۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۳:۱۹

نامزدهای روزی روزگاری معرفی شدند / انتشار 77 اثر داستانی در سال 86

نامزدهای روزی روزگاری معرفی شدند / انتشار 77 اثر داستانی در سال 86

نشست خبری دومین جایزه ادبی روزی روزگاری صبح امروز با حضور دست اندرکاران این جایزه در کافه 78 برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این نشست علیرضا بهنام - مسئول اطلاع رسانی جایزه - گفت: تلاش دست اندرکاران جایزه بر این بود که تا پیش از افتتاح نمایشگاه کتاب، مراسم دومین جایزه روزی روزگاری برگزار شود که متاسفانه به دلیل وجود مشکلات فنی این امر میسر نشد.

وی افزود: امسال بنا به رای و نظر داوران و به دلیل به حد نصاب نرسیدن انتشار رمانها در سال گذشته، برنده ای در این بخش نخواهیم داشت و تصمیم گرفتیم با عدم اعطای جایزه، احترام و کیفیت ادبیات داستانی را محفوظ بداریم.

سعید طباطبایی نیز در ادامه این نشست گفت: هدف اصلی روزی روزگاری در درجه نخست گسترش کتابخوانی در ایران است؛ به خصوص اینکه امروز با کاهش کتابخوانی در بین اقشار جامعه مواجهیم. هرچند تلاش بسیاری کردیم تا بتوانیم پیش از نمایشگاه کتاب مراسم جایزه را برگزار کنیم اما این کار میسر نشد.

طباطبایی در ادامه خاطرنشان کرد: انتشار آثار ادبی در نیمه اول سال به کندی انجام می شود و در نیمه دوم سال افزایش می یابد؛ به طوری که در نیمه دوم سال شاهد انتشار حجم فشرده آثار هستیم و گاه حتی این فشردگی باعث می شود تا انتشار آثار به سال بعد هم موکول شود.

وی اضافه کرد: ما آثار جایزه را با توجه به ارتباطی که با ناشران و پخش کننده ها داریم تهیه کرده و در اختیار داوران قرار می دهیم. این آثار اواخر فروردین ماه از سوی داوران مورد بررسی قرار گرفت و خوشبختانه داوران به موقع آثار را بررسی کردند. همان طور که گفتم با اتمام داوری به موقع هیئت داوران، ما شرایط برگزاری مراسم اهدای جوایز را داشتیم اما مشکلات دیگر باعث شد تا نتوانیم این امر را میسر سازیم. تمام تلاش ما این است که تا اواخر اردیبهشت ماه مراسم را برگزار کنیم.

وی افزود: در سال 1386، مجموعا 77 اثر داستانی منتشر شده است که 22 رمان و 55 مجموعه داستان را شامل می شود. در سال 1385 نیز در مجموع 60 اثر داشتیم که 35 مجموعه داستان و 25 رمان چاپ شده بود. همچنین در سال 1384، 110 اثر منتشر شد که از این تعداد 45 رمان و 75 مجموعه داستان داشتیم. با چنین آماری می توان به این نتیجه رسید که با یک سیر نزولی روبرو بوده ایم. نکته دیگر در جریان داوری آثار جایزه روزی روزگاری دسترسی دشوار به بعضی از کتابها بوده است.

جانشین دبیر جایزه روزی روزگاری ادامه داد: ما تقریبا کتابهایی را که قرار است مورد داوری قرار دهیم از طریق ناشران و پخش کننده های کتاب تهیه می کنیم اما به عنوان مثال با عده ای از ناشران ناشناس نتوانستیم تماس حاصل کنیم. برخی کتابها هم بودند که توسط ناشران شهرستانی منتشر شده و ارتباط گرفتن با آنها مشکل بود. به هر حال ما توانستیم طی شش ماه تلاش، 95 درصد کتابها را تهیه کنیم.

وی گفت: در بخش مجموعه داستان، شش اثر به مرحله نیمه نهایی دست یافتند و بعد از بررسی، سه اثر شایسته دریافت لوح جایزه روزی روزگاری شناخته شدند که "آن گوشه دنج سمت چپ" نوشته مهدی ربی (نشر چشمه)، "گوساله سرگردان" نوشته مجید قیصری (نشرافق) و "مردی که گورش گم شد" از حافظ خیاوی (نشرچشمه) بودند. یکی از این سه اثر طی مراسمی برنده تندیس جایزه خواهد شد.

طباطبایی افزود: در بخش داستان غیر ایرانی در مجموع 12 اثر داوری شد که شش تای آنها "ابلوموف" ترجمه سروش حبیبی، "اما" ترجمه رضا رضایی، "ژاک قضا و قدری و اربابش" ترجمه مینو مشیری، "موج ها" ترجمه مهدی غبرایی و... در ردیف آثار کلاسیک شناخته شدند. با تصمیمات اتخاذ شده، آثار کلاسیک کنار گذاشته شدند.

وی اضافه کرد: با کنار گذاشتن آثار کلاسیک، شش اثر دیگر وارد مرحله نیمه نهایی شدند که با رای گیری نهایی سه اثر به مرحله آخر رسیدند. فراموش نشود که داوری آثار کلاسیک را فقط هیئت فنی برعهده داشت و هیئت داوران به داوری آثار غیر کلاسیک پرداختند. به این ترتیب سه کتاب "اپرای شناور" نوشته جان بارت ترجمه سهیل سمی (نشر ققنوس)، "بائودولینو" نوشته امبرتو اکو ترجمه رضا علیزاده (نشر روزنه) و "دم را دریاب" نوشته سال بلو ترجمه بابک تبرایی (نشر چشمه) در بخش رقابتی معرفی شدند که نهایتا از بین این سه اثر یک اثر در مراسم نهایی انتخاب می شود.

طباطبایی یادآور شد: ما سال گذشته در بخش تقدیری در بخش رمان از اسماعیل فصیح، در بخش مجموعه داستان از شمیم بهار و در بخش ترجمه از عبدالله کوثری تقدیر به عمل آوردیم. اما در بخش ادبیات داستانی امسال، از جمال میرصادقی به خاطر نقش توامان و ماندگارش در آفرینش داستانی و یک عمر تلاش در تدریس اصول داستان نویسی و سهم انکارناپذیرش در تربیت نسلی از داستان نویسان امروز تقدیر می کنیم. همچنین به تصمیم کمیته فنی در بخش ادبیات نمایشی (شامل محمد رحمانیان، محمد چرم شیر و حمید امجد) قرار شد بهرام بیضایی به خاطر 50 سال آفرینش خلاقانه و پیوسته تقدیر شود. در بخش ترجمه امسال اثر قابل تقدیری شناخته نشده است. 

طباطبایی ادامه داد: در بخش نظرسنجی هم امسال 160 نظر شرکت کردند که براساس آراء پیمان هوشمندزاده با کتاب "ها کردن" (نشر چشمه) برنده تندیس نخبگان غیر نویسنده و رمان "هزار خورشید تابان" نوشته خالد حسینی ترجمه مهدی غبرایی (نشر ثالث) برگزیده تندیس کتابفروشان شناخته شده است.

طباطبایی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر ماهیت جایزه ادبی روزی روزگاری نیز گفت: این جایزه فاقد جایزه نقدی است. ما معتقدیم برگزاری چنین جایزه هایی می تواند در فروش و شناخته شدن آثار نویسندگان نقش داشته باشد. در واقع هدف جایزه روزی روزگاری کمک به اقتصاد نشر ایران است.

وی درباره اسپانسرهای این جایزه افزود: در حال حاضر قادر به گفتن اسامی اسپانسرها نیستیم زیرا تا زمان برگزاری مراسم باز هم اسپانسرهایی اضافه می شوند.

کد خبر 674177

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha