ازبكستان در سال 1991 پس از بيش از يك قرن استيلاي قوانين شوروي به عنوان يك كشور مستقل شناخته شد.
اين كشور كه در ميان آسيا و اروپا و بر سر راه ابريشم قرار دارد داراي شهرهاي باشكوهي همچون بخارا و سمرقند است كه به دليل معماري هاي اسلامي و تاريخي شان در جهان مشهور هستند. ازبكستان پرجمعيت ترين كشور آسياي ميانه است و قوي ترين نيروهاي نظامي را د راين منطقه داراست در داخل اين كشور هيچ گونه مخالف جدي وجود ندارد و تمام رسانه ها به شدت از سوي دولت كنترل مي شوند.
ظهور جنبشهاي راديكالي اسلامي در آسياي ميانه سبب ايجاد ترس در اين كشور شده است. به غير بمب گذاري هاي اخير در سال 1999 يك سري بمب گذاري در اين كشور صورت گرفت كه دهها كشته برجاي گذاشت. دولت اين كشور اين انفجارها را به جنبش اسلامي نسبت داد و اعلام كرد كه اين جنبش درصدد بوده است اسلام كريم اف را به قتل برساند.گزارش هاي سازمان ملل نشان مي دهد كه در اين كشور حقوق بشر به شدت نقض مي شود.
برخي از تحليل گران معتقدند سياست هاي انعطاف ناپذير كريم اف سبب جدايي ازبكستان از ديگر كشورهاي آسياي ميانه شده است. ازبكستان با هرگونه حركت سياسي مخالف است. اين كشور داراي 25 ميليون جمعيت و تاشكند پايتخت آن است. ازبكي روسي و تاجيك زبان هاي رايج در اين كشور هستند. دين رسمي در ازبكستان اسلام است و پول رايج آن صوم مي باشد كه ارزش آن نسبت به دلار آمريكا حدودا همانند تومان درايران در برابر دلار است. پنبه ، طلا و گاز طبيعي سه محصول اصلي اين كشور هستند كه صادر مي شوند.
اسلام عبدوگانيويچ كريم اف رييس جمهور اين كشور است كه از ابتداي استقلال اين كشور رياست اين كشور را به عهده داشته است. وي در سال 1989 رييس حزب كمونيست در ازبكستان كه يكي از جمهوري هاي شوروي بود، شد. سال پس از آن وي رييس جمهور ازبكستان شد و پس از استقلال نيز درسمت خود باقي ماند.
در سال 1995 طي يك همه پرسي قرار شد وي تا سال 2000 به عنوان رييس جمهور باقي بماند. اما به دليل تغيير قوانيني كه در سال 2002 د رازبكستان پديد آمد مدت رياست جمهوري از 5 سال به 7 سال افزايش يافت و هم اكنون قرار است در سال جاري ميلادي در ازبكستان انتخابات رياست جمهوري برگزار شود.
در سال 2003 قانوني درمجلس ازبكستان تصويب شد كه وي را از هرگونه پيگرد قانوني مصون مي كند اما كريم اف معتقد است كه هرگز اين قانون به كارش نمي آيد. كريم اف به شدت بر اوضاع سياسي و امنيتي كشورش مسلط است.
پس از حملات 11 سپتامبر درآمريكا كريم اف به آمريكا اجازه داد كه نيروهاي خود را در خاك اين كشور مستقر كنند و از اين راه دسترسي بسيار آساني به افغانستان داشته باشند. اين حركت كريم اف براي واشنگتن بسيار مفيد بود.
كريم اف درسال 1938 در سمرقند متولد شده و يك اقتصاد دان است و پيش از اين وزير دارايي و نخست وزير ازبكستان در زمان شوروي بوده است.
در ازبكستان دولت كنترل شديدي بر رسانه ها دارد. عليرغم منع قانوني سانسور در اين كشور و تضميني كه براي آزادي مطبوعات اعلام شده است گزارشگران بدون مرز در سال 2003 اعلام كردند كه در اين كشور روزنامه نگاران اجازه ندارند هيچ سخني از مخالفين سياسي، ارتشاءو آزادي هاي مدني بر زبان آورند.
در واقع ازبكستان روزنامه نگاراني را كه اين قانون نانوشته را بر زبان آورند زنداني و شكنجه مي كند اما در همين حال د ر اين كشور 35 ايستگاه تلويزيوني خصوصي و تعدادي ايستگاه راديويي وجود دارد كه همگي به اين قوانين پايبند هستند. تنها سه روزنامه رسمي در اين كشور منتشر مي شود كه هر يك داراي 4 صفحه است و اخبار بسيار كوتاه، ناقص و سوخته اي را از برخي شبكه هاي تلويزيوني منتشر مي كنند.
روزنامه هاي رسمي و دولتي اين كشور خلق سوزي، نورودنويا اسلوا، پراودا واستوكا هستند كه همگي در 90 درصد اخبار و حتي تيترها مشترك مي باشند. خبرگزاري ملي ازبكستان كه دولتي است و خبرگزاري جهان كه از سوي وزارت امور خارجة هدايت مي شود دو خبرگزاري اين كشور مي باشند كه اخبار را حداقل دو روز پس از رخداد بر روي سايت اينترنتي خود قرار مي دهند.
حزب التحرير كه معناي آن «حزب آزادي » است در نظر دارد كه رژيم هاي ناكارآمد را بركنار نمايد و نوعي حكومت اسلامي كه دولت كنوني ازبكستان از آن به عنوان ديكتاتوري نام مي برد، ايجاد كند. اين حزب هرگونه استفاده از خشونت در فعاليت هاي خود را تكذيب مي كند.
گفتني است دولت حاضر در ازبكستان معتقد است كه اين گروه بستري براي فعاليت هاي تروريستي دراين كشور است و يك سال پيش طبق تحقيقي كه يكي از موسسات تحقيقاتي آمريكا صورت داده بود، به اين حزب هشدار داد كه فعاليت هاي خود را متوقف كند.
به بهانه انفجارهاي پياپي در ازبكستان:
ازبكستان نزديك ترين متحد آمريكا در منطقه
سرويس بين الملل خبرگزاري مهر _ ازبكستان نزديك ترين متحد آمريكا در منطقه آسياي ميانه است و تروريسم اين بار اين كشور هدف قرار داده است.
کد خبر 67508
نظر شما