به گزارش خبرگزاری مهر، فرایند ایجاد حیوانات اصلاح ژنتیکی، امروزه یک اصل مهم در تحقیقات و آزمایشات پزشکی به شمار می رود.
در این فرایند دانشمندان با کمک مهندسی ژنتیکی DNA حیوان را به گونه ای تغییر می دهند که به بیماری و یا عارضه مورد بررسی مبتلا شود، سپس با کمک این حیوان اصلاح ژنتیکی شده بیماریهایی که انسان از آنها رنج می برد مورد بررسی قرار می گیرد.
رواج این تکنیک امروزه به حدی زیاد است که به نظر می رسد دهها سال است که از ابداع آن می گذرد اما در حقیقت تنها 20 سال از ارائه اولین مدارک استفاده از این تکنیک موثر در عرصه تحقیقات پزشکی گذشته است به طوری که 12 آوریل 1988 مصادف است با ثبت امتیاز اولین موش اصلاح ژنتیکی شده که در آمریکا به ایجاد شد.
در DNA این موش اصلاح ژنتیکی شده که عنوان "Oncomouse" (موش سرطانی) گرفت، ژنهای تومور سینه وارد شد و به این ترتیب توانست به عنوان مدلی برای بررسی و مطالعه این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.
در آن زمان خبر ثبت این امتیاز تاریخی را که به نام "فیلیپ لدر" و "تیموثی ای. استوارت" به ثبت رسیده بود روزنامه نیویورک تایمز اعلام کرد.
فیلیپ لدر (Philip Leder) دانشمند ژنتیک مدرسه پزشکی هاروارد و تیموثی ای. استوارت (Timothy A. Stewart) بنیانگذار شرکت خصوصی "ژن تک" در سانفرانسیسکو بود.
این دو دانشمند ژنی را که در بسیاری از پستانداران و از جمله انسان علت بروز سرطان سینه است را شناسایی و سپس این ژن را به جنینهای موش تزریق کردند.
اما نخستین بار کار روی ایجاد "موش سرطانی" را "ماریو کاپکی" در دانشگاه هاروارد آغاز کرده بود که در زمان ثبت امتیاز این موش در دانشگاه "اوتاه" فعالیت می کرد. این دانشمند ایتالیایی الاصل در سال 2007 برنده جایزه نوبل پزشکی شد.
امروزه مدلهای حیوانی بسیاری از بیماریها به خاطر این تکنیک وجود دارند اما در سال 1988 انتشار خبر ثبت این امتیاز مناقشات و مباحثات بسیاری را از سوی کنگره آمریکا و افکار عمومی این کشور برانگیخت. مخالفان استفاده از این تکنیک تاکید می کردند که این نوع تحقیقات از دیدگاه اخلاقی غیرقابل قبول است.
نظر شما