به گزارش خبرنگار مهر، تعاونی های اعتبار از زمان شکل گیری که با ارائه تسهیلات به اعضاء خود شروع به فعالیت کردند، تاکنون به هزار و 970 تعاونی بالغ شده اند که در حال حاضر هزار و 450 مورد از این تعاونی ها فعال هستند.
در چند روز اخیر، تفاهم نامه ای بین وزارت تعاون و بانک مرکزی به امضاء رسید که بر اساس آن قرار است، علاوه بر اعمال نظارت بر عملکرد تعاونی های اعتباری از سوی بانک مرکزی، مجوزهای فعالیت اینگونه موسسات نیز به تایید وزارت تعاون و بانک مرکزی برسند و یا به عبارتی دارای دو تاییدیه شوند و علاوه بر این نیز بانک مرکزی از این پس اجازه تشکیل تعاونی های اعتباری جدید را پس از مدتها بر اساس ضوابط پولی و مالی کشور صادر کند.
تجمیع سرمایه تعاونی های اعتبار
محمد عباسی وزیر تعاون در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اعلام حمایت از تشکیل تعاونی های اعتباری و ماندگاری آنها، گفت: در حال حاضر وزارت تعاون معتقد است که با تجمیع سرمایه های تعاونی های اعتبار بتواند به تشکیل بانک تعاون غیر دولتی نیز فکر کرد.
وزیر تعاون اظهار داشت: برخی از این تعاونی ها در گذشته نه چندان دور به فکر تشکیل بانک تعاون غیر دولتی افتاده بودند که در آن مقطع به دلیل کمبود سرمایه اولیه ای که در تشکیل یک بانک مورد نیاز است، از این کار باز ماندند.
عباسی تصریح کرد: تاکنون و بر اساس قانون تعاون، مجوز فعالیتی تعاونی های اعتبار از سوی وزارت تعاون تایید می شد، ولی هر تعاونی جدیدی که تشکیل می شود باید تابع وزارتخانه حوزه تخصصی خود باشد مانند تعاونی های صنعتی که باید تابع قوائد وزارت صنایع باشند و یا تعاونی های در حوزه کشاورزی که پس از اخذ مجوز فعالیتی باید در حوزه تخصصی، تابع وزارت جهاد کشاورزی باشند.
وی در ادامه بار دیگر تجمیع تعاونی های اعتبار را پیشنهاد کرد و آن را راهی دانست که از آن طریق بتوان مقدمات تشکیل بانک غیر دولتی تعاون را نیز فراهم نمود و هم اینکه از این راه بتوان در تجمیع سرمایه های تعاونی های اعتباری و اعمال نظارت بیشتر نیز اقدام کرد.
تاسیس تعاونی اعتبار منوط به داشتن طرح توجیهی است
حسین رحمانی نیا معاون نظارت و بهره برداری وزارت تعاون نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد لزوم اخذ مجوز تعاونی های اعتبار از وزارت تعاون و بانک مرکزی، گفت: در قانون تاسیس هر گونه تعاونی اعتبار منوط به داشتن طرح توجیهی و کسب مجوز از وزارت تعاون و در حوزه تخصصی نیز تحت نظارت بانک مرکزی پیش بینی شده است.
معاون نظارت و بهره برداری وزارت تعاون، اظهار داشت: از این پس تشکیل و فعالیت تعاونی های اعتباری که بر مبنای قانون بازار غیر متشکل پولی و با نظارت بانک مرکزی انجام می پذیرد، با اعمال مقررات و نظارت بر حسن انجام کار از سوی وزارت تعاون همراه خواهد بود.
وی در مورد توسعه عملکرد تعاونی های اعتباری از زمان آغاز تاکنون، تصریح کرد: در گذشته این تعاونی ها فقط به اعضاء خود خدمات می دادند که هم اکنون علاوه بر تعاونی های اعتباری در حوزه کارگری و کارمندی، تعاونی های اعتباری آزاد نیز تشکیل شده است.
بانک مرکزی به دنبال کنترل نقدینگی است
منوچهر یزدانی معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در زمینه فعالیت تعاونی های اعتبار در کشور و سیر حرکتی نظارت از سوی بانک مرکزی، گفت: به واقع تفاهمنامه ای که اخیرا به امضاء بانک مرکزی و وزارت تعاون رسیده، نوعی شروع ساماندهی بر کنترل نقدینگی کشور از سوی متولی سیاستهای پولی و بانکی کشور است.
معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون اظهار داشت: کار ساماندهی علاوه بر اعمال نظارت بر عملکرد تعاونی های اعتبار شامل موارد دیگری همچون مطرح شدن صدور بی رویه چک پول در کشور و دامن زدن به نقدینگی نیز می شود.
یزدانی تصریح کرد: به لحاظ عملکردی، تعاونی های اعتبار در دو دسته قابل بحث هستند که یک مورد از آنها تعاونی های کارگری و کارمندی است که دارای مجوز هستند و وجاهت قانونی دارند، ولی به دلیل غفلت بانک مرکزی در گذشته نظارتی بر کار آنها اعمال نمی شد.
وی در ادامه به وظیفه وزارت تعاون در دادن مجوز به هر گونه تعاونی اشاره کرد و بیان داشت: اینکه یک مجموعه ای به نام تعاونی و در چارچوب نام تعاونی باشد وظیفه ما است ولی نظارت بر نحوه فعالیت تعاونی ها در حوزه های مختلف مربوط به ما نیست.
معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، افزود: در خصوص تعاونی های اعتباری نیز وضع به همین منوال است، اینکه تعاونی حقیقی باشد، از وظایف ما است ولی نظارت بر نحوه فعالیت، برگزاری مجامع و رعایت حقوق سهامداری از وظایف بانک مرکزی است.
یزدانی ابراز داشت: در گذشته بانک مرکزی نظارت درستی بر عملکرد تعاونی های اعتباری نداشت و یا به عبارتی آنها را به حال خود گذاشته بود ولی سیستم جدید بانک مرکزی با هدف ساماندهی فعالیتهای اعتباری و مالی در کشور سعی در تطبیق عملکردها با وظایف دارد.
وی از الزام تعاونی های اعتباری به ارائه گزارش نظارتی به بانک مرکزی خبر داد و گفت: از این پس با این تفاهم نامه، علاوه بر شروع اجازه مجدد تاسیس و راه اندازی تعاونی های جدید با نظارت بانک مرکزی، به قانونمند شدن آنها نیز کمک می شود.
معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون بیان داشت: از لحاظ ثبت در کشور هزار و 970 تعاونی اعتباری داریم که هم اکنون هزار و 450 مورد آن در حال فعالیت است که از این میزان نیز 100 تعاونی اعتباری آزاد داریم که این تعاونی ها فاقد مجوز از بانک مرکزی می باشند و 350 مورد نیز مربوط به تعاونی های کارگری و کارمندی می باشد که آنها بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار فعالیت می کنند ولی این دسته از تعاونی های اعتباری نیز تا کنون گزارش نظارتی ارائه نکرده اند.
یزدانی همچنین از 90 مورد تعاونی اعتباری که در گذشته قرار بود با تجمیع سرمایه ها به تشکیل بانک تعاون غیر دولتی اقدام کنند یاد کرد و افزود: با اجرای طرح ساماندهی می توان بر فعالیت این موسسات نظارت بیشتری نمود و از سویی هم از طریق کنار هم آمدن موسسات مالی کوچک به تشکیل یک بانک قوی غیر دولتی مبادرت ورزید و نهایتا اینکه نظارت بانک مرکزی را نیز به همراه داشت.
نظر شما