حادثه کربلا اگرچه به ظاهر یک حادثه بود، اما تبدیل به یک مکتب شد، مکتبى فرهنگ آفرین . فرهنگ عاشورا طى قرون و اعصار، همواره مایه حرکت و جنبش و پایگاهى براى جهش به سوى طاغوت ستیزى و کفرزدایى بوده است . در دههها و قرنهاى پس از عاشورا، حرکتهاى عدالتخواهانه و آزادى طلبانه متعددى شکل گرفت و دلهاى بسیارى را به سوى خود جلب کرد که همه الهام گرفته از حادثه کربلا بود.
فلسفه عزت و آزادگی در اهدافی متعالی امام حسین نهفته است، به طوری که این دو ارزش متعالی عامل محبوبیت وی در فرهنگهای مختلف بشری را فراهم کردند. حضرت اباعبدالله (ع) نه تنها مسلمانان بلکه بشریت را به آزادگی دعوت می کرد.
حضرت اباعبدلله در خطبه روز عاشورای خود با اشاره به اینکه هدف از قیام امر به معروف است این امر را تصریح کرد که نهادینه شدن فسق و فجور والی مسلمین وی را وادار به قیام کرد و نهادینه شدن فسق و فجور به نام دین و اسلام اشاره مستقیم به این امر است که بخش اعظم فلسفه قیام امام حسین(ع) امر به معروف و نهی از منکر است به طوری که این قیام و شهادت را می توان مصداق امر به معروف و نهی از منکر دانست.
نگاهی که امام حسین به انسان، هستی، خدا و جامعه داشت سرشار از عزت است و به لحاظ تاریخی به جایی می رسد که نمی تواند به اقتضای حفظ وحدت سکوت کند چرا که دیگر اقتضای سکوت ندارد . انحراف به قدری متراکم شده که برای نجات دین باید قیام کرد.
زندگی، تربیت، نوع نگاه، فلسفه سیاسی و اهداف قیام حضرت اباعبد الله مصداق ارزشی به نام عزت است . بی تردید رمز و راز بقای آفرینش در قیام حضرت اباعبدالله است.
عزت و آزادی هر دو از ارزشهای متعالی فرهنگهای بشری هستند و اختصاص به جامعه ایرانی، اسلام و حتی جامعه دینی ندارند. در همه فرهنگها الگوها، آموزشهای رسمی و غیررسمی به گونه ای است که افراد عزیز و آزاد تربیت شوند.
اگر با الگوهایی که چون حضرت حسین بن علی (ع) امام بزرگ شیعیان و فرزند پیامبر رو به رو هستیم که می فرمایند " اگر دین ندارید و از آخرت و قیامت خوف و ترسی ندارید در دنیای خود حر و آزاده باشید"، به این معنا است که چنین ارزشی به عالم واقعیت راه یافته و به نمونه عینی و خارجی تبدیل شده است و چنین رهبری توانسته حقیقت را در واقعیت نشان داده و به خود رسیده باشد، فردی که در عالم واقعیت به عالم حقیقت متصل است و ارزشهای حقیقی مثل عزت و آزادگی را به عالم واقعیت که عالم اضداد محسوب می شود منتقل کرده است.
امام سوم شیعیان به علت نپذیرفتن ذلت و آزاده بودن محبوب است و این محبوبیت نه تنها در فرهنگ شیعی بلکه در فرهنگ اسلامی مورد توجه است و اینکه توجه از فرهنگ اسلامی نیز فراتر رفته و حتی فرهنگ هندی را نیز تحت تأثیر قرار داده است به طوری که مورد تجلیل مهاتما گاندی نیز قرار گرفته است.
امام حسین (ع) با حماسه خود می خواست احکام و ارزشهای دین اسلام را تبیین و معروفها را که فراموش شده بود، احیا کند.
حضرت اباعبدالله در خبطه روز عاشورا پیام آزادگی خود را برای مسلمانان تصریح و بشریت را به آزادگی دعوت کرد.
امروز، تاریخ پیروزی حسین بن علی (ع) را به گواهی نشسته است، پیروزی که از بستر جهاد و متن خون شکوفا شد و آرمانهای والای او را با جریان تاریخ نسل به نسل بشری واگویه کرد.
حماسه عاشورا سر فصل عشق و شور و عرفان بزرگ مردان الهی و نشان آفرینش عزت، اقتدار و آرمان گرایی بزرگان زنانی است که حیات اسلام ناب محمدی و آزادگی و آزادی را امداد جاودانه پایمردی و استقامت خود ساخته اند، نهضت حسینی و انقلاب فیاض و جوشان عاشورا است.
نظر شما