فتاح کمری در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد با تشریح ابعاد تاثیرات رسانه بر ادبیات گفتاری مردم اظهار داشت: ظهور رسانه های جدید که فراگیری ویژگی مشترک همه آنهاست، موجب شده حوزه تاثیر زبان و گفتار گسترش یافته و به کارگیری آن فنی تر و تخصصی تر شود.
وی با اشاره به کارکردهای پیچیده زبان، تصریح کرد: رسانه ممکن است موجب گسترش و تقویت زبان و به دنبال آن گفتار شود و یا بالعکس آن را تضعیف و از قدرت آن بکاهد.
کمری با تاکید بر اینکه با توجه به نکات گفته شده، آگاهی های زبانی برای فعالیت در رسانه ها ضروری است، عنوان کرد: میزان تاثیر گذاری و نوع تاثیرات رسانه بر ادبیات گفتاری مردم به میزان دانش، شیوه نگاه، عملکرد مدیران و تولیدکنندگان متون رسانه ای بستگی دارد.
این مسئول با بیان اینکه امروز برخلاف گذشته برنامه ریزی زبانی و افزایش دانش زبان و گفتار و دقت و وسواس در به کارگیری آنها امری ضروری است، افزود: این ضرورت و وجوب در خصوص زبان فارسی و گویش های آن در قیاس با برخی زبانهای دیگر به دلیل سابقه کهن زبان فارسی دوچندان می شود.
کمری ادامه داد: همچنین امروز جلوه گفتاری زبان نه فقط وسیله ارتباط بلکه ابزار افزایش و گسترش قدرت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.
وی از آثار مثبت استفاده از زبان معیار با اشاره به حفظ حریم ادبیات فارسی، رعایت اسلوب و اصول و فنون آن، تکامل و پویایی زبان در برهه های مختلف زمانی در بافتهای فرهنگی گوناگون، عفیف سخن گفتن و دوری از وقاحت و عاری شدن گفتار از ابتذال یادآور شد: از تبعات منفی استفاده نا آگاهانه از زبان مخفی در بین طبقات مختلف مردم به خصوص طبقه عام می توان به عدم رعایت اسلوب و اصول زبان فارسی، ایجاد چالشهای تربیتی و روانی به خصوص در کودکان و نوجوانان، ورود وقاحت و رکاکت به گفتارهای روزمره و تشتط در مدیریت پیام اشاره کرد.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز لرستان در ادامه با تقسیم الفاظ زبان مخفی به الفاظ "تابو"(ناپسند) و الفاظ "طنز آلود" تصریح کرد: بیشتر الفاظ راه یافته به ادبیات گفتاری مردم طنزآلود هستند.
کمری با اشاره به اینکه در صورتی که سبک گفتگو در آثار هنری متناسب با شخصیت قهرمان اجتماعی باشد، اثر آن در مخاطب بیشتر می شود، تاکید کرد: شرط لازم و ضروری برای مفید واقع شدن الفاظ زبان مخفی این است که این الفاظ جزء "تابو" ها نبوده و به علت کثرت استفاده به زبان عامیانه راه یافته باشند.
نظر شما