به گزارش خبرنگار اعزامي مهر به وين، بر اساس آن بخش از اطلاعاتي كه از اين مذاكرات به بيرون درز كرده ، توقف غني سازي دائم و يا تعليق زمانمند و چند ساله آن از جانب ايران به عنوان استراتژي نهايي اروپا و آمريكاست،اماآنها در مباحثات اخير خود تمركز خاصي بر آن ندارندو گفتگوها بيش از توافق بر سر يك راهبرد مشترك بر سرالفاظ و لحن موضع گيري رسمي آنها در شوراي حكام صورت مي پذيرد.
در عين حال جو حاكم براين اجلاس همچون نشست ماه نوامبر بسيار سياسي و فشرده است؛ اما آنچه كه مسلم است دراين دوره از رايزني ها نه بحث ارجاع پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت مطرح است و نه طرفهاي مذاكره به اعمال روشهاي تنبيهي عليه جمهوري اسلامي تمركز دارند.
ازطرفي مهمترين بخش از رايزني هاي هيات هاي سياسي و ديپلماتيك كه كار را از دست كارشناسان فني خارج كرده است، لحن قطعنامه آژانس و گنجاندن بندها و عبارات خاصي است كه در قالبي غيرازالفاظ فني و حقوقي به صورت مبهم و دو پهلو در متن بيانيه معمولا تكرار شده است.
مهمترين موضوعي كه بر خلاف اجلاس هاي قبلي موقعيت ايران را در اين شورا ثبات بخشيده و زمينه كار را براي اعضاي هيات ارشد ايراني فراهم كرده است، سابقه خوب همكاري جمهوري اسلامي ايران با آژانس در ماههاي اخير است. اگر چه درتمام اين سالها ايران همكاري و رابطه بسيار خوبي با آژانس داشته اما اين سياست و اصل كاري در اين مدت اخير سير صعودي بسيار قابل توجهي به خود گرفته و حتي در موارد بسياري همكاريهاي ايران در مسير اثبات صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي خود به مراتب فراتراز معاهدات قانوني و توافقات قبلي بوده است.
تاكيد كشورهاي غير متعهد به اين موضوع و نيز اذعان اروپايي ها براين اصل كه همان طوري كه بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي در گزارش اخير خود تاكيد كردند، نقاط مورد بحث ميان ايران و آژانس يا حل شده و يا رو به حل شدن است به وضوح در روند گفتگو ها تاثيرگذار است .
آمريكاييها در مذاكرات خود با اروپاييها بردو مسئله كشف پولوتونيوم و نيز يافتن سانتريفيوژ P2 در كشور ما مانور مي دهند ولي ديپلماتهاي اروپايي بالاحض هيات آلمان تاكيد دارند كه بهانه قرار دادن مسئله پولونيوم حقوقي و فني نيست و بزرگنمايي مسئله
سانتريفيوژ P2 هم يافته جديدي به حساب نمي آيد.
گزارش خبرنگار اعزامي" مهر" به وين مي افزايد : برخي هياتهاي غربي در مذاكرات خود مدعي كامل نبودن گزارش ماه اكتبر ايران درباره فعاليتهاي هسته اي خود هستند؛ شخص محمد البرادعي نيز تاكنون چنين تاكيدي نداشته است با اين حال در ساعات و روزهاي آينده دو مسئله بيش از هر چيز در وين مورد بحث خواهد بود يكي اينكه آژانس درباره ايران بيانيه رسمي صادر خواهد كرد يا اينكه در اين باره صرفا به گزارش رييس بسنده خواهد شد و نيز ديگري لحن اين گزارش يا قطعنامه است.
گزارش خبرنگار اعزامي مهر از نشست شوراي حكام (5)
آمريكا پيش نويسي براي قطعنامه ندارد ، اروپا بازيگر اصلي وين است
اروپا و آمريكا هنوز به هيچ توافقي براي تصميم گيري درباره پرونده هسته اي ايران در شوراي حكام دست نيافته اند .
کد خبر 63928
نظر شما