کامیار عابدی - پژوهشگر و منتقد ادبی - در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: سعدی به عنوان یکی از معلمان زبان فارسی - و به نظر بسیاری، مهم ترین معلم زبان فارسی - در میان فارسی دوستان شناخته شده است.
وی افزود: سعدی به ویژه بعد از تالیف اثر جاودان گلستان و همچنین بعد از درگذشت خود توانست الگوی مناسبی برای نثرنویسان باشد. او زبان فارسی را در گلستان به کمال پختگی رساند، به طوری که شیوه سهل و ممتنع (یا سهل ممتنع) در زبان فارسی سرمشقی برای نویسندگان و سخنوران بعد از سعدی قرار گرفت.
این منتقد ادبی تصریح کرد: هر چند ما از دوران حیات او اطلاعات دقیقی در دست نداریم تا بدانیم وی در زمان خود حاوی چه تاثیراتی بر اطرافیان بوده، اما می توانیم بگوئیم که 40 سال بعد از مرگ او، نویسنده ای به نام مجد خوافی به تقلید از گلستان کتاب "روضه خلد" را به رشته تحریر درآورد.
عابدی درباره تاثیر گلستان سعدی در شعر و نثر فارسی گفت: سعدی از دوران حیات خود تا دوره بیداری و مشروطیت ایرانیان، تاثیر مستقیم و محسوسی در دو حیطه نظم و نثر داشت. بسیاری از نویسندگان و منشات نویسان تلاش می کردند تا به شیوه سعدی سخنوری و سخن پردازی کنند.
وی ادامه داد: از دوره مشروطه به بعد، تاثیر سعدی به طور نامحسوس و غیر مستقیم در این دو حوزه دنبال شد و می توان گفت در 150 سال اخیر تاثیر عمیق خود را بر زبان فارسی همچنان حفظ کرده است.
نظر شما