به گزارش خبرنگار مهر، جعفرخلقانی امروز در همایش بین المللی شیرین سازی آب دریا در تهران گفت: امروزه تامین آب مورد نیاز برای بخش کشاورزی یکی ازمهمترین چالشهای این بخش محسوب می شود ضمن اینکه تامین آب سالم ازاساسی ترین موضوعات زندگی بشر است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بیش از سه چهارم سطح دنیا را آب فرا گرفته است، افزود: 97 درصد آبهای دنیا دراقیانوسها و دریاها قرار گرفته و سه درصد آبهای دنیا درخشکی ها و به صورت آبهای سطحی، زیرزمینی، دریاچه ها و یخچالها است که آب مصرفی شامل کشاورزی ، شرب و صنعت از این سه درصد تامین می شود.
وی بیان کرد: از آب مصرفی حدود 70 درصد مصرف آب در دنیا جهت آبیاری، 20 درصد مصرف صنعتی و 10 درصد مصرف بهداشتی و آشامیدنی به کارگرفته می شود.
خلقانی با اشاره به تاریخچه تولید آب شیرین، تصریح کرد: تولید آب شیرین به حدود دو هزار سال قبل بر می گردد و نخستین و قدیمی ترین دستگاه تصفیه آب جهان دستگاه پالایش آب در "چغازنبیل" است ضمن اینکه اولین پتنت در رابطه با شیرین سازی درسال 1852 ثبت شد و درسال 1928 اولین واحد شیرین سازی آب در جزایر آنتیل و در سال 1938 درعربستان صعودی نصب شده است.
وی با اشاره به مشکلات زیست محیطی ناشی از شیرین سازی آب، اظهارداشت: مبنای تامین انرژی بیش از90 درصد واحدهای شیرین سازی از سوختهای فسیلی تامین می شود که این امرموجب افزایش گازهای گلخانه ای خواهد شد.
ریئس سازمان ترویج، آموزش و تحقیقات کشاورزی افزود: نمکها و سایر ناخالصی های جدا شده از فرآیندهای شیرین سازی آب و باقی ماندن آنها در طبیعت یکی از مسایل مهم در واحدهای شیرین سازی است که باعث آلودگیهای محیط زیست می شود.
وی بر ضرورت حذف اثرات افزودنی های شیمیایی در شیرین سازی آب تاکید کرد و افزود: افزودنی های شیمیایی در مراحل مختلف فرآیند برای حذف آلودگی، گرفتگی و خوردگی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: آب ورودی به واحدهای شیرین سازی معمولا محل زندگی آبزیان است که مشکلات زیادی را می تواند برای این موجودات ایجاد کند، بنابراین پیش بینی جلوگیری از ورود ماهیها، تخم ماهیها و سایر موجودات ریز ضروری است.
وی با اشاره به روند نزولی قیمت تمام شده آب جهت مصارف کشاورزی، اظهارداشت: به کارگیری روشهای شیرین سازی آب برای بخش کشاورزی زمانی قابل توجیه است که با استفاده از فناوریهای نوین و کاهش هزینه های انرژی قیمت تمام شده آن به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
خلقانی عنوان کرد: توجه ویژه به روشهای بیولوژیک و بومی از جمله راهکارهای مناسب شیرین سازی آب است.
معاون وزیرجهاد کشاورزی اظهارداشت : توجه به روندهای استفاده از انرژی های سازگار با محیط زیست و به طور خاص توجه به انرژی ناشی از زائدات کشاورزی که علاوه برتجدید پذیر بودن، قیمت تمام شده روشهای شیرین سازی را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش می دهد، امری ضروری است.
درادامه فرید اجلالی معاون صنایع و امور زیر بنایی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سهم ایران از آب شیرین کنهای جهان 36/0 درصد است، گفت: حدود 48 درصد آب شیرین کنها در سواحل جنوبی کشوراست در حالیکه تا کنون نتوانسته ایم از این سامانه ها به خوبی استفاده کنیم.
وی بیان کرد: افزایش قیمت محصولات کشاورزی و بهره برداری از گلخانه ها سبب رواج استفاده ازسامانه های آب شیرین کن درکشورشده است.
معاون صنایع و امورزیربنایی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه دستگاه های آب شیرین کن را نباید به سیستم یارانه ای وابسته کرد، افزود: آب کشاورزی ارزانترین آب است و استفاده از قیمتهای فعلی برای کشاورزان مقرون به صرفه است لذا اگراین سامانه ها به سیستم یارانه ها وصل شوند زمینه توسعه آن به طور حتم محدود خواهد شد.
نظر شما