۱۳ بهمن ۱۳۸۶، ۹:۰۵

به بهانه روز جهانی تالابها-5/

نجات تالابها از تهدید نیازمند عزم جدی مسئولین

نجات تالابها از تهدید نیازمند عزم جدی مسئولین

یک کارشناس محیط طبیعی گفت: با تهدیدهای جدی ای که متوجه برخی تالاب های ایران است نقش دولتها بسیار برجسته تر از مردم محلی است و آنها باید با ارایه اعتبارات لازم خطرات پیش روی تالاب ها را کاهش دهند.

مهندس علی مزروقی در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح علل تخریب برخی تالاب های کشور گفت: یکی از مسایلی که عموماً توجهی به آن نمی شود ارزش تالاب هاست و هنوز خیلی از مردم نمی دانند که چرا تالاب ها باید حفاظت شوند.

وی افزود: تالاب های ایران زیستگاههای پرندگان مهاجر هستند و آنها در فصول سرد بعد از مهاجرت از مناطق شمال به سمت جنوب ، تالاب های ایران را به عنوان ایستگاههای مهاجر انتخاب می کنند، لذا ارزش زیستگاهی تالاب ها بسیار مهم است.

مزروقی اضافه کرد: ایران سابقه طولانی در بخش حفاظت از تالاب ها دارد و اولین کنفوانسیون جهانی تالاب ها نیز در ایران به تصویب رسید که نشان از توجه ایرانیان به مسئله تالاب دارد.

این کارشناس محیط طبیعی با اشاره به تهدیدها و آسیب هایی که در چند ساله اخیر تالاب ها را با خطر مواجه کرده است گفت: یکی از عوامل تخریب تالاب ها زه کشی و خشک کردن آنها در جهت استفاده از زمین برای کشاورزی بود که خوشبختانه در سالهای اخیر این اقدامات متوقف شده است و از نمونه های این تالاب می توان به تالاب کمجان اشاره نمود.

وی طرح های آبی در بالا دست حوزه ها را نیز از دیگر عوامل تهدید تالاب ها عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه تالاب ها در انتهای رودخانه ها قرار گرفته اند لذا سد سازی در بالادست رودخانه ها موجب شد تا آب به تالاب ها نرسد و بعد از مدتی خشک شود.

مزروقی اضافه کرد: با توجه به اینکه در گذشته پروژه های توسعه ای، ارزیابی زیست محیطی نداشتند لذا سدها بدون توجه به حق آب زیست محیطی که براساس آن میزان آب مورد نیاز تالاب ها باید مدنظر واقع می شد فعالیت می کردند و باعث خشک شدن تالاب ها می گشتند.

وی خاطر نشان کرد: آنچه در بحث سد سازی باید مدنظر قرار داد این است که وظیفه  سد مهار سیلاب و نگهداری مازاد آبی است که امکان هدر رفتن آن وجود دارد و سدها نباید به جریان طبیعی آب لطمه بزنند.

این کارشناس محیط طبیعی یکی دیگر از تهدیدهای تالابهای کشور را فعالیتهای نادرست در نزدیکی تالاب ها عنوان کرد و گفت: براساس دیدگاه توسعه پایدار هر فعالیت توسعه ای باید با محیط منطقه همخوانی داشته باشد که متاسفانه در برخی از پروژه ها به این مسئله توجهی نمی شود بطور مثال بر اساس یک مصوبه فعالیت صنایع پتروشیمی در سه استان شمالی ممنوع بود اما چندی پیش پروژه ساخت یک پتروشیمی در آن مناطق آغاز شد.

وی خاطر نشان کرد: اساسی ترین مشکل تالاب ها ورود فاضلاب های صنعتی و شهری از طریق رودخانه ها به آنهاست که در برخی مناطق این آلودگی ها به حدی افزایش می یابد که اکسیژن تالاب به صفر می رسد و خطر مرگ آبزیان در آن تالاب ها حتمی می گردد.

مزورقی در ادامه با اشاره به راهکارهایی که در جهت کاهش این تهدیدات می تواند موثر باشد گفت: امروزه در جهان جوامع محلی را در حفاظت از محیط زیست دخالت می دهند و در حقیقت نوعی مشارکت عمومی را برای محافظت از تالاب ها مد نظر قرار می دهند.

وی افزود: مشارکت مردمی زمانی به نتیجه می رسد که تهدیدی متوجه تالاب ها نباشد اما متاسفانه در حال حاضر ما یک گام عقب هستیم یعنی ابتدا باید تهدیدات را رفع کنیم سپس حفاظت از آنها را به مردمی بومی بسپاریم.

مزروقی تصریح کرد: با تهدیدهای جدی ای که متوجه برخی تالاب های ایران است نقش دولتها بسیار برجسته تر از مردم محلی است و آنها باید با ارایه اعتبارات لازم خطرات پیش روی تالاب ها را کاهش دهند.

وی خاطر نشان کرد: متاسفانه سازمان های ذیربط در این مسئله تا حدودی نگاه بخشی به تالاب دارند و نیاز به هماهنگی آنها مسئله مهمی است که مطمئنا در رفع تهدیدات تالاب ها بسیار حائز اهمیت است. 

کد خبر 631168

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha