محمد کاظم کاظمی از شعرای کشور افغانستان در حاشیه دومین جشنواره شعر فجر در مشهد در گفتگو با مهر مهمترین چالش امروز شعر فارسی را کاهش میزان کارآمدی و اثبات موقعیت از دست رفته دانست و افزود: این مشکل نه مشکل شعرا بلکه مشکل خود شعر به عنوان محصول شاعر است.
این شاعر فارسی زبان گفت: شعر نسبت به نظام رسانه ای و نظام آموزشی جدید دچار محدودیت است و از بسیاری از کارایی های آن که در گذشته داشته دور و به دیگر قالبهای هنری منتقل شده است و این کاهش کاربرد نیز منجر به کاهش مخاطب شده که به نظر من یک بحران است.
کاظمی در عین حال مهمترین نقطه قوت شعر فارسی را آنجایی می داند که انسانها به رغم تمام مشکلات بازهم در لحظاتی نیازشان آنها را به سمت شعر می برد و این لطافت شعر است که آرامشان می کند و این لحظات با هیچ چیز دیگر قابل تحمل نیست.
وی در مورد تعدد قالب های شعری نیز گفت: این تعدد قالب به خودی خود لطمه ای به شعر نمی زند اما شاعران برای مقابله با آن بحرانی که گفتیم روی به جریان های مختلف می آورند.
دکتر محمود اکرامی فر از شاعران بنام خراسانی و دبیر جشنواره نیز مهمترین مشکل شعر امروز را عدم موفقیت بین المللی می داند.
اکرامی فر در همین رابطه بیان داشت: بسیاری از مترجمان که از شعر بویی نبرده اند، شعرهای غیرفارسی را که به نظر خودشان با اهمیت است به عنوان شعر جهان ترجمه می کنند و به خورد مخاطب می دهند و از داخل نیز کمتر شعر مناسب ترجمه مناسب می شود.
شاعر شعر "یاعلی گفتیم و عشق آغاز شد" با اشاره به موفقیت های بین المللی که اشعار مولوی، سعدی، حافظ و سایر شاعران بنام داشته اند افزود: اگر بتوانیم جریان ترجمه اشعار را از ترجمه یکسویه یعنی برگردان اشعار خارجی به ایرانی تبدیل به جریانی دوسویه تبدیل کنیم و اشعار خودمان را نیز ترجمه نمائیم،هم ما با حوزه های شعری جهان آشنا شده ایم و هم آنها بهتر و بیشتر مارا خواهند شناخت و جریان شعری معاصر را همچون اشعار مولوی با استقبال جهانیان روبرو خواهد کرد.
دبیر دومین جشنواره بین المللی شعر فجر بزرگترین توفیق شعر پس از انفلاب را روی آوردن به مفاهیم اصیل انسانی و اسلامی دانست و افزود: اگر در اشعار گوشه و کنار ایران دقیق شویم خواهیم دید که از آن نابسامانی ها و هجویاتی که در شعر پیش از انقلاب موجود بود دیگر خبری نیست.
عباس ساعی دبیر استانی شعر فجر از نبود چالش در شعر خبر داد و تصریح کرد: هرچند شعر نسبت به سایر زمینه های هنری همچون سینما کم مخاطب تر است اما این ناشی از لوازم بصری آنهاست و گذشته از این خصلت شعر نیز همین است.
رئیس شورای شعر مشهد ضمن تاکید بر این که این امر نه تنها در کشور ما بلکه در سایر ملل هم دیده می شود، عنوان کرد: شعر هنری خاص شده است که مخاطبان خاص خود را داشته و خواهد داشت یعنی برخی افراد با خصوصیاتی مشخص رو به شعر می آورند.
نظر شما