به گزارش خبرنگار مهر، محمد کاظم در جمع خبرنگاران گفت: وصول مطالبات یا پدیده معوقات از مهمترین مواردی است که در حال حاضر بانکها، بیمه ها و شرکتهای لیزینگ با آن دست به گریبان هستند و تحت تاثیر آن قرار می گیرند.
مدیرعامل لیزینگ ایران خودرو اظهار داشت: کارکرد معوقات هرگز به نفع تسهیلات گیرندگان و تسهیلات دهندگان نیست و تصور سودآور بودن آن اشتباه است.
وی تصریح کرد: ما با مطالعات علمی و انجام آسیب شناسی پدیده معوقات از نظر شرکت لیزینگ ایران خودرو و مشتریان به نتایجی همچون انجام یکسری اصلاحات در سیستم خود و کمک به مشتری درباز پرداخت به موقع تسهیلات رسیدیم.
کاظم از پرداخت 820 میلیارد تومان تسهیلات از سوی لیزینگ ایران خودرو از سال 82 تاکنون خبر داد و تصریح کرد: در همین ارتباط تعداد افرادی که تسهیلات را دریافت نمودند 94 هزار و 354 نفر بودند که از این میزان نیز 7 هزار و 654 نفر موفق به تسویه حساب شده اند.
مدیر عامل لیزینگ ایران خودرو همچنین به 80 هزار پرونده جاری در بخش تسهیلات اشاره کرد و افزود: در بانکها از عوامل مهم ایجاد معوقات پرداخت تسهیلات تکلیفی است و در بیمه ها نیز از بین رفتن کالا یا جنس بیمه شده در اثر حوادث است، ولی در شرکتهای لیزینگ می توان مهمترین مورد را به ضعیف بودن اعتبار سنجی و فرآیند اعتبار عملیات نسبت داد.
وی همچنین کمبود بنزین، نداشتن بیمه و تصادفات را از دیگرعوامل ایجاد معوقات اعلام نمود و بیان داشت: تا پایان سال 85 لیزینگ ایران خودرو 50 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت نموده و این در حالی است که وصول معوقات در 10 ماهه اول امسال 30 میلیارد تومان بوده است.
به گفته کاظم برای کاهش معوقات 87 فرآیند شناسایی شده که به مناسبت دهه فجر 48 مورد آن را عملیاتی نمودیم که بیشتر در خصوص فرصتهای ارتباط با مشتری است، ولی در همین مورد نیز دو راهکار اجرایی مانند طرحهای تشویقی و بازدارنده را نیز فعال کردیم.
مدیرعامل لیزینگ ایران خودرو بخشیدن جرایم دیر کرد را از سیاستهای تشویقی و مراجعه به ضامن را از سیاستهای بازدارنده اعلام کرد و اظهار داشت: عواملی مانند کاهش نرخ بهره، آئین نامه فعالیتهای لیزینگ و معوقات باعث کاهش فعالیتهای لیزینگ در کشور شده که در این ارتباط علاوه بر موثر بودن فروش نقدی و کاهش تمایل به کارهای اعتباری، باید آئین نامه فعالیتهای لیزینگ نیز مورد بازنگری قرار گیرد.
نظر شما