به گزارش خبرنگار مهر، ایران به لحاظ تولید نفت در میان کشورهای عضو اوپک مقام دوم را دارد و بعد از کشور عربستان نقش مهمی را در تامین نفت کشورهای مصرف کننده ایفا می کند.
از سوی دیگر این طلای سیاه بسیار با ارزش ، در اقتصاد کشور به نحو چشمگیری تاثیرگذار است تا جایی که اقتصاد ایران به لطف افزایش درآمدهای نفتی رشد مطلوبی را پشت سر گذاشت و درآمد کشور از محل فروش نفت و فرآورده های نفتی به 78.8 میلیارد دلار رسید.
این در حالی است که در سال 85 مجموع درآمدهای نفتی کشور از محل فروش نفت خام و فرآورده نفتی، به 60 میلیارد دلار رسیده بود.
اما در واپسین روزهای سال گذشته، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران از ثبت رکورد بی سابقه 4 میلیون و 211 هزار بشکه در تولید نفت ایران خبر و وعده داد تولید نفت ایران در سال 87 به 4 میلیون و 270 هزار بشکه در روز برسد.
در عین حال غلامحسین نوذری نیزاز بررسی طرحهایی سخن گفت که با اجرای آنها ضریب بازیافت میادین نفتی افزایش یابد.
سخنان وزیر نفت درباره اجرای طرحهایی برای افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی در حالی مطرح شد که پیشتر کارشناسان نفتی نگرانی خود را از کاهش تولید نفت ایران به دلایل مختلف اعلام کرده بودند.
شکی نیست که ایران یکی از کشورهای عمده تولید کننده و صادرکننده نفت است . با این وجود اگر روند تولید و مصرف داخلی به شکل فعلی ادامه یابد ، در سالهای آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.
صادرات نفت به طور مستقیم به حجم تولید و میزان مصرف نفت در کشور بستگی دارد. هر سال بخشی از نفت تولید شده در داخل کشورمصرف و مابقی نیز به صادرات اختصاص می یابد. این در حالی است که در سالهای اخیر تولید نفت ایران با کاهش مواجه شده و مصرف داخل نیز با روند صعودی همراه بوده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند فرسودگی تجهیزات استخراج نفت ، کاهش بازدهی چاههای از نفس افتاده و عدم سرمایه گذاری برای بهره وری از چاههای جدید از جمله مهمترین دلایل کاهش تولید نفت در کشور است.
تولید در حوزه های قدیمی ایران به علت فرسودگی تجهیزات و نیاز به تکنولوژی های جدید هر سال با کاهش چشمگیری مواجه می شودو سالانه حدود 6 درصد کل تولید نفت ایران به هدر می رود.
از سوی دیگر برای حفظ سهم تولید و فروش نفت در بازارهای جهانی صنعت نفت به 120 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد .
به گفته وزیر نفت، میزان سرمایهگذاری مورد نیاز در بخشهای مختلف صنعت نفت تا افق سال 1403 ، بیش از 500 میلیارد دلار است که 121 میلیارد دلار آن در برنامه چهارم توسعه پیشبینی شده است.
در حالی که بخش نفت سهم کلانی را درصادرات ایران بر عهده دارد، کاهش رشد تولید آثار و تبعات زیادی را برای کشور به همراه دارد . بر اساس آمارهای رسمی، ایران برای افزایش تولید نفت به 5 میلیون بشکه در روز به یکصد میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد، در غیر این صورت تولید نفت کشور هر سال 5 درصد کاهش می یابد .
از سوی دیگر در بخش پایین دستی صنعت نفت که دولت با توجه به قوانین و سیاستهای اصل 44 قانون اساسی مجاز به سرمایهگذاری جدید در آن نیست ، مشکل تامین مالی همچنان باقی است.
در این میان تاسیس بانک صنعت نفت به گفته بسیاری از مسئولان از جمله شخص وزیر نفت می تواند گره کور بسیاری از مشکلات مالی را باز کرده و زمینه حضور پیمانکاران در عرصه نفت و گاز ایران فراهم کند.
تاسیس بانک صنعت نفت می تواند تامین مالی سرمایه گذاری های بزرگ را در این بخش به عهده بگیرد و بر محدودیتهای مالی بین المللی و مشکل مالی پرژه ها غلبه کند.
رشد اقتصادی در سالهای آینده با استفاده بهینه از منابع محقق خواهد شد و ایران می تواند با برنامه ریزی مناسب در حوزه انرژی نقش تعیین کننده ای در آینده بازار نفت و گاز بر عهده بگیرد.
نظر شما