۱۴ اسفند ۱۳۸۶، ۹:۳۰

توسعه اقتصادی پایدار لرستان در گرو سرمایه گذاری در بخش آب است

توسعه اقتصادی پایدار لرستان در گرو سرمایه گذاری در بخش آب است

خرم آباد - خبرگزاری مهر: کارشناس شرکت آب منطقه ای استان لرستان با تاکید بر ضرورت سد سازی در این استان گفت: سرمایه گذاری مناسب در بخش آب از جمله مهار آبهای جاری، استفاده بهینه از آبهای موجود، ارتقاء فرهنگ مصرف آب و ... از عوامل اصلی توسعه اقتصادی پایدار در لرستان است.

فرهاد ظهراب در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد با اشاره به واقع شدن لرستان در ناحیه میانی زاگرس و در مسیر دو توده هوا اظهار داشت: جریانهای گرم و مرطوب سودانی از سمت جنوب غرب و جریانهای معتدل و مرطوب مدیترانه ای از سمت غرب، استان لرستان را تحت تاثیر قرار می دهند.

وی با بیان اینکه هرگاه این دو توده هوا با هم برخورد کنند جبهه های باران زای بسیار مناسبی را تشکیل داده و بیشترین بارش را در پی خواهند داشت، تصریح کرد: به این دلیل لرستان با متوسط بارندگی حدود 580 میلی متر در سال، بعد از استانهای حوزه دریای خزر و حوزه دریاچه ارومیه سومین منطقه پر باران کشور به شمار می رود.

ظهراب افزود: این میزان بارندگی به همراه توپوگرافی کوهستانی و آب و هوای مناسب باعث شده است که یکی از متنوع ترین زیست بوم گیاهی در استان لرستان شکل گرفته که از لحاظ اقتصادی در خور اهمیت است.

وی ادامه داد: همه عوامل ذکر شده دست به دست هم داده است که 30 رودخانه دائمی به طول دو هزار و 450 کیلومتر در دو حوزه دز و کرخه در این استان به وجود آید.

ظهراب با تاکید بر اینکه شبکه رودخانه ای لرستان غنی ترین شبکه آبهای روان کشور است، عنوان کرد: این شبکه غنی با احتساب آبهای ورودی از استانهای مجاور پس از کسر مصارف، بالغ بر 5/13 میلیارد مترمکعب آب را به دریاچه پشت سدهای دز و کرخه تخلیه می کند.

وی با اشاره به اینکه این حجم آب 11 درصد کل آبهای روان کشور را تشکیل می دهد، افزود: همچنین تشکیلات سخت زمین شناسی و سه هزار و 500 کیلومتر مربع سفره های آبرفتی در این استان بالغ بر پنج میلیارد مترمکعب آبهای زیرزمینی را در خود ذخیره کرده است.

این کارشناس اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد که با وجود تنوع آب و هوایی، توپوگرافی کوهستانی و منابع غنی و مناسب خاک استان لرستان می توان با سرمایه گذاری مناسب در بخش آب از جمله مهار آبهای جاری، استفاده بهینه از آبهای موجود، ارتقاء فرهنگ مصرف آب و دیگر عوامل به توسعه اقتصادی پایداری در استان دست یافت که شریان حیاتی این توسعه آب است و ضرورت دارد قابلیت بهره برداری از منابع آب را در بخشهای مختلف به ویژه احداث سد بررسی کرد.

ظهراب با اشاره به اینکه بخش کشاورزی بیشترین مصرف آب را در استان به خود اختصاص داده است، گفت: آمار نشان می دهد که از حدود 850 هزار هکتار اراضی زراعی استان تنها حدود 200 هزار هکتار به زیرکشت آبی می رود که این مقدار هم با راندمان بسیار پایینی آبیاری می شوند.

وی با بیان اینکه از پتانسیل آبی استان حدود 7/1 میلیارد مترمکعب یعنی کمتر از 12 درصد در بخش کشاورزی به مصرف می رسد، تصریح کرد: مطالعات انجام شده در سطح استان نشان می دهد که در صورت جهت گیری منطقی و مناسب و همچنین سرمایه گذاری از منابع مختلف اعم از بخش دولتی، بخش خصوصی، بخشهای تعاونی، تسهیلات و مشارکت می توان حجم آب مصرفی در بخش کشاورزی را تا بیش از دو برابر مصارف فعلی توسعه داد که این میزان آب با توجه به اجرای شبکه های توزیع آب و افزایش راندمان آبیاری قادر به تامین آب بالغ بر 350 هزار هکتار اراضی است که در این صورت تحول عظیمی در ساختار بخش کشاورزی و رونق اقتصادی استان به وجود خواهد آمد.

کارشناس شرکت آب منطقه ای استان لرستان با بررسی نقش آب در تحول کشاورزی استان عنوان کرد: نقش آب در بخش کشاورزی از دو جبهه قابل بررسی است، یکی ارزش افزوده زمین دیمی که تبدیل به آبی می شود که حدود هفت برابر است و دوم ارزش افزوده تولیدات زراعی وباغی دراثر آبی شدن زمین دیم است.

وی اشتغال مطمئن برای بهره بردار را از دیگر وجوه بررسی نقش آب در بخش کشاورزی دانست و گفت: در حال حاضر مبنای محاسبات اقتصادی در بخش آب قرار گرفته است که در استان لرستان با توجه به الگوی کشت و متوسط نیاز آبی واحد سطح با توجه به صنعت ملی آب، ارزش افزوده خالص هر مترمکعب آب در بخش کشاورزی بین 650 تا 800 ریال است که نقش درخور توجهی درتوسعه اقتصادی دارد.

ظهراب با اشاره به فعالیتهای شرکت آب منطقه ای لرستان در راستای مهار آب ورودی به استان اظهار داشت: این شرکت در بخش مهار آبهای سطحی تاکنون توانسته است اجرای هشت پروژه سدسازی از جمله مروک، خان آباد، کزنار، حوضیان، هاله، کمندان، ایوشان و تونل انتقال آب کاکارضا را شروع کند و از این تعداد ساخت سدهای هاله کوهدشت و خان آبادالیگودرز به پایان رسیده که در نهایت با بهره برداری کامل از این پروژه ها 31 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تامین آب می شود.

وی یادآور شد: این شرکت 12 سد دیگر را در دست مطالعه دارد یا مطالعات آن به پایان رسیده که اگر ردیف اعتباری آن با کوشش نمایندگان استان و مسئولان در وزارت نیرو مصوب شود، می تواند 900 میلیون مترمکعب برای مصرف در بخشهای شرب و صنعت و کشاوزی را تامین کند.

کد خبر 647397

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha