تاجگذاري شاه اسماعيل اول :
در چنين روزي در سال 1502 ميلادي شاه اسماعيل اول درتبريز تاجگذاري كرد . وي به منظور وحدت عقيده در كشور مذهب شيعه را به عنوان دين رسمي اعلام كرد. شاه اسماعيل فرزند شيخ حيدر و نواده دختري اوزون حسن است . او از كودكي جنگجويي دلاور بود . وي به منظور نظم و تقويت سپاه قزلباش در ايران هفت ايل معروف استاجلو ، شاملو ، تك لو ، بهار لو ، ذوالقدر ، قجر و افشار را ترتيب داد . اسماعيل پس از دفع شورش هاي داخلي به بغداد لشكر كشيد و مراد ميرزا آق قويونلو را شكست داد . او توانست سلسله هاي آق قويونلو و قرار قويونلو را در بغداد از بين ببرد . شاه اسماعيل در جنگ با عثماني ها به دليل نداشتن سلاح گرم شكست خورد . وي در سال 960 ه ق در گذشت .
سالروز عزل امير كبير :
در چنين روزي در سال 1286 ه ق امير كبير از قدرت عزل شد . ميرزا تقي خان ، پسر كربلايي محمد قربان فراهاني ملقب به اتابك اعظم ، امير نظام وامير كبير از بزرگترين رجال سياسي دو قرن اخير ايران و از بزرگترين وزراي ايران در دوره اسلامي ، در سال 1323 ه ق در خانواده اي از طبقات پايين جامعه به دنيا آمد . پدرش از اهالي روستاي هزاوه شهرستان اراك بود و به دليل شغل آشپزي دربار با مقامات حشر و نشر داشت . ميرزا تقي خان تحصيلات مقدماتي را زير نظر پدر بزرگوار خويش آموخت. وي پس از آن و به دليل ابراز شايستگي ها ، اندك اندك به مشاغل دولتي در آمد . ميرزا تقي خان سالهاي 1243 ه ق داخل خدمت دبيري و پس از آن وارد خدمت وصول ماليات و حقوق ديواني شد و سپس در سلك منشيان رسمي قائم مقام در آمد . مسووليت بعدي ميرزا تقي خان وزير نظامي است كه در معاونت محمد خان زنگنه كه امير نظام بوده است ، قرار مي گيرد . امير كبير در اثر حسن سلوك و آشنايي كامل به آداب معاشرت با ماموران خارجي توجه عباس ميرزاي وليعهد را جلب كرد . وي در ماجراي قتل گريبايدوف به مقام وزارت نظام آذرباييجان رسيد و ملقب به وزير نظام شد . ميرزا تقي خان مدتي نيز به نمايندگي ايران با دويست تن از افسران برجسته به ارزروم رفت و مدت چهار سال در اين شهر با نماينده دولت عثماني در حضور نمايندگان دو دولت روس و انگليس در مذاكره بود تا اين كه توانست در روز شانزدهم جمادي الثاني سال 1262 ه ق موضوع اختلافات ايران و عثماني را در عهد نامه ارزنه الروم پايان دهد . ميرزا پس از مراجعت به پيشكاري وليعهد منصوب شد و پس از آنكه محمد شاه در ششم 1264 در تهران وفات يافت ، ناصر الدين شاه او را از تبريز به سوي تهران حركت داد . ناصر الدين شاه در باسمنج تبريز او را به مقام امير نظامي ملقب ساخت . ناصرالدين شاه در هجدهم ذي قعده سال 1264 ه ق به تهران رسيد و در شب 22 ذي قعده مقام صدارت عظمايي را به ميرزا تقي خان عطا كرد . در اين دوران كشور در اوج فلاكت بود و سران مملكتي مشغول حيف و ميل اموال بيت المال بودند . در اثر بي كفايتي حاج ميرزا آقاسي خزانه مملكتي با ضعف شديد روبرو شده بود. امير كبير در اين وهله با دريافت وضع ناهمگون كشور شروع به تصفيه دستگاه دولتي و عزل و نصب ماموران لشكري و كشوري كرد و سعي كرد براي مشاغل مختلف افراد شايسته رابر سر كار آورد . وي با لغو برخي از ماليات هاي اضافي ، در يافت ماليات ها را داراي نظام منسجم و مشخصي كرد . او همچنين حقوق گزاف در باريان را كاست و از بذل و بخشش هاي بي در يغ در حوزه بودجه مملكتي جلوگيري نمود . امير كبير همچنين سعي كرد با اصلاح قشون نظامي كشور در اين حوزه نيز اصلاحاتي انجام دهد . اوسپس به مساله امنيت در راهها توجه كرد و در اين حوزه مقرراتي چند وضع نمود . تاسيس دارالفنون در تهران ، انتشار روزنامه وقايع اتفاقيه ، راه اندازي چند ين كارخانه ، معافيت كشاورزان از پرداخت ماليات و تشويق صنايع و توليدات كشاورزي داخلي از جمله اقدامات داخلي او بودند . امير كبير همچنين در حوزه سياست خارجي نيز دست به اصلاحات فراواني زد كه از ميان آنها مي توان به انتصاب افراد شايسته به عنوان سفير نام برد . بر اثر همين اصلاحات بود كه برخي از سفارتخانه ها و همچنين درباريان وجود او را تاب نياوردند و خواستار عزل وي و نهايتا قتل او شدند . با اصلاحات او موقعيت مالي و نفوذ اجتماعي آنان به خطر افتاده بود و به همين دليل ناصرالدين شاه به اغواي در باريان امير كبير را در چنين روزي از صدارت عزل و فقط عنوان فرمانده كل قشون براي او باقي ماند .
ناصر الدين شاه در حكم عزل وي چنين آورده است :
چون صدارت اعظمي و وزارت كبري زحمت زياد دارد و تحمل اين مشقت بر شما دشوار است، شما را از آن معاف كرديم. بايد با كمال اطمينان مشغول امارت نظام باشيد.»
«نوزدهم محرم الحرام سنه 1268»
«ناصرالدين شاه قاجار »
چند روز بعد هم او را به حكومت كاشان منصوب كرد . در بيست و پنج محرم سال 1268 ه ق امير كبير تبعيد شد .
«بر حسب امر اقدس همايون اعليحضرت شاهنشاهي خلدالله ملكه و سلطانه ... ميرزا تقي خان را به واسطه غرورهاي شخصاني و حركات ناهنجار و آثار و اسباب بدهوايي و بدخيالي كه سابقا و لاحقا از او ديده شد، از جميع مناصب اعم از پيشكاري دربار همايون و امارت نظام و تمامي مشاغل و خدمات محوله كه به او محول بود خلع و عزل فرمودند. و حالا نه منصبي به او محول است و نه در امورات ديواني مدخليتي دارد، بلكه يكي از آحاد رعيت ايران است.»
«26 محرم الحرام سنه 1268»
«ميرزا محمدعلي خان وزير امور خارجه»
پس از آن بود كه با توطئه همگان از جمله مهد عليا مادر شاه امير كبير را در هجدهم دي 1230 ه ش در حمام فين كاشان رگ زدند وامير خوشنام ايران براثر شدت خونريزي به شهادت رسيد . پس از قتل امير كبير، ميرزا آقا خان نوري صدراعظم شد و در نامه اي براي شاه نوشت: «بحمدالله كه ميرزا تقي خان غير مرحوم، به درك واصل شد. خدا جان اين چاكر و جميع اولاد آدم و عالم را فداي يك جمله دستخط مبارك سركار اقدس شهرياري بنمايد. اين بنده ميرزا تقي خان نيست كه خود، زور داشته باشد و هوايي؛ زور و تسلط چاكر، اعتبار شاه است!»
در گذشت حجه الاسلام آقا سيد محمد حسيني كلهري (صدرالاسلام) :
در چنين روزي در سال 1339 ه ق حجه الاسلام آقا سيد محمد حسيني كلهري در گذشت . وي علاوه بر مراتب فضل در فن نگارش و انشاء خط خوش ممتاز بوده و از خوش نويسان مشهور كاشان است كه در شيوه نستعليق و شكسته نستعليق استاد مسلم بوده است.اين عالم هنرمند در نوزدهم محرم سال 1339 ه.ق در كاشان بدرود زندگي گفته و مزارش در بقعه سلطان امير احمد است.
گزارش رييس جمهور به ملت :
در چنين روزي در سال 1379 ه ش آقاي خاتمي رييس جمهور در گزارشي به نام گزارش به ملت به بيان عملكرد ها و مشكلات فراروي دولت خود در مجلس شوراي اسلامي پرداخت . در اين گزارش رييس جمهور مستقيما خطاب به مردم درباره وضعيت دولت خود سخن گفت .
مرگ استالين و نفت ايران :
در چنين روزي در سال 1953 ميلاد ي ، در جلسه شوراي امنيت ملي آمريكا مسئله ايران و تأثير مرگ استالين بر روي نفت ايران مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
دستگيري دانشجويان در آمريكا :
در چنين روزي در سال 1358هجري شمسي دولت آمريكا به تلافي اقدامات مردم ايران در به ثمر رساندن انقلاب اسلامي بيش از 47 تن از دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در اين كشور را از دانشگاه اخراج كرد . اين امر در رويه كشور بسيار به ندرت اتفاق مي افتد .
عمليات استشهادي :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي نيروهاي جهاد مقدس ساختمان آژانس يهود در قدس را منفجر و 11 يهودي را كشته و 86 تن ديگر را زخمي مي سازند . مجاهدان فلسطيني به دستور شهيد عبدالقادر الحسيني ساختمان آژانس يهود در شهر قدس را منهدم و علاوه بر به درك واصل كردن 36 صهيونيست شمار قابل توجهي را نيز زخمي كردند . مجاهد رزمنده فوزي القطب مواد منفجره لازم براي اين عمليات را كه 250 كيلوگرم وزن داشت تهيه نمود و رزمنده مبارز انطوان داود از اهالي بيت لحم مجري اين عمليات قهرمانانه بود . وي راننده سركنسول امريكا در قدس بود .همچنين در چنين روزي در سال 1978 ميلادي يك تيم عملياتي 12 نفره از چريكهاي فلسطيني به فرماندهي دلال المغربي با انجام عملياتي در سواحل فلسطين واقع در نزديكي حيفا ، 37 صهيونيست را كشته و 82 تن ديگر را مجروح ساختند .
( منقول از پايگاه اطلاع رساني فلسطين )
در گذشت فلمينگ :
در چنين روزي در سال 1955ميلادي ، الكساندرفلمينگ كاشف پني سيلين ديده از جهان فروبست . وي مدتي استاد دررشته ميكروب شناسي در دانشگاه بود . فلمينگ درسال1945ميلادي جايزه نوبل را دررشتههاي پزشكي و فيزيولوژي دريافت كرد. او با كشف خود خدمت شايان توجهي به بشريت كرده است .
تولد دي جي انرايت :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي دي جي ان رايت شاعر و نويسنده انگليسي به دنيا آمد .« مردان و برادران » عنوان مهمترين اثر اوست .
ازدواج روئو و ژوليت :
بر اساس نوشته هاي شكسپير رومئو و ژوليت دو عاشقي كه شرح آن پيوسته در افواه غربيان است در چنين روزي در سال 1302 ميلادي با يكديگر ازدواج كردند . البته آنان در نهايت به دلايلي به وصال يكديگر نرسيدند .
اتنا فوران كرد :
در چنين روزي در سال 1669 ميلادي آتشفشان اتنا در ايتاليا كه هم اكنون نيز يك آتشفشان فعال در اين كشور است فوران كرد و بر اثر آن بيش از پانزده هزار نفر جان باختند .
جنگ كردلا :
در چنين روزي در سال 1795 ميلادي نبرد كردلا در هند در گرفت . در اين جنگ سپاه ماهاراتن از هندوستان ، شمار بسياري از مغولها را به قتل رساند .
اشغال بغداد :
در چنين روزي در سال 1917 ميلاي نيروهاي بر يتانيا بغداد را به اشغال خود در آوردند .
مسكو پايتخت شد :
در چنين روزي در سال 1918 ميلادي مسكو به عنوان پايتخت روسيه معرفي شد .
رهبري شين فين :
در چنين روزي در سال 1926 ميلادي ايمون دو ولارا رهبري شين فن را خاتمه داد و از رهبري اين گروه فاصله گرفت .
ورود به اطريش :
در چنين روزي در سل 1938 ميلادي نيروهاي آلماني وارد اطريش شدند .
نازي ها در هلند :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي گروه نظامي نازي در هلند شكل گرفت .
استقرار ژاپني ا در سوماترا :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي گروههاي نظامي ژاپني در شمال سوماترا مستقر شدند .
قطع روابط با بر يتانيا :
در چنين روزي در سال 1963 ميلادي سومالي روابط سياسي خود را با بريتانياي كبير قطع كرد .
سوكارنو پذيرفت :
در چنين روزي رد سال 1965 ميلايد احمد سوكارنو رييس جمهور اندونزي خواسته هاي سرلشكر سوهارتو ، كودتاچي اندونزي ، را مورد پذيرش قرار داد .
شناسايي كردهاي عراق :
در چنين روزي در سال 1970 ميلادي حزب بعث عراق جمعيت كرد اين كشور را به رسميت شناخت .
كودتا در پرتغال :
در چنين روزي در سال 1975 ميلادي كودتاي نظامي در پرتغال تحت فرماندهي ژنرال اسپنولا شكست خورد .
عمليات شهادت طلبانه در فلسطين :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي بر اثر يك عمليات شادت طلبانه در فلسطين 34 اسراييلي در جاده حيفا بيت المقدس به هلاكت رسيدند . در همين روز در عمليات ديگري در سال 1978 ميلادي چهل و پنج نفر از صهيونيست ها به هلاكت رسيدند .
پيمان صلح :
در چنين روزي در سال 1982 ميلادي مناخيم بگين نخست وزير رژيم صهيونيستي و انور سادات رييس جمهور مصر در واشنگتن دي سي پيمان صلح امضا كردند .
آغاز به كار گورباچف :
در چنين روزي در سال 1985 ميلاي ميخاييل اس گورباچف جانشنين كنستانتين چرنكو به عنوان رهبر شوروي سابق شد .
گذشت يك ميليون روز :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي يك ميليون روز از تاسيس روم باستان گذشت . روم باستان در بيست و يكم مارس 753 سال قبل از ميلاد تاسيس شده بود .
انحلا ل مجلس قزاقستان :
در چنين روزي در سال 1995 ميلادي رييس جمهور آذر بايجان نظر بايف پارلمان قزاقستان را منحل اعلام كرد .
نظر شما