۱۴ بهمن ۱۳۸۶، ۱۰:۲۴

چهل و چهارمین شماره "کتاب نقد" منتشر شد

چهل و چهارمین شماره "کتاب نقد" منتشر شد

شماره جدید فصلنامه انتقادی، فکری و فرهنگی کتاب نقد با موضوع آسیب شناسی دین پژوهی سنتی به سردبیری بهمن شریف زاده از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه : این شماره کتاب نقد به ارائه 10 مقاله تخصصی در زمینه آسیب شناسی دین پژوهی سنتی پرداخت است که از جمله آنها می توان به «نگرشی دیگر به اهداف دین» به قلم عبدالحمید واسطی، « دین پژوهی متکلمان سنتی؛ آسیب ها و چالشها» به قلم عباس گوهری، «نگاه پیامدگرایانه به نظام اخلاق اسلامی»  به قلم حمیدرضا مظاهری سیف و «نظریه مقاصدالشریعه یا اهداف دین» به قلم زاهد ویسی اشاره کرد.

در سرمقاله شماره 44 کتاب نقد می خوانیم : «ترغیب و تشویق اسلام به تدبر و اندیشه مسلمانان را از آغاز به تفکر در امور گوناگون واداشت تا به جایی که پس از زمان کوتاهی، بذر پژوهش در زمینه دهنشان، جوانه زد. تفسیر صحابه از قرآن کریم از آغازین شکلهای پژوهش در بین مسلمانان بود. تبیین کلمات پیامبر(ص) نوعی دیگر از پژوهشهای ایشان به شمار می رفت که به مرور شاخه های گوناگونی پیدا کرد. ارتباط مسلمانان با پیروان دیگر ادیان، باب حوزه ها و روشهای دیگر برای پژوهش در امر دین را پیش رویشان گشود و شکلهای مختلفی از پژوهش را پدید آورد که عنوان و تفکر اهل حدیث، متلکلمان، فقیهان و عارفان از گوناگونی این حوزه ها و روشها حکایت دارد. شیوه های گذشتگان در پژوهش دینی، با وجود همه تفاوتها، حقیقتی است که آن را دین پژوهی سنتی می نامیم و به بررسی ضعف ها و کاستی های این نوع از دین پژوهی می پردازیم.»

«آسیب شناسی دین پژوهی سنتی» به قلم عبدالحسین خسروپناه،«مکانیزم فعل الاهی» به قلم سعید رجحان،« آسیب شناسی پژوهش در عرفان اسلامی» به قلم مهدیه سادات کسایی زاده، «آسیب شناسی دین پژوهی در حوزه زنان» به قلم آزاده مدنی، «دین پژوهی سنتی در کشاکش نقل و عقل» به قلم محبوبه فلسفی و «نقش و جایگاه ادبیات عرب در دین پژوهی» با تأکید بر ادبیات جاهلی، اسلامی و معاصر به قلم مهشید صفایی از دیگر مقالات تخصصی شماره 44 فصلنامه کتاب نقد است.

در بخشی دیگر از سرمقاله این شماره کتاب نقد آمده است: «به حتم دین پژوهی، رفتار دین پژوهان است و رفتار انسان همیشه با نقصانها و اشکالاتی همراه است که باید در رفع آن کوشید، به ویژه اگر این رفتار از حساسیت ویژه ای همچون حساسیت شناخت دینی برخوردار باشد. دین مجموعه معارفی است که خداوند برای سعادت بشر تشریع کرده است، پس می توان آن را برنامه سعادت بشر نامید و هم از این رو شناخت صحیحش به تلاش چشمگیر و بی وقفه بستگی دارد. پس نباید به یافته های گذشتگان اکتفار کرد و خود را از پژوهشهای نوین بی نیاز دانست، به ویژه آنگاه که با نیازهای جدیدی روبرو می شویم که با تکیه بر تعالیم گذشتگان از رفع آنها ناتوانیم. باید کوشید تا با رفع کاستیها و عیوب، دین را بهتر شناخت و برنامه سعادت را کامل تر دریافت.»

همچنین گزارش کامل دو کرسی نقد و نظریه پردازی با عناوین «تعلیم و تربیت اسلامی؛ چارچوب تئوریک و کاربرد آن» و «فرهنگ نقد و آسیب شناسی نقد» در این شماره کتاب نقد آمده است.

کد خبر 630850

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha