانس به نفع NPT نیست و به همین جهت تصمیم گرفته اند که کار را در آژانس به قضاوت نهایی برسانند و بر این اساس همکاری آغاز شد ولی ناگهان 1+5 با یک تصمیم شتابزده تنها می تواند نشان دهد که از نتایج احتمالی گزارش آژانس نگرانی هایی دارد.
متکی گفت: آژانس به عنوان نهاد متولی نظارت بر فعالیت های هسته ای می گوید انحرافی در فعالیت های ایران نبوده است شما بر اساس چه شواهدی دو قطعنامه علیه ایران صادر کردید.
فرار به جلوی 1+5
وی صدور احتمالی قطعنامه سوم را فرار به جلو از سوی 1+5 توصیف کرد و گفت: در صورت صدور قطعنامه این مسئله برای فرار از پاسخگویی می باشد. آمریکا باید پاسخ دهد با توجه به گزارش NIE که می گوید طی 5 سال گذشته ایران به سمت سلاح هسته ای حرکت نکرده است، بوش بر اساس چه مستنداتی در این 5 سال ادعاهای تند و بی اساسی علیه ملت ایران داشته است.
"دو گام" برای رفع مشکلات هسته ای
وزیر امور خارجه از شورای امنیت سازمان ملل خواست با برداشتن دو گام شجاعانه که اولین آن عدم صدور قطعنامه تا زمان صدور گزارش ماه مارس آژانس است و دومین گام بازگرداندن پرونده ایران به آژانس می باشد، در تعامل و رفع مشکل اقدام کند.
متکی گفت: توصیه صمیمانه وجدی ما به اعضای دائم و غیر دائم شورای امنیت این است که تا قبل از گزارش آژانس تصمیمی گرفته نشود.
وی تصریح کرد: صدور قطعنامه جدید هیچگونه منطقی ندارد و در صورت صدور آن عکس العمل جدی خود را متعاقبا اعلام خواهیم کرد.
ایران و مصر؛ در مرز برقراری روابط سیاسی
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوالی در خصوص زمان از سرگیری روابط با مصر، گفت: رایزنی ها و گفتگوها در این مورد ادامه دارد، معاونان وزرای خارجه دیدارهایی داشتند. این کار در بستر کاملا طبیعی در جریان است، نماینده ویژه بنده در قاهره با مقامات مصر پیرامون بازکردن مرزهای مصر برای کمک رسانی به مردم غزه در حال مذاکره است.
متکی گفت: ما در مرز برقراری روابط سیاسی هستیم.
وی همچنین به تماس تلفنی دکتر احمدی نژاد با حسنی مبارک رئیس جمهور مصر اشاره کرد و گفت: ما منتظر هستیم که دوستان مصری آمادگی نهایی خود را در این زمینه اعلام کنند.
فاصله شعارها تا عمل در دستگاه دیپلماسی
خبرنگاری از وزیر خارجه در خصوص فاصله بین شعارها و عملکردهای وزارت خارجه سئوال کرد که متکی پاسخ داد: کار دیپلماتیک شبیه کار مینیاتوری و بسیار ظریف است. طبیعی است که بین گفتارهای دیپلماتیک و تحقق آن فاصله وجود داشته باشد. آنچه که مهم است این است که نباید در جهت گیری ها تعارضی با شعارها وجود داشته باشد.
متکی گفت: اقدامات وزارت خارجه مدبرانه، هوشمندانه، واقع بینانه و با درک صحیح محیط بین الملل و در راستای شعارهای تحول گرایانه دولت نهم می باشد.
وی افزود: دستگاه دیپلماسی کشور یکی از کوچکترین وزارتخانه ها از نظر تعداد کارمندان و کارکنان است. تعداد کارکنان برخی از سفارتخانه های ایران کمتر از انگشتان یک دست می باشد.
متکی ادامه داد: ما علاوه بر اینکه می خواهیم روابط مان بر اساس عدالت باشد اما به اروپا سیگنال هم می دهیم که برای گسترش روابط آماده ایم و امروز تحولات بسیار چشم گیری در حوزه روابط با اروپا در حال وقوع است. هر روز هیئت هایی از اروپا، پارلمان اروپا، مجالس این کشورها به ایران می آید و ایران هم سفرهایی به این کشورها دارد.
محتوای مذاکرات با همتایان انگلیسی و فرانسوی
وزیر امور خارجه در پاسخ به سئوال خبرنگاری که از وی در خصوص محتوای گفتگوهایش با وزرای خارجه فرانسه وانگلیس سئوال کرد، گفت: ما در این گفتگوها هم روابط دو جانبه را بحث کردیم و هم نقدهایی که بر حوزه هایی از این روابط وجود دارد بیان کردیم.
وی افزود: موضوع هسته ای هم محور دیگر بحث های مان بود و از فرانسه خواستیم تحولات یک ماه آینده را هوشمندانه مدیریت کنند.
متکی موضوع عراق و افغانستان را محور گفتگوهای خود با وزیر امور خارجه انگلیس عنوان کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان سپس محور گفتگوها با مقامات فرانسوی را لبنان و پیدا کردن راهکار نهایی برای حل این مشکل عنوان کرد و گفت: ما از همه طرح های عربی، اروپایی و اسلامی و اصولا هر تلاشی که برای حل بحران لبنان مفید باشد، استقبال می کنیم و آماده همکاری هستیم.
وی خاطر نشان کرد: اما مسئله این است که هیچ کشوری نباید به جای مردم لبنان تصمیم بگیرد.
آخرین تحولات گفتگو با آمریکا
متکی در خصوص دور چهارم گفتگوها با آمریکا، گفت: توافق اصولی برای انجام دور بعدی گفتگوها با آمریکا حاصل شده است و ملاحظات ایران از طریق مقامات عراقی به آمریکا منتقل شد. ملاحظه ما متعهد شدن طرف های آمریکایی به توافقات قبلی بود پاسخ آمریکایی ها از جمله در مورد تاریخ گفتگوها هم رسید و در حال بررسی است.
گزارش مذاکرات در داووس
وزیر خارجه سپس به ارائه گزارشی از دیدارها و رایزنی هایش در اجلاس داووس اشاره کرد و گفت: داووس همه حوزه های سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی را در بر می گیرد و یکی از بزرگترین NGO های بزرگ جهان می باشد که بستر گرد هم آمدن چهره های مختلف است.
وی با اشاره به حضور شهردار تهران در این اجلاس، گفت: در نخستین جلسه ای که در داووس برای شهرداران کلانشهرهای جهان تشکیل شده بود، دکتر قالیباف شرکت داشت. همچنین آقای هادوی، روحانی برجسته حوزه علمیه قم نیز حضوری فعال داشت.
پاسخ به تحرک صهیونیست ها در داووس
وزیر امور خارجه در خصوص تحرکات صهیونیست ها در اجلاس داووس برای تحریم ایران، گفت: این روزها صهیونیست ها در همه جای دنیا با انبوهی از سئوالات به خاطر جنایاتشان در فلسطین مواجه هستند.
وی گفت: همین روزها شورای حقوق بشر در ژنو قطعنامه ای را علیه اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در دستور کار دارد.
متکی خاطر نشان کرد: صهیونیست ها محلی از اعراب ندارند که بخواهند در مورد ایران چیزی را القا کنند.
تقاضای نخست وزیر هلند از متکی
متکی در پاسخ به سئوالی در خصوص اهانت یک فیلم ساز هلندی به مقدسات اسلام، گفت: برای من جالب بود که نخست وزیر هلند در حاشیه اجلاس داووس از من تقاضای وقت کرد و به شدت این اقدام را محکوم کرد.
تسلیحات بی فایده اسرائیل
به گزارش مهر وی در بخش دیگری از این کنفرانس خبری با تاکید بر بی تاثیر بودن تسلیحات اتمی در تامین امنیت کشورها اظهار داشت: همانطور که می دانید 200 کلاهک هسته ای رژیم صهیونیستی هیچ کمکی در تامین امنیت این رژیم نکرده وهمانگونه که شاهد بودید این کلاهک ها و تسلیحات کشتار جمعی در تجاوز سال گذشته رژیم صهیونیستی به لبنان نیز هیچ فایده ای نداشت.
وی شکست رژیم اشغالگر قدس از حزب الله لبنان را شکستی مفتضحانه دانست و گفت: همه مشاهده کردند که این رژیم علیرغم ارتش مجهز خود در برابر مقاومت مردمی لبنان شکست خورد ودر حال حاضر نیز شاهد تبعات این شکست مفتضحانه در ساختار های مختلف این رژیم هستیم .
هشدار به اسرائیل
وزیر امور خارجه در خصوص جوسازی های برخی رسانه ها غربی مبنی بر احتمال تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به ایران تصریح کرد: اسرائیل وزنی کمتر از آن دارد که به فکر مقابله و رویارویی با ایران بیفتد و سران این رژیم جعلی و غیر قانونی به خوبی می دانند که در صورت چنین اقدامی با چه حوادثی در سراسر منطقه مواجه خواهند شد.
تاکید ایران بر سهم 20 درصدی از دریای خزر
متکی در ادامه سخنان خود در پاسخ به سئوالی در خصوص اظهارات چند ماه اخیر خود در خصوص سهم ایران از دریای خزر با یاد آوری قرار دادهایی که در این چارچوب در دوره پهلوی منعقد شده بود گفت: در دوره پهلوی سعی کردند که یک خط موهوم تحت عنوان حسین قلی - آستارا خان را به ایران تحمیل کنند که البته از سوی ایران نیز اقدامی جدی برای مقابله با این موضوع ترتیب داده نشد.
وی افزود: در دوران جمهوری اسلامی ایران ما همواره اعلام کرده ایم که وضعیت مذکور در خصوص خط موهوم و فرضی حسینقلی خان- آستاراخان را از اساس قبول نداریم و به محض تحولات معاصر در منطقه ( فرو پاشی شوروی) و تشکیل کشورهای جدید همانگونه که مقام معظم رهبری نیز بیان کرده اند بر سهم 20 درصد ایران از دریای خزر تاکید کرده و این موضوع را بر گفتگوهایمان نیز مورد اشاره قرار داده ایم.
وزیر امورخارجه با اشاره به مباحث فنی مربوط به تقسیم دریای خزر بین کشورهای ساحلی آن گفت: به هر صورت مذاکرات با کشورهای دریای خزر دراین خصوص ادامه دارد و در پایان گفتگو ها گزارش این مذاکرات به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد.
سئوال خاص خبرنگار آمریکایی!
درادامه این نشست خبری یکی از خبرنگاران رسانه های آمریکایی از متکی پرسید چرا ایران درخواست واشنگتن برای تعلیق غنی سازی اورانیوم را همواره به مفهوم تعطیل فعالیت های مربوط به غنی سازی تصویر می کند که وزیر خارجه در پاسخ گفت: ما با آمریکا ارتباط نداریم اما با آقای رامین ( خبرنگار رسانه ای آمریکایی ) در ارتباط هستیم!
وی با اشاره به مواضع اخیر رایس مبنی بر آمادگی برای مذاکره با همتای ایرانی اش اظهار داشت: گویا خانم ها در آمریکا و در حوزه سیاسی شجاع تر از آقایان هستند ولی به هر حال توصیه ما این است که مقامات آمریکایی واقع بین باشند چرا که روندی را که در موضوع هسته ای ایران آغاز کرده اند در واقع روند مخالفت قاطع با اصل دستیابی ایران به انرژی صلح آمیز هسته ای بوده و استدالال آنها نیز در این خصوص وجود منابع ذخایر طبیعی نفت وگاز در ایران بوده است.
پاسخ به فرافکنی های آمریکا
وزیر امور خارجه با اشاره به مخالفت بی منطق آمریکا با دستیابی کشورمان به حق مسلم خود در عرصه فناوری صلح آمیز هسته ای گفت: آنها در ادامه روند گذشته خود امروز هم مطرح می کنند که ایران مدت کوتاهی فعالیت های خود را متوقف کنند، در آن ایجاد مکث کنند یا آن را به حالت تعلیق در آورند ؛ هدف آنها از این کار چیست؟
متکی تاکید کرد: برخورداری از فناوری هسته ای و تکنولوژی تولید سوخت یک حق طبیعی و قانونی برای ایران است و ما در این مورد این حق مذاکره نمی کنیم چرا که این حق قابل مناقشه نیست و آنها هر گاه حق ایران در این زمینه را پذیرفتند به صراحت موضع خود را اعلام کنند.
وی با اشاره به بهانه تراشی های برخی کشورهای غربی در روند بهره برداری ایران از فناوری صلح آمیز هسته ای اظهار داشت: ما می خواهیم خودمان فناوری هسته ای را داشته باشیم و به غنی سازی بپردازیم اما آنها به ما می گویند شما نیروگاه ندارید که البته در این خصوص باید گفت نیروگاه اتمی بوشهر و نیروگاه دارخوین در حال تکمیل است و علاوه بر آن ما هشت نیروگاه دیگر نیز در دستور ساخت و بهره برداری داریم.
وزیر امور خارجه با اشاره به روند طولانی تولید سوخت هسته ای و غنی سازی اورانیوم اظهار داشت: منطق ما در این زمینه خیلی روشن است و توصیه من به خانم رایس این است که اگر حقوق ایران را می پذیرند حرف هایشان را به صراحت در قالب گروه 1+5 بزنند ما نیز کاملا شفاف و منطقی مباحث خود را مطرح می کنیم.
عدم توفیق جنگ روانی غرب
متکی با اشاره به عدم توفیق آمریکا و چند کشور غربی در جلب نظر افکار عمومی غرب علیه ایران گفت: دلیل اینکه نتوانسته اند افکار عمومی را علیرغم تصمیمات نابخردانه و قطعنامه های بدون منطق جلب کنند این بوده که حرف ایران و موضع ما منطقی است.
وی با اشاره به سابقه روشن و پیشینه مثبت کشورمان در عدم استفاده از تسلیحات کشتار جمعی حتی در طول 8 سال جنگ تحمیلی گفت: جهانیان شاهد بودند که ما در طول 8 سال جنگ تحمیلی از این سلاح ها استفاده نکرده ایم اما حال این سئوال پیش می آید که چرا دولتی که خود با سلاح های هسته ای به کشتار پرداخته در این زمینه مدعی شده است.
امروز، عصر حجر نیست!
وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به جو سازی های رسانه های غربی در آستانه سفر جورج بوش به منطقه در خصوص سناریوی برخورد نیروهای سپاه پاسداران با ناوهای آمریکایی در خلیج فارس گفت: این مسئله نیز جزوی از تلاش آنها برای تحریک افکار عمومی علیه ایران بودچرا که مکالمات انجام شده بین کشتی های ایرانی و آمریکایی در آن مکان بسیار عادی است.
متکی ادامه داد: ما در شورای امنیت فیلم این حادثه را دیدیم و معلوم شد که آن جمله " به زودی منفجر می شوید " از یک فیلم سینمایی مونتاژ کرده اند و بر روی این فیلم قرار داده اند. امروز عصر حجر نیست که این گونه مسائل مخفی بماند.
وی تصریح کرد: سناریوی تنگه هرمز برای زمینه سازی سخنرانی بوش علیه ایران در ابوظبی بود جالب این است که یک روز بعد از سفر بوش وزیر امور خارجه کویت به ایران آمد و وزیر خارجه امارات هم یک روز بعد از سفر بوش با سفیر ما تماس گرفت و مواضع صریحش را گفت.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: هدف اصلی بوش را می توان از گفتگو های محرمانه بوش و سران رژیم صهیونیستی بود که نتیجه اش جنایات رژیم صهیونیستی در غزه بود.
از تحولات لبنان نگرانیم
متکی در خصوص تحولات لبنان نیز گفت: تحولات روز گذشته وناامنی های ایجاد شده را به نفع مردم لبنان نمی دانیم و از آن نگرانیم امیدواریم شرایط داخلی لبنان از حالت بحرانی ، بحرانی تر نشود.
وی افزود: ما از هر چارچوبی برای حل مسئله لبنان که در آن توافق گروههای لبنانی باشد حمایت می کنیم . اگر تصمیمات اتحادیه عرب هم مورد توافق و اجماع طرفهای لبنانی باشد با آن مخالفتی نداریم .
سفر احمدی نژاد به عراق نهایی شده است
وزیر امور خارجه درمورد سفر احمدی نژاد به کشور اروپایی و عراق گفت: معمولا سفرهای در سطح رئیس جمهور را معمولا چند روز قبل از سفر اعلام میکنند اما سفر ایشان به عراق نهایی شده در سفری که اخیرا به بغداد داشته اند دعوت نامه کتبی مقامات عراقی را دریافت کردند این سفر تا پایان امسال انجام می شود. در خصوص سایر سفرهای خارجی هم به موقع مناسب اطلاع رسانی خواهد شد.
انتقال گاز به اتریش ارتباطی با مصرف داخلی ندارد
متکی در مورد اظهار نظری در خصوص انتقال گاز به اتریش گفت: این قرار داد شش ماه از قبل با اتریش بسته شده بود و ایران به عنوان تامین کننده بخشی از گاز اروپا مطرح است این بحث هایی که برای صادرات گاز می شود و این پروژه ها بهره برداری از آنها دو تا 5 سال دیگر است و ارتباطی با گاز مصرفی داخلی ندارد.
نظر شما