به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی روز گذشته در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه بوعلی همدان با بیان اینکه وزارت علوم در دولت نهم در تمام زمینه ها برنامه دارد و بر اساس این برنامه حرکت می کند، به تشریح اقدامات برنامه های پژوهشی و فناوری پرداخت و گفت: در پژوهش که به نوعی فناوری را نیز به دنبال خود دارد مطابق برنامه عمل می کنیم. در حال حاضر از نظر نرخ رشد علمی در جهان اسلام اول هستیم اما در تولید مقاله پس از ترکیه در جایگاه دوم قرار داریم. ضمن اینکه در بسیاری از فناوریهای نو مانند نانو و هسته ای در جهان اسلام سرآمد هستیم.
وی ادامه داد: در برخی رشته ها و شاخه های علمی مانند شیمی، ریاضی، فیزیک، مهندسی مکانیک و نانو در سطح منطقه اول هستیم.
وزیر علوم با بیان اینکه در بسیاری از شاخصهای به اهداف برنامه چهارم توسعه دست یافته ایم تاکید کرد: باید مراقب باشیم تا عقب نمانیم و همیشه در صدر قرار بگیریم.
توجه به آینده نگاری در نقشه جامع علمی کشور
زاهدی به آینده نگاری علمی در کشور اشاره کرد و گفت : در نقشه جامع علمی کشور یکی از مباحثی که مورد تاکید قرار گرفت بحث آینده نگاری بود. آینده نگاری با آینده نگری متفاوت است. در واقع آینده نگاری، آینده نگری دینامیک است. ما باید دائما رصد کنیم و ببینیم رقبا در چه مرحله ای قرار دارند و چه اقداماتی برای پیشرفت علمی خود انجام داده یا می دهند تا بر اساس آن طرح و برنامه ریزی کنیم و نگذاریم رقبا از کشور ما پیشی بگیرند. خوشبختانه آینده نگاری علمی که مورد تاکید وزارت علوم بود در نقشه جامع کشور کشور نیز لحاظ شده است.
تصویب سند نانو و زیست فناوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی ادامه داد: سند نانو و زیست فناوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است که بر اساس آن عمل خواهد شد. سند هوا و فضا نیز در دست تدوین است.
تایید مشکلات تجهیزات از سوی وزیر علوم
وزیر علوم با تایید مشکلات تجهیزات دانشگاهها و مراکز پژوهشی گفت: در این زمینه ریاست جمهوری نیز توجه خاص دارد و بر تامین نیازهای دانشگاهها تاکید می کند.
وی گفت: با تصویب بودجه های مناسب در این امر کار بسیار قابل توجهی صورت گرفته که به هیچ عنوان تاکنون سابقه نداشته است. اختصاص فاینانس به این امر و همچنین عنایت رئیس جمهوری از تلاشهای صورت گرفته برای تامین بودجه تجهیزات دانشگاهی است که مشکلات موجود بر سر تهیه و خرید تجهیزات باعث شده است تمامی دانشگاهها از این ناحیه با معضلاتی همراه باشند.
اختصاص 299 میلیارد دلار بودجه برای تجهیزات وزارت علوم
زاهدی گفت: در اجلاس روسای دانشگاهها که سال گذشته برگزار شد کمبود تجهیزات مورد تاکید قرار گرفت که بر همین اساس رئیس جمهور بودجه ای به معاونت علمی ریاست جمهوری اختصاص داد تا صرف خرید تجهیزات برای دانشگاهها و مراکز پژوهشی وزارت علوم و بهداشت شود. در همین راستا 299 میلیارد دلار بودجه به وزارت علوم اختصاص یافته تا خرید تجهیزات صورت گیرد. امیدواریم با رفع موانع موجود هرچه سریعتر این خرید ارزی صورت گیرد تا مشکل دانشگاهها تا حدودی مرتفع شود.
مصمم بودن رئیس جمهور برای خرید تجهیزات
وزیر علوم تاکید کرد: شخص رئیس جمهور برای خرید تجهیزات بسیار مصمم است و دائما پیگیر این موضوع است.
راه اندازی قطبهای تخصصی علوم انسانی
زاهدی به قطبهای علمی اشاره کرد و گفت: قطبهای علمی در دولت نهم به شدت مورد توجه قرار گرفته است و این توجه بیشتر معطوف انجمنهای علمی علوم انسانی است. در این زمینه غفلت شده است ولی وزارت علوم دولت نهم به شدت به دنبال جبران این غفلت است و تاکید می کند دانشگاهها به راه اندازی قطب های تخصصی علوم انسانی اقدام کنند.
بازنگری و سختگیری در هیئت تحریه مجلات علمی برای حذف برخی مشکلات
وزیر علوم همچنین به افزایش مجلات علمی پژوهشی تاکید کرد و گفت: ممکن است در گذشته مشکلاتی در پذیرش مقالات در مجلات علمی پژوهشی کشور وجود داشته است اما با بازنگری که در فعالیت مجلات علمی پژوهشی صورت گرفته و با سختگیری که در هیئت تحریریه این مجلات صورت گرفته و خواهد گرفت از آشفته بازار موجود در این نشریات جلوگیری خواهد شد.
وی در ادامه افزود: توجه ویژه ای به مجلات پژوهشی در حوزه علوم انسانی داریم زیرا بسیاری از تولیدات علمی محققان کشور در این شاخه مورد بی مهری مجامع بین المللی قرار می گیرد و باید با توسعه مجلات علوم انسانی زمینه لازم را برای انتشار این تولیدات علمی فراهم کنیم. حوزه های علمیه کشور مقالات بسیار قابل توجهی دارند که به دلیل عدم وجود مجلات معتبر علمی پژوهشی در حوزه علوم انسانی کمتر مورد توجه قرار می گیرند و در رشد علمی کشور محاسبه نمی شوند. با نشست هایی که با شورای مدیریت حوزه علمیه صورت گرفته است این مشکل رفع خواهد و تولیدات علمی از رشد قابل توجهی برخوردار خواهد شد.
تجاری سازی فناوری غفلت کرده ایم
وزیر علوم دولت نهم به توسعه پارک های علم و فناوری اشاره کرد و گفت: بحث کارآفرینی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. ضمن اینکه ایجاد فن بازار و تجاری سازی فناوری نیز مورد تاکید قرار گرفته و پیشرفتهایی در این زمینه داشته ایم.
زاهدی گفت: تاکنون در تجاری سازی فناوری غفلت کرده ایم و نتوانسته ایم در این زمینه تاثیرگذار باشیم اما با توجه به اینکه دوران حاضر دوره فناوری است و کشوری می تواند قوی تر در مجامع حاضر شود که در فناوری به جایگاه قابل توجهی رسیده باشد، به شدت در وزارت علوم به این بخش توجه شده و خواهد شد.
وی افزود: ما در حال حاضر در حوزه فناوری خوب عمل کرده ایم اما در حوزه تجاری سازی فناوری عملکرد ایده آلی نداشیم و وزارت علوم در این دوره این موضوع را مورد تاکید قرار داده است.
راه اندازی رشته نانوبیوتکنولوژی
زاهدی گفت: البته در بحث فناوری سرمایه گذاری هایی در بخش آموزشی کرده ایم که نتایج آن در بخش پژوهش و فناوری نمود خواهد یافت. در این زمینه نانوبیوتکنولوژی را تاسیس خواهیم کرد و به سایر رشته های مرتبط با فناوریهای نوین نیز پرداخته یا خواهیم پرداخت.
ادامه دارد ...
نظر شما