به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه،" جوزف بایدن" یکی از سه سناتور آمریکایی که پس از نظارت بر انتخابات پارلمانی در پاکستان در این سفر یک روزه به هند حضور دارد؛ گفت: زمان درباره قرارداد هسته ای یک مسئله اساسی است
وی ادامه داد: اگر تا ماه جولای، هند تکلیف تواففقنامه را روشن نکند، مکانیسم تصویب توافقنامه ها درآمریکا طوری است که با آمدن دولت جدید تصویب قرارداد بسیار سخت خواهد شد.
بایدن پذیرفته شدن قرارداد با انتخاب رئیس جمهور جدید را بسیارسخت ارزیابی کرد و آنرا نیازمند بررسی های جدید توسط دولت آینده دانست.
"جان کری" سناتور دیگر آمریکا هم گفت: جولای آخرین زمان است، این تنها شانس هند است.
احزاب چپگرای شریک در دولت ائتلافی هند از ماهها قبل با قرارداد مزبور به دلیل اینکه به آمریکا اجازه دخالت در سیاست خارجی دهلی را می دهد و برنامه تسلیحات هسته ای آن را به خطر می اندازد، مخالفت می کردند، اما چندی پیش حزب کمونیست در اقدامی تعجب انگیز به دولت "مانموهان سینگ" نخست وزیر هند اجازه داد مذاکرات با آژانس را آغاز کند؛ مشروط براینکه توافقنامه ای به امضا نرسد.
جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا در2 مارس سال 2006 (11 اسفند سال 1385) درسفر خود به دهلی نو توافقی را با سینگ امضا کرد که بر اساس این توافق که پایه های آن در 18 جولای سال 2005(27 تیر 1384) صورت گرفت، آمریکا متعهد شد تا به هند فناوری هسته ای صلح آمیز بدهد.
توافقنامه آمریکا-هند به دهلی نو اجازه می دهد که راکتورهای هسته ای و سوخت آنها را از خارج تهیه نماید.
گرچه این توافق از سوی کنگره آمریکا تصویب شد، اما اصلاحاتی که در آن به وجود آمد مخالفت هایی را در پارلمان هند و حتی در بین متحدین دولت این کشور به ویژه در بین احزاب کمونیست به وجود آورده است.
اینکه آیا گروه "فراهم کنندگان هسته ای" (SNG) گروهی متشکل از 45 کشور که پس از تصویب این توافق از سوی دو کشور باید آن را تصویب کند به هند اجازه آزمایش هسته ای را خواهد داد یا خیر، هنوز درهاله ای از ابهام است.
نظر شما