تهران امروز با انبوه اتومبيلها و موتورسيكتهايي كه در خيابانهاي آن سرگردانند و رانندگاني كه براي گريز از ترافيك لجام گسيخته ، كوچه پس كوچه هاي فرعي و كم ترافيك را دور مي زنند ، با افزايش تعداد خودروهايي كه درون خود جاي داده است روزهايي را به انتظار نشسته كه به قول معاون حمل ونقل و ترافيك شهرداري تهران قفل مي شود .
زماني ساعتهاي اوج ترافيك به عنوان اوقاتي كه ترافيك سرسام آور و غير قابل كنترل موضوع روز بود اما اينك كار از اين حرفها گذشته و تقريبا بيشتر ساعات روز ترافيك در اوج قرار دارد و به خصوص در مناسبتهاي مختلف سال توقف طولاني خودروها حتي در بزرگراهها موضوع عجيبي نيست .
مسئولان شهرداري كه بيش از همه با اين مسئله بزرگ درگير هستند و مردم و شهروندان تهران نيز از اين سازمان انتظار رفع معضلات شهري را دارند و معتقدند: افزايش روزانه 1200 خودروي جديد در شهر تهران و در همين حدود موتورسيكلت، عامل اصلي ترافيك شهر تهران است به طوري كه با افزايش سالانه 500 هزار خودروي جديد حتي با احداث معابرجديد و تقويت ناوگان حمل و نقل شهري امكان كنترل ترافيك تهران وجود ندارد .
دكتر حميد بهبهاني معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران در اين مورد مي گويد : ظرفيت معابر شهر تهران فقط پاسخگوي عبور حداكثر يك ميليون خودرو با سرعت متوسط 40 كيلومتر در ساعت است در حالي كه در زمان حاضر حدود 5/3ميليون خودرو در اين شهر تردد مي كنند و اگر سرعت افزايش تعداد خودروها در تهران به همين ترتيب افزايش يابد در سال 90 همه معابر و خيابانهاي تهران قفل مي شوند .
وي مي افزايد : مشكل عمده ترافيك عبور بيش از حد مجاز خودروهاي شخصي در ساعتهاي اوج ترافيك است به طوري كه با وجود ظرفيت يك ميليوني معابر تهران بيش از 5/2 ميليون خودرو در اين ساعات در خيابانهاي تهران در حركتند و اگر اين روند ادامه پيدا كند تا پنج سال آينده تهران به بزرگترين پاركينگ جهان مبدل مي شود .
وي ادامه مي دهد : تقويت و توسعه ناوگان حمل ونقل انبوه در تهران تنها راه حل كاهش معضل بزرگ ترافيك در شهر تهران است به طوري كه بدون تكميل كامل پروژه قطار شهري تهران چه به صورت زير زميني ( مترو ) و چه هوايي ( منوريل ) و تقويت ناوگان حمل و نقل عمومي تهران مانند اتوبوس و تاكسي امكان حل مسئله اساسي ترافيك در تهران وجود ندارد .
معاون حمل ونقل و ترافيك شهرداري تهران مي گويد: ناوگان اتوبوسراني بايد به 7500 اتوبوس جديد مجهز شود در حالي كه در زمان حاضر تعداد 4500 دستگاه اتوبوس در شهر تهران فعالند و تعداد خودروهاي فعال در ناوگان تاكسيراني تهران نيز بايد از 33 هزار دستگاه فعلي به صد هزار دستگاه افزايش يابد .
به هر حال كافي نبودن تعداد خودروهاي موجود در ناوگان حمل ونقل عمومي شهر تهران عامل مهمي است كه شهروندان را به استفاده از خودروي شخصي براي مسافرتهاي روزانه كاري و آموزشي و تجاري مجبور مي كند و به اين ترتيب حضور انبوه خودروهاي شخصي با يك سرنشين در تهران هر روز ابعاد گسترده تري پيدا مي كند .
صاحبان خودروهاي شخصي كه به علت كافي نبودن ناوگان حمل و نقل عمومي به قصد سرعت در انجام امور روزانه خود وارد خيابانها و معابر تهران مي شوند بر ترافيك تهران مي افزايد اما خود آنان را درگير مشكل ديگري مي كند : " جايي براي پارك نيست "
نبود پاركينگ كافي براي خودروهاي شخصي از يك طرف موجب سرگرداني و اتلاف طولاني مدت وقت صاحبان اين خودروها مي شود و از طرف ديگر باعث شده صاحبان اين خودروها با پارك خودروهاي خود در حاشيه خيابان مانع رفت و آمد آسان و تنگ شدن معابر شهري شوند .
احداث پاركينگهاي طبقاتي به صورت زير زميني يا بلند مرتبه سازي راه حلي است كه مسئولان مديريت شهري از سالهاي پيش به عنوان يكي از ضرورتهاي اساسي شهر تهران براي كاهش بار ترافيك و جلوگيري از اتلاف وقت و هزينه شهروندان پيگيري مي كنند اما هنوز تا رسيدن به تعداد مورد نياز اين پاركينگها در تهران فاصله زيادي داريم .
دكتر اسماعيل شيعه كارشناس برنامه ريزي شهري در اين مورد به خبرنگار مهر مي گويد : به طور كلي در شهر تهران به علت نبود يك برنامه ريزي جامع ، ساخت و سازها و احداث معابر شهري بدون توجه به پاركينگ مورد نياز هر منطقه توسعه يافته و شبكه هاي ترافيك ، واحدهاي مسكوني ، تجاري و اداري بدون در نظر گرفتن ميزان پاركينگ متناسب با آن ايجاد شده است .
وي ادامه مي دهد : بسياري از مراكز عمومي شهر مانند مراكز تجاري ، بانكها و ادارات بزرگ بدون ايجاد پاركينگ مورد نياز جمعيت آن ساخته شده، به همين علت احداث هر واحد ساختماني جديد عامل مهمي درافزايش ترافيك شهري در هر منطقه است .
وي مي افزايد : بسياري از واحدهاي بزرگ مسكوني ، تجاري يا اداري در مكانهايي احداث مي شوند كه امكان پارك خودرو در اطراف آن وجود ندارد و ساخت چنين فضاهايي بدون در نظر گرفتن پاركينگ مورد نياز آن در كوچه هاي باريك يا خيابانهاي پر تردد و شلوغ عامل مهمي در ناهماهنگي و بروز مشكلات زندگي شهري است .
دكتر شيعه اضافه مي كند : هر فضاي شهري نيازمند توقفگاهي براي مسافرتهاي شهري مربوط به خود است تا تردد پرسنل و مراجعه كنندگان به آن موجب روان سازي حركت خودروها شود و وجود آن ترافيك شهري را افزايش ندهد .
وي ادامه مي دهد : شهرداري تهران بايد براي احداث هر سازه شهري در ابتدا فضاي مورد نياز براي پارك خودروهاي آن را در نظر بگيرد و از طرف ديگر براي جبران كمبود واحدهاي مسكوني ، اداري و تجاري كه تاكنون ساخته شده اند بايد به ساخت پاركينگهاي عمومي با در نظر گرفتن اولويتهاي شهري و نياز هر منطقه اقدام كند .
مهندس مصطفي كاظمي كارشناس امور شهري نيز مي گويد: شهر تهران از نظر داشتن فضاهاي خدماتي بسيار فقير است و به خصوص تعداد پاركينگهاي موجود متناسب با حجم خودروهاي اين شهر نيست لذا ضرورت ساخت پاركينگهاي عمومي و طبقاتي به خصوص در مراكز پر جمعيت امري انكار ناپذدير مي باشد .
وي مي افزايد : ساخت پاركينگهاي طبقاتي از وظايف شهرداري تهران به عنوان متولي امور شهري است و اين سازمان نيز از مدتي پيش به علت كمبود اعتبارات مورد نياز از سرمايه گذاران بخش خصوصي براي احداث پاركينگهاي طبقاتي دعوت به همكاري كرد . اما ناهماهنگي ميان برخي مجموعه هاي شهرداري موجب تاخير در كار احداث اين پاركينگها و در مواقعي پشيمان شدن سرمايه گذاران شده است .
وي ادامه مي دهد : براي جلب نظر سرمايه گذاران بخش خصوصي در ساخت و اجراي پاركينگهاي طبقاتي در مرحله اول سازمان سرمايه گذاري و مشاركتهاي مردم بايد در زمينه جلب سرمايه هاي بخش خصوصي شرايط لازم را براي آنان فراهم كند و همزمان با آن سازمان حمل ونقل و ترافيك شهر تهران بايد براي تعيين فضاهايي كه نيازمند احداث پاركينگ طبقاتي است اقدام لازم را به عمل آورد و پس از بررسي آماري و نياز سنجي نظر خود را به سازمان مسئول ارائه كند .
وي اضافه مي كند: معاونت فني و عمراني شهرداري نيز بر نحوه ساخت و رعايت اصول ايمني و فني بر پاركينگهاي طبقاتي نظارت دارد بنابراين وظيفه هر دستگاه كاملا مشخص است و معطل كردن سرمايه گذاراني كه براي حضور در فعاليتهاي شهري اعلام آمادگي مي كنند بي معناست و سرگردان كردن آنها ميان دستگاههاي مختلف به ضرر شهر و شهروندان ساكن آن است .
كاظمي مي گويد : بررسي تقاضاي سرمايه گذاران در حوزه شهري مي تواند به يك كميته مشترك از نهادهاي مسئول سپرده شود تا اين كميته به سرعت به درخواستهاي رسيدگي كند و در اسرع وقت شرايط را براي شروع پروژه هاي عمراني مهيا كند تا سرمايه گذاران بخش خصوصي هر چه بيشتر تشويق شوند .
وي معتقد است : شهرداري تهران عمدتا در راستاي سياست كوچك سازي و كاهش مسئوليتهاي خود و نيز كمبود منابع درآمدي، به طور مستقيم در ساخت پاركينگهاي طبقاتي و فضاهاي خدماتي مشابه سرمايه گذاري نمي كند بلكه با دادن امتيازهايي مانند اجازه فعاليت تجاري در فضاهاي ايجاد شده اشخاص حقيقي را به سرمايه گذاري تشويق مينمايد .
وي مي افزايد : به نظر مي رسد شهرداري تهران از بيم اينكه سرمايه گذاران بيش از حد از امتياز فعاليتهاي تجاري منتفع شوند در دادن امتياز تجاري به آنان با وسواس زياد برخورد مي كند به همين علت سرمايه گذاران مدتها سرگرداني و معطلي را در بخشهاي مختلف شهرداري سپري مي كنند و به جز آناني كه واقعا براي اين كار پافشاري و اصرار دارند بيشتر متقاضيان در نيمه راه منصرف مي شوند .
به هر حال پاركينگهاي طبقاتي يكي از نيازهاي اساسي شهر تهران است كه از زمان فراخوان شهرداري تهران عده زيادي از سرمايه گذاران آمادگي خود را براي فعاليت در اين زمينه اعلام كرده اند اما به جز دو مورد آن بقيه تقاضاها به عقد قرار داد منجر نشده و بيشتر سرمايه گذاران پس از دو سال پيگيري و معطل شدن هنوز موفق به عقد قرار داد نشده اند.
لذا همان گونه كه مي بينيم اكنون با وجود اهميت و ضرورت غير قابل انكار احداث پاركينگهاي طبقاتي در شهر تهران و ضرورت ورود اشخاص حقيقي براي سرمايه گذاري ، اين نياز شهري نيز با مشكلات فراوان رو به رو شده و در گير و دار بازي هاي اداري و سهم خواهي هاي متداول ميان ارگانهاي دولتي اين مسئله و نياز شهري نيز معطل مانده است .
نظر شما